Home Internationaal IDM Trautmann en Grünwald winnen eerste race in Lausitz

Trautmann en Grünwald winnen eerste race in Lausitz

87
stk 1000-lausitz
Superstock 1000 podium met Danny de Boer, Luca Grünwald en Pepijn Bijsterbosch | foto© actiefoto.eu

Lukas Trautmann (Superbike) en Luca Grünwald (Superstock 1000) zijn zaterdagmiddag op de Lausitzring winnaar geworden van de eerste gecombineerde IDM Superbike & Superstock 1000 race. Danny de Boer en Pepijn Bijsterbosch mochten in de Superstock 1000 klasse als tweede en derde mee naar het podium.

Terwijl de wolken boven de Lausitzing zaterdagmiddag steeds donkerder werden gingen even voor vier uur de lichten op groen voor de eerste IDM Superbike & Superstock 1000 wedstrijd van het weekend.

Lang duurde de race echter niet want na een paar ronden werd de rode vlag getoond nadat de dit weekend van een blessure teruggekeerde Max Neukirchner en Bastien Mackels op exact dezelfde plaats op het circuit met een highsider ten val waren gekomen. Tot overmaat van ramp kon de vanuit het achterveld aanstormende Ireneusz Sikora  de motor van teamgenoot Mackels niet meer ontwijken met een flinke chaos tot gevolg.

Het publiek en de teamleden in het paddock hielden even de adem in toen er twee ambulance naar de plaats van het ongeval gingen. Gelukkig bleken de verwondingen mee te vallen, Neukirchner was OK terwijl Mackels met een nek en schouderblessure (o.a. een gebroken sleutelbeenbreuk) en Sikora (bovenbeenbreuk) naar het ziekenhuis in het nabijgelegen Sentfhenberg werden gebracht.

Naast de al drie genoemde coureurs kwam ook Michal Filla ten val. De Poolse coureur bleef daarbij in tegenstelling tot zijn twee teamgenoten ongedeerd, maar het Wilbers Racing BMW Team raakte in één en dezelfde ronde wel alle drie coureurs kwijt en werd daarnaast ook nog eens met een giga schadepost opgezadeld.

Er volgde een herstart voor een wedstrijd over negen ronden.

Bij de start was het Florian Alt (SBK)die de leiding nam voor Lukas Trautmann (SBK), Luca Grünwald (STK), Marvin Fritz (SBK), Danny de Boer (STK) en Pepijn Bijsterbosch (STK).

Trautmann wist vervolgens al snel de leiding over te nemen en met in zijn kielzog Alt een klein gaatje te slaan op de achtervolgers. Grünwald wist vervolgens het gaatje dicht te rijden en naar de twee leiders toen te rijden. De Boer had even tijd nodig om Fritz – uitkomend in de Superbike klasse maar vanwege het feit dat hij eerder op dag zijn Yamaha total-loss reed en deze niet meer tijdig gerepareerd kon worden op een geleende stock fiets van start ging – voorbij te komen.

Eenmaal naar de vierde plaats te zijn gekomen wist de coureur in een rap tempo het gaatje naar de drie leiders dicht te rijden. Grünwald wist vervolgens van Alt nog naar de tweede plaats te komen terwijl Fritz het gaatje naar de vier leiders vervolgens ook weer dicht leek te rijden.

Terwijl het Fritz net niet lukte om de aansluiting te vinden was het na negen ronden Trautmann die als eerste de finish passeerde voor Grünwald, Alt en De Boer. Op ruim drie seconden werd Fritz als vijfde afgevlagd.

Naast de strijd vooraan het veld vocht Bijsterbosch een verbeten strijd uit met zijn teamgenoot Jan Bühn (SBK). De twee BMW coureurs wisselden regelmatig van positie maar uiteindelijk was het de Nederlander die aan het langste eind trok en als winnaar van het duel als zesde algemeen de finish passeerde.

Ook de derde Nederlander in het veld Koen Zeelen (STK) reed een sterke wedstrijd. De Benro Racing coureur kende een wereldstart en kwam de eerste ronden op de achtste plaats rijdend door. Ondanks dat de Limburger gedurende de race nog een paar plaatsen prijs moest geven kwam hij als elfde algemeen over de finish. Deze positie was echter wel goed voor de achtste plaats in de Superstock 1000 categorie.

Het Superbike podium werd na afloop bezet door Trautman, Alt en Fritz terwijl het Superstock podium met winnaar Grünwald, De Boer en Bijsterbosch maar liefst twee Nederlanders kende.