Aan het einde van het seizoen komt er een einde aan de samenwerking tussen ‘Mister Superpole’ Tom Sykes en het Kawasaki Racing Team WorldSBK. Dit nieuws heeft Kawasaki middels een officieel persbericht wereldkundig gemaakt.

Een geheim zal het voor velen al niet meer zijn maar Kawasaki heeft middels een officieel persbericht officieel aangekondigd dat er aan het einde van het huidige World Superbike seizoen na negen jaar een einde komt aan de samenwerking met Tom Sykes.

De 32-jarige Brit tekende voorafgaand aan het seizoen 2010 een overeenkomst bij Kawasaki. Op dat moment was de Kawasaki verre van een winnende machine, maar daar bracht Sykes al snel verandering in door in het seizoen 2011 al zijn eerste overwinning te scoren op de gifgroene machine. In 2012 deed Sykes er nog een schepje bovenop door maar liefst negen keer het snelste te zijn in de Superpole kwalificatie, vier races op zijn naam te schrijven om uiteindelijk tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen in Magny Cours 0,5 punt te kort te komen voor het veroveren van de wereldtitel.

Een seizoen later was het wel raak en bezorgde Sykes Kawasaki voor het eerst weer een wereldtitel sinds het seizoen 1993 toen Scott Russel wereldkampioen werd. Na de komst van Jonathan Rea naar het team moest Sykes vervolgens vaak zijn meerdere erkennen in zijn teamgenoot die vervolgens drie keer de wereldtitel in de wacht sleepte.

Na 222 gereden races, 34 overwinningen, 46 poles en 106 podiumplaatsen tot nu toe hebben partijen besloten dat er na dit seizoen een einde komt aan een succesvolle samenwerking.

“Ik denk dat het tijd is om mijn carrière een nieuwe impuls te geven”, licht Sykes zijn beslissing toe. “Ik heb het gevoel dat ik met Kawasaki alles heb bereikt wat ik kon. Daarom heb ik besloten om Kawasaki te verlaten en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Ik concentreer me nu op het behalen van zoveel mogelijk podiumplaatsen in de nog resterende wedstrijden. Ik wil de resterende raceweekenden nog zoveel mogelijk genieten, maar met deze verklaring wil ik een einde maken aan alle speculaties.”

Teamgenoot Rea heeft zijn contract met het Kawasaki Racing Team WorldSBK inmiddels al wel verlengd. Er was Kawasaki veel aan gelegen om de succesvolle Brit ook voor het komend seizoen binnen de gelederen te houden. Vele namen passeerden er de afgelopen tijd al de revue als mogelijke vervanger van Sykes waaronder Nederlander Michael van der Mark, de Spanjaard Xavi Forés, de Brit Chaz Davies en zelfs huidig MotoGP coureur Dani Pedrosa. Geen van allen wisten echter overeenstemming te bereiken, mede gezien het feit dat Kawasaki dusdanig in de buidel moest tasten om Rea aan boord te houden en er derhalve geen onbeperkt budget meer beschikbaar was voor een eventuele nieuwe teamgenoot.

Hoewel de nieuwe teamgenoot van Rea officieel nog niet aangekondigd is zal Leon Haslam komend seizoen de plaats in gaan nemen van Sykes binnen het Kawasaki Racing Team WorldSBK. De Brit heeft hiervoor een éénjarige overeenkomst getekend zodat voor het seizoen 2020 de weg vrij is voor Toprak Razgatlioglu om de overstap te maken van Kawasaki Puccetti naar het officiële Kawasaki WorldSBK Team.

Waar Sykes zijn carrière na dit seizoen voort gaat zetten is nog niet bekend, wel wordt de Brit veelvuldig genoemd als mogelijke vervanger van de Amerikaan Jake Gagne binnen het Red Bull Honda World Superbike Team en nieuwe teamgenoot van Leon Camier.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl