Het was Jakub Kornfeil die op zaterdagmiddag voor zijn thuispubliek in Brno de pole position behaalde in de Moto3 klasse. In de slotfase was de Tsjech het sterkst voor John McPhee en Marcos Ramirez.

Zaterdagmiddag ging om 12:35 uur de kwalificatie voor de Moto3 klasse op het Automotodrom Brno in Tsjechië van start.  In zonnige en zeer warme omstandigheden kregen de jonge coureurs veertig minuten de tijd om te bepalen wie zondagochtend vanaf pole position mag vertrekken.

Met name voor de Japanners was het een moeilijke start aangezien Ayumu Sasaki en Tatsuki Suzuki allebei hard ten val waren gekomen. Sasaki ging de fout in ter hoogte van bocht 5 aangezien hij iets te gretig was met de gashendel en als gevolg met een flinke high-sider de grindbak in ging. Even later stond ook een behoorlijk gehavende Honda van Suzuki in de grindbak waardoor het maar de vraag was of beide Japanners nog de baan op zouden kunnen.

Del Conca Gresini coureur Jorge Martin was er niet bij als gevolg van een hevige crash vrijdagochtend in FP1 maar is inmiddels al geopereerd. Zijn teamgenoot Fabio di Giannantonio wist het goed op te pakken en had halverwege de sessie, na de eerste run voordat iedereen binnen kwam voor nieuwe banden, de voorlopige pole position in handen. Ook Aron Canet en Gabriel Rodrigo, de snelste coureur in FP3 op zaterdagochtend, begonnen sterk aan deze sessie en meldden zich vooraan.

In de slotfase stonden alle dertig coureurs in de pits te wachten in de hoop dat een snelle coureur als eerst de baan op ging en er zodoende gebruik kon worden gemaakt van een slipstream. Het zou een beschamende vertoning worden voor een groot aantal van deze coureurs aangezien ze zo lang wachtten dat ze niet op tijd rond waren om hun snelle ronden te rijden.

Degenen die dit wel goed hadden getimed waren Jakub Kornfeil en John McPhee. Het was de Schotse coureur die op kop reed maar thuisrijder Kornfeil had zich goed gepositioneerd. McPhee zette een goed tempo neer waarbij de Tsjech een ideale slipstream wist te vinden. Het was uiteindelijk Kornfeil die dankzij McPhee een 2’07.981 wist te rijden en daardoor de pole wist te pakken voor eigen publiek. McPhee noteerde de tweede tijd met Marcos Ramirez die de derde tijd wist te klokken en daarmee ook vanaf de eerste rij mag starten. Daarachter waren het Oettl, Di Giannantonio, Canet, Lopez, Rodrigo, Atiratphuvapat en Antonelli in de top tien.

Door het vele wachten in pit lane en zelfs op het circuit zullen er ongetwijfeld nog veel penalty’s volgen.

De Moto3 race zal zondagochtend om 11:00 uur van start gaan.

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl