Toprak Razgatlioglu heeft maandag tijdens de tweede en afsluitende WorldSBK testdag in Portimâo de snelste rondetijd op de klok weten te zetten. De Pata Yamaha WorldSBK Official Team coureur was het snelst voor Scott Redding, de in Nederlandse dienst rijdende Fransman Loris Baz en landgenoot Michael van der Mark.

Na twee grotendeels verregende WorldSBK testdagen in Jerez heeft een groot deel van het WorldSBK veld de afgelopen twee dagen op droog en zonnig Autódromo Internacional do Algarve hun laatste test voor het seizoen op Europese bodem af kunnen werken.Was het tijdens de eerste dag Scott Redding die het snelst was, maandag tijdens de tweede en afsluitende dag was het Toprak Razgatlioglu die in zijn allerlaatste ronde van de dag een snelste ronde van 1’40.804 wist te klokken en daarmee Redding en Loris Baz terug wist te verwijzen naar de tweede en derde plaats op de lijst.

Razgatlioglu stond tijdens de lunch aan de top waarna hij gedurende een groot deel van de middag concentreerde op het vinden van een goede race set-up op zijn twee beschikbare Yamaha YZF-R1 machines. Terwijl Loris Baz in de laatste tien minuten van de dag als eerste naar de bovenste plaats op de lijst wist te komen was het vervolgens Scott Redding die nog onder de op dat moment snelste rondetijd van de dag wist te duiken, waarna zoals gezegd Razgatlioglu in zijn allerlaatste ronde van de dag nogmaals sneller was en de Brit en de Fransman terugverwees naar respectievelijk de tweede en derde plaats.

Redding richtte zich gedurende de dag met name op de levensduur van de banden en vooral op de in de ogen van de Brit nog steeds ontbrekende grip. De regerend British Superbike kampioen ging er echter in de slotfase nog een keer goed voor zitten wat resulteerde in de al genoemde tweede rondetijd van de dag.

In Jerez was hij al snel, maar Baz maakte ook tijdens deze tweedaagse test weer indruk op zijn Ten Kate Racing Yamaha. De 26-jarige Fransman had zat er tijdens de twee dagen op het Portugese circuit constant goed bij, was zelfs regelmatig bovenaan de tijdlijst te vinden om uiteindelijk achter Razgatlioglu en Redding deze laatste Europese test van het voorseizoen af te sluiten op een meer dan verdienstelijke derde plaats op de tijdlijst.

Michael van der Mark kan ook terugkijken op een geslaagde tweedaagse test in Portimâo, de Nederlander was beide dagen constant binnen de top vijf te vinden. De onlangs van Rotterdam naar Bergschenhoek verhuisde Yamaha coureur vond zijn naam bij het vallen van de finishvlag terug als vierde op de lijst.

Redding’s teamgenoot Chaz Davies stond gedurende de tweede dag lange tijd buiten de top tien op de tijdlijsten, maar de Brit wist er uiteindelijk in de slotfase nog een snelle rondetijd uit te persen welke hem op de vijfde plaats op de tijdlijst bracht.

Leon Haslam was maandag met de zesde rondetijd de best geklasseerde coureur van het nieuwe Team HRC. Na een toch wel teleurstellende eerste dag herstelde de Britse Honda coureur zich gedurende de tweede dag enigszins wat hem uiteindelijk de zesde rondetijd bracht. Teamgenoot Alvaró Bautista was minder prominent aanwezig en stond na afloop op een teleurstellende vijftiende plaats op de tijdlijst. De grote vraag is of de twee Honda coureurs wel het achterste van hun tong hebben laten zien tijdens de afgelopen twee dagen. De kenners wisten namelijk te melden dat het duo eind november tijdens een privé-test op hetzelfde circuit aanzienlijk sneller rondging dan tijdens deze laatste Europese test voor het vertrek naar Australië.

Het BMW Motorrad Motorsport WorldSBK duo Tom Sykes en Eugene Laverty noteerden maandag respectievelijk de zevende en achtste rondetijd. Het tweetal kende de nodige technische problemen, nadat er zondag al een BMW S 1000 RR in vlammen opging zagen we zowel Sykes als ook Laverty op maandag stilvallen met een opgeblazen motorblok.

Het GRT Yamaha Junior Team duo Federico Cariscasulo en Garrett Gerloff sloot de tweede dag af met respectievelijk een negende en tiende rondetijd. Gerloff was echter de enige coureur binnen de top tien die zijn snelste rondetijd gereden op de eerste dag niet wist te verbeteren.

Gedurende de dag waren er de nodige crashes en rode vlag situaties door crashes van o.a. Sandro Cortese, Xavi Forés, Christophe Ponsson en WorldSSP coureur Danny Webb. Cortese leek daarbij het belangrijkste slachtoffer, de Duitser die tijdens deze test opnieuw als vervanger optrad van de nog niet geheel fitte Leon Camier binnen Barni Racing schreef bij een crash aan het einde van de ochtend niet alleen een complete Ducati af maar blesseerde zich daarbij zelf ook. Cortese kwam vanwege een beenblessure de rest van de dag dan ook niet meer in actie. Aan het einde van de dag was het Camier die nog een aantal ronden reed op de Barni Racing Ducati, niet om een snelle rondetijd op de klok te zetten maar voor het testen van o.a. de zitpositie op de voor hem nieuwe Ducati.

Belangrijke afwezigen tijdens deze test was het Kawasaki Racing Team WorldSBK duo Jonathan Rea en Alex Lowes. Zij waren de afgelopen twee dagen te vinden op Circuit de Catalunya – Barcelona waar ze een privé-test combineerden met een promotioneel evenement van Kawasaki.

Onderstaand de snelste rondetijden gereden tijdens dag 2:

 1. Toprak Razgatlioglu, Pata Yamaha WorldSBK 1’40.804
 2. Scott Redding, Aruba.it Racing Ducati 1’40.833
 3. Loris Baz, Ten Kate Racing Yamaha 1’40.994
 4. Michael van der Mark, Pata Yamaha WorldSBK 1’41.426
 5. Chaz Davies, Aruba.it Racing Ducati 1’41.599
 6. Leon Haslam, Team HRC 1’41.655
 7. Tom Sykes, BMW Motorrad Motorsport 1’41.786
 8. Eugene Laverty, BMW Motorrad Motorsport 1’41.990
 9. Federico Cariscasulo, GRT Yamaha Junior 1’42.030
 10. Garrett Gerloff, GRT Yamaha Junior 1’42.045
 11. Michael Ruben Rinaldi, GoEleven 1’42.309
 12. Leandro Mercado, Motocorsa Racing, 1’42.462
 13. Xavi Forés, Puccetti Kawasaki 1’42.802
 14. Sylvain Barrier, Brixx Performance 1’43.458
 15. Christophe Ponsson, Nuvoa M2 Racing 1’43.480
 16. Alvaro Bautista, Team HRC 1’43.559
 17. Sandro Cortese, Barni Racing 1’43.804

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App