TT Circuit Assen voorzien van volledig nieuwe asfaltlaag

611
zonta-van-den-goorbergh
Zonta van den Goorbergh keurde vrijdagmiddag het nieuwe asfalt.

Het TT Circuit Assen is de afgelopen maanden voorzien van een volledig nieuwe asfaltlaag. Het gehele 4,555 km lange circuit werd opnieuw geasfalteerd waarbij de lay-out van het circuit volledig intact is gebleven. Zonta van den Goorbergh was vrijdagmiddag de eerste motorcoureur die kennis mocht maken met het ‘vernieuwde’ circuit.

Assen is de oudste Grand Prix op de kalender van het MotoGP wereldkampioenschap, maar als de MotoGP sterren eind juni van dit jaar terugkeren naar Assen voor de negentigste editie van de Dutch TT krijgen ze een TT Circuit Assen voorgeschoteld voorzien van een compleet nieuwe asfaltlaag.

De afgelopen maanden is er door het TT Circuit Assen namelijk hard gewerkt aan het volledig opnieuw asfalteren van de gehele baan. Het bestuur en de directie van het Drentse circuit besloot hiertoe omdat het asfalt op sommige delen van de baan vijftien jaar oud en derhalve aan vervanging toe was. Om o.a. het gripniveau van de gehele baan gelijk te houden werd er besloten het rigoureus aan te pakken en de volledige baan in één keer in zijn geheel opnieuw te asfalteren.

De klus is geklaard, naar volledige tevredenheid verlopen en het circuit daarmee klaar voor een nieuw en spannend seizoen.

Peter Oosterbaan, directeur TT Circuit Assen: “Het asfalt op delen van het circuit was inmiddels vijftien jaar oud en dan merk je toch dat er slijtage gaat ontstaan. Daarbij moet je denken aan het verschil in grip, haarscheurtjes en op sommige plaatsen enkele hobbels. We hebben daarom besloten om de afgelopen wintermaanden te gebruiken om het circuit in zijn geheel te voorzien van een nieuwe asfaltlaag. Een heel belangrijk punt voor ons was daarbij wel dat de lay-out intact diende te blijven, en dat is dus ook gebeurt. Het was een hele klus, maar nu het werk afgerond en opgeleverd is zien we een prachtig resultaat.”

Nu zijn er heel veel verschillende soorten en types asfalt, maar het TT Circuit Assen heeft gekozen voor één van de meest gangbare types asfalt voor circuits. Natuurlijk zal bij velen nu de vraag opkomen of de rondetijden binnenkort ook naar beneden zullen gaan in vergelijking met de afgelopen jaren.

Peter Oosterbaan: “Of we snellere rondetijden gaan zien, daar kan ik nu nog niet zoveel over zeggen. Het project is net klaar en er hebben derhalve nog geen motoren op gereden. We hebben dus nog geen vergelijk. Maar als we ernaar staan te kijken dan zien we wel dat er fantastisch werk is geleverd en de baan er nu bij ligt als ware het een biljartlaken. We gaan het binnenkort meemaken als er voor het eerst op gereden wordt.”

Vrijdagmiddag kreeg één van Nederlandse wegracetalenten en de dit jaar opnieuw in de Red Bull MotoGP Rookies Cup uitkomende Zonta van den Goorbergh de eer om als allereerste kort kennis te maken met het opnieuw geasfalteerde TT Circuit Assen.