TT legendes McGuinness en Anstey winnen eerste Classic TT races

318
Senior Classic TT winnaar John McGuinness | foto© Pacemaker Press

John McGuinness en Bruce Anstey hebben zaterdag de eerste races gewonnen van de jaarlijkse Classic TT op het Isle of Man. McGuinness was voor het tweede jaar op rij onverslaanbaar in de Senior Classic TT, Anstey zorgde voor veel emoties door terug te komen van ernstige ziekte en te winnen in de Lightweight Classic TT.

Zaterdag stonden de eerste races op het programma van de jaarlijkse Classic TT. Het twee weken durende evenement op het Isle of Man werd afgetrapt met de Senior Classic TT en daarna de Lightweight Classic TT.

Nadat de trainingsweek veelvuldig werd gehinderd door de slechte weersomstandigheden waren de weergoden het eiland zaterdag veel beter gezind met zonnige en warme omstandigheden.

Senior Classic TT
De eerste race op het programma was dus die voor de Senior Classic TT klasse. De race voor deze klasse, voor machines tot 1972 met een maximale cilinderinhoud van 500cc, zou aanvankelijk gaan over 4 ronden op de legendarische zestig kilometer lange Snaefell Mountain Course. Sinds de start van de Classic TT in 2013 hebben Italiaanse machines de klasse gedomineerd en was alleen Dean Harrison op een MV Agusta die de dominantie van Paton wist te doorbreken. Na de kwalificaties waren de Patons van John McGuinness en Stefano Bonetti dan ook het snelst.

De race werd in de eerste ronde al onderbroken vanwege een rode vlag situatie. Ruim twee uur later werd deze opnieuw gestart en werd de afstand met één ronde gereduceerd. De race werd herstart over drie ronden en dit pakte goed uit voor een aantal machines. Aanvankelijk zouden de relatief dorstige Patons naar binnen moeten komen voor extra brandstof, echter was dat in deze verkorte race niet meer nodig.

In de beginfase van de race was het de 47-jarige John McGuinness die de leiding meteen in handen nam en in de eerste sector (Glen Helen) al een voorsprong van zes seconden had opgebouwd richting Stefano Bonetti en vrouwelijke deelneemster Maria Costello, die eveneens op een Paton reed. Jamie Coward (Manx Norton) en Alan Oversby (Honda) reden in de top vijf.

De openingsronde van McGuinness (111.679 mph gemiddeld) gaf hem een voorsprong van zeventien seconden richting Bonetti met Costello daar 25 seconden achter. Echter wist Coward zich te mengen in de strijd voor de laatste podiumplaats.

McGuinness wist zijn voorsprong richting Bonetti uit te bouwen in de tweede ronde maar achter het tweetal had Coward ter hoogte van Ramsey de derde plaats overgenomen. De tweede ronde van McGuinness (111.59 mph gemiddeld) gaf de Engelsman een voorsprong van 24 seconden richting Bonetti waarbij Coward inmiddels vijf seconden marge had opgebouwd richting Costello.

Michael Rutter (47) had de zesde plaats in handen maar kon de race niet uitrijden aangezien zijn Ducati te maken kreeg met een vastgelopen blok. Hierdoor nam Dereik Sheils nu de zesde plaats over na een korte pitstop waar alleen wat brandstof werd toegevoegd aan zijn Honda.

McGuinness kwam uiteindelijk als winnaar over de finish met een laatste ronde van 110.45 mph gemiddeld voor Bonetti met Coward daarachter op de derde plaats. Costello eindigde op een verdienstelijke vierde plaats voor Oversby en Sheils in de top zes.

Het is de derde overwinning voor McGuinness in deze klasse nadat hij in 2016 en 2018 ook wist te winnen. Samen met zijn 23 TT overwinningen heeft hij nu in totaal 26 races gewonnen op het wereldberoemde zestig kilometer lange circuit.

John McGuinness – Senior Classic TT | foto© Lucas Croydon

Bekijk de volledige uitslag via deze link.

Na afloop van de race werd het trieste nieuws ontvangen dat Chris Swallow was overleden als gevolg van de verwondingen die hij opliep bij een valpartij ter hoogte van Ballaugh. De Nieuw-Zeelander werd 37 jaar.

Lightweight Classic TT
Vanwege de opgelopen vertraging in het schema zou ook deze race over drie ronden verreden worden. De jonge Davey Todd was degene die als eerst vertrok maar de vijftigjarige (!) Bruce Anstey, rijdend op een Honda RS250, had ter hoogte van het eerste meetpunt (Glen Helen) de leiding al in handen genomen voor James Hind (slechts 19 jaar, nieuwkomer in 2018) en Todd. De achtvoudig Sidecar TT racewinnaar Dan Sayle, ook zeer handig op twee wielen, nam de vierde plaats in handen voor Ian Lougher (56).

Ter hoogte van de Bungalow bedroeg de voorsprong van Anstey al zo’n vijftien seconden richting Hind met Todd daar vijf seconden achter. De openingsronde van de Nieuw-Zeelander (117.053 mph gemiddeld) zorgde voor een marge van twintig seconden.

Een groot deel van de coureurs, waaronder Anstey, kwam na de eerste ronde al in de pits voor brandstof zodat ze in de derde en laatste ronde een ‘flying lap’ konden rijden. Anstey had in de tweede ronde ter hoogte van Glen Helen al een voorsprong van zo’n veertig seconden maar de jonge James Hind kreeg een penalty van dertig seconden omdat hij te hard had gereden in pit lane. Samen met een langzame pitstop zorgde dat ervoor dat Todd de tweede plaats overnam terwijl Lougher dankzij een goede pitstop opklom naar de derde positie.

Anstey reed op dit moment zijn eigen race en dankzij een tweede ronde van 113.399 mph gemiddeld (inclusief pitstop) bedroeg zijn voorsprong een minuut richting Todd en Lougher. Jamie Coward en Dominic Herbertson kwamen naar de vierde en vijfde plaats terwijl Hind ondanks zijn penalty en slechte pitstop alweer was opgeklommen naar de zesde plaats.

Bruce Anstey onderweg naar de overwinning in de Lightweight Classic TT | foto© Lucas Croydon

Anstey bleef uiteindelijk foutloos en met een laatste ronde van 116.157 mph gemiddeld kwam hij als winnaar over de streep. Een ongelofelijke prestatie wanneer er gekeken wordt naar de afgelopen twee jaar van het leven van de inmiddels vijftigjarige Nieuw-Zeelander. In 2017 stapte Anstey uit de sport omdat bekend werd dat hij leed aan kanker. Na ruim twee jaar maakte de dertienvoudig TT winnaar afgelopen week dus zijn comeback en wist hij meteen weer te winnen. Het was een uitzonderlijke prestatie van een man die zeer dicht bij de dood heeft gestaan waardoor een groot deel van de aanwezigen het dan ook niet droog kon houden.

Bruce Anstey: “Het is geweldig om te winnen, ik kan het niet geloven. Iedereen, het team, Clive [Padgett, GF], mijn familie; ze zijn allemaal geweldig voor mij geweest. Ik voelde me heel goed maar in de laatste ronde was ik heel zenuwachtig en schakelde ik heel vroeg om de machine heel te houden. De laatste twee jaren waren heel moeilijk en zonder Anny [zijn partner, GF] was ik hier nu niet geweest.”

Bruce Anstey viert zijn overwinning in de Lightweight Classic TT | foto© Pacemaker Press

Anstey won uiteindelijk comfortabel met een voorsprong van ruim een minuut voor Todd en de zeer knap teruggekomen Hind. Lougher werd vierde voor Coward en Hardisty.

Voor maandag staan de laatste twee Classic TT races op het programma met de Junior Classic TT en de Superbike Classic TT. De rest van de week zal in het teken staan van de Manx Grand Prix races waar onder andere Nederlander Bertus Folkertsma in meerijdt.

Het tijdschema voor de Classic TT maandag. Let op, deze tijden zijn Britse tijden. | foto© TT Races Official

De Classic TT en Manx Grand Prix kunnen live worden gevolgd via Manx Radio TT en live timing.