TT Circuit Assen presenteert hersteld TT monument

1520
De vlag wordt gehesen bij het vernieuwde TT monument | foto© Jan Timmerman

Het TT Circuit Assen heeft donderdagmiddag 22 juli het herstelde TT monument gepresenteerd. Het monument dat stamt uit 1934 stond tot voor kort altijd bij de ingang van pit lane, nu heeft deze een mooie plaats gekregen op het middenterrein.

Op donderdagmiddag heeft het TT Circuit Assen het herstelde TT monument gepresenteerd in samenwerking met het Asser bedrijfsleven en de lokale cultuursector. Voorafgaand aan het World Superbike evenement op het Drentse circuit werd het monument gepresenteerd door Peter Oosterbaan, directeur van het TT Circuit Assen. In het bijzijn van de bij dit project betrokken verenigingen, bedrijven, WorldSBK organisator Dorna en genodigde pers werd het vernieuwde monument op de paddock onthuld.

Tijdens de 10e Dutch TT in 1934 boden de gezamenlijke sportverenigingen uit Assen de organisatiecommissie van de TT een monument aan. Dit monument werd aanvankelijk aan “de baan”, voor de hoofdtribune geplaatst.

In verband met de veiligheid is dit een aantal jaar later verplaatst naar het toenmalige huldigingsplein. Na de grootschalige verbouwingen van het TT Circuit Assen raakte het monument wat in vergetelheid waar nu een eind aan wordt gemaakt. Het TT monument krijgt een prominente plek op het middenterrein van de accommodatie. Een plek waar bezoekers niet alleen het monument kunnen zien, maar er ook selfies kunnen maken.

In volle glorie
Het ruim 5 ton wegende monument doorstond de tand des tijds maar moest na bijna 90 jaar danig worden gerenoveerd. Dankzij inspanningen van het Ondernemers Fonds Assen (OFA), de Cultuursector in Assen, de belangenorganisaties Ondernemend Assen (OA) en het Toeristisch Recreatief Platform (TRP) werd dit mogelijk.

Heden en verleden
Het TT monument werd in 1934 aangeboden als dank dat de Motorclub “Assen en Omstreken” met de Dutch TT de Drentse hoofdstad op de Europese kaart had weten te zetten. De Asser sportverenigingen profiteerden ook van dat succes door het tegen betaling verrichten van hand- en spandiensten tijdens het evenement. Iets dat tot op de dag van vandaag nog steeds het geval is. De Asser sportverenigingen zijn nadrukkelijk bij de organisatie van de grootschalige evenementen op het TT Circuit Assen betrokken. Het schoonmaken en -houden van de tribunes en de accommodatie, het verven van de kerbstones en het beheren van de TT Camping zijn hier goede voorbeelden van.

Met het gerestaureerde TT monument en het plaatsen op een prominente plek, wil het TT Circuit Assen de relatie met de sportverenigingen en het bedrijfsleven Assen benadrukken en hen hiervoor danken.


Handige links Prosecco DOC Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen (WorldSBK)
Tijdschema en volledige uitslagen (WK zijspannen)
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter