Het seizoen 2020 verloopt voor het Nederlandse Benro Racing en Tom Toparis tot op heden nog niet naar wens. Nadat men zich in eerste instantie terug moest trekken als team uit het FIM Supersport World Championship begon men met het Australische wegrace talent aan een avontuur in de Supersport klasse van het British Superbike Championship. Hier sloeg echter meteen tijdens het eerste gezamenlijke weekend opnieuw de pechduivel toe, de Australiër brak bij een crash in de tweede race zijn pols.

Helaas is Tom Toparis nog onvoldoende hersteld van zijn blessure om komend weekend deel te nemen aan de vierde ronde van het British Supersport kampioenschap op Oulton Park. In onderstaand  interview vertelt de Benro Racing coureur over het BSB, zijn blessure en zijn doelen voor de laatste races van het seizoen.

Tom, het ging gelijk heel goed tijdens de eerste BSB ronde op Donington Park. Had je verwacht dat je gelijk vooraan mee kon doen?

Tom Toparis: “Ik wist eerlijk gezegd niet wat ik kon verwachten, omdat we geen voorjaarstest hadden gehad en ik nog niet eerder op dit spectaculaire BSB-circuit had gereden. Ik wist wel dat het niet zo soepel zou gaan als tijdens mijn wildcard in Assen vorig jaar. Ik wilde hoe dan ook in de top-tien staan, dus ik was helemaal in de wolken nadat ik in de kwalificatie vierde stond.”

Het was een nare crash in de tweede race. Wat kan jij je er nog van herinneren?

Tom Toparis: “Het was vervelend, maar ik had ook geluk dat ik niet nog meer geblesseerd raakte. Het gebeurde gewoon zo snel. Ik heb het moment wel honderd keer bekeken. Het is een bocht waar je op de curbstones moet zitten of misschien er nog wel iets overheen. Mijn wielen waren in het midden van de lijn. Ik had ook niet het gevoel dat ik vreemds aan het doen was. Het heeft mij absoluut verrast! Het was nog vroeg in de race en ik was mij nog aan het settelen in de groep.”

Vervolgens begon je aan het herstel. In eerste instantie was het plan om terug te keren op Silverstone, maar nu moet je ook Oulton Park missen. Had je verwacht dat de hersteltijd zo lang zou duren?

Tom Toparis: “Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weer gaan racen. Vanaf de eerste dag hebben we onszelf Silverstone als doel gesteld, maar dat was gewoon niet realistisch. In dit verkorte seizoen hebben we vermeden om te vroeg terug te keren. Ik ben liever fit voor het begin van het volgende seizoen, dan dat ik nu te vroeg terugkom en het herstel van mijn pols nog verder vertraag.”

Na lang wachten vanwege COVID-19 en het nieuws dat het team dit jaar niet deelneemt aan de WorldSBK, was er ook goed nieuws met jullie start in de BSB. Nu moet je weer lang wachten. Het moet een moeilijk jaar voor je zijn.

Tom Toparis: “Dit jaar is voor ons allemaal raar. Uiteindelijk ben ik dankbaar dat ik de kans heb gekregen om hier in Europa te racen, ook al moet ik voorlopig vanaf de zijlijn toekijken.”

Je verblijft op dit moment in Nederland. Hoe breng je de dagen door?

Tom Toparis: “Het mooie zomerweer heeft de herstelperiode wel aangenamer gemaakt. Ik help Sraar en Michelle doordeweeks waar ik kan en mijn weekenden zijn gevuld met non-stop MotoGP, BSB, WorldSBK en F1 kijken. Het is wel frustrerend om vanaf de bank te moeten toekijken. Ik kan niet wachten om terug te keren en weer te kunnen strijden tegen de jongens op de baan.”

Ben je alweer aan het trainen en wat kan je al doen?

TomToparis: “Ik ben al een paar weken bezig met  revalidatie oefeningen. En Sraar heeft een fiets voor me geregeld. Het gaf een goed gevoel om de benen weer te laten draaien op de mooie Nederlandse fietspaden.”

Er staan na Oulton Park nog twee BSB ronden op de kalender. Gaan we jou zien op Donington Park (ronde 5) en Brands Hatch (ronde 6) en wat mogen we van jou verwachten tijdens deze evenementen?

Tom Toparis: “Ja, we komen 100% zeker in actie tijdens de laatste twee races van het seizoen. Hopelijk ben ik weer zo fit, zodat ik op dezelfde manier mijzelf kan laten als tijdens de eerste ronde op Donington. Maar het is lastig om daar nu al een uitspraak over te doen, want we zitten nog niet op de motor. We hebben voor volgende week wel een circuitdag geboekt. Hopelijk gaat dat goed en kunnen we weer verder gaan vanaf waar we gebleven waren!”
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App