Tuuli wint Race 1 in Indonesië, Aegerter grijpt tweede World Supersport titel op rij met Ten Kate Racing

1776
Dominique Aegerter en Ten Kate Racing vieren de tweede wereldtitel op rij - Pertamina Mandalika International Street Circuit | © Ten Kate Racing

Niki Tuuli heeft zaterdag de eerste World Supersport race in Indonesië gewonnen voor Federico Caricasulo en Can Öncü, het is zijn eerste overwinning in ruim vijf jaar tijd. Dominique Aegerter werd vierde en behaalde daarmee zijn tweede World Supersport titel op rij met Ten Kate Racing.

Zaterdag om 12:00 uur lokale tijd, 05:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor de eerste World Supersport race van het weekend op het Pertamina Mandalika International Street Circuit. Ondanks enige bewolking was het erg warm op het Indonesische circuit met tropische temperaturen ver boven de 30°C.

Voorafgaand aan de race waren alle ogen gericht op Dominique Aegerter en Ten Kate Racing. De Zwitser begon de race met een voorsprong van 72 punten op Lorenzo Baldassarri en zou kampioen worden als hij minstens drie punten meer scoorde dan de Italiaan.

Niki Tuuli vertrok op zijn MV Agusta voor het eerst vanaf pole position sinds 2017 maar het was Federico Caricasulo die het beste startte en de leiding in handen nam voor de Fin en de goed gestarte Dominique Aegerter. Nicolò Bulega nam de vierde plaats in handen voor Can Öncü en Lorenzo Baldassarri, verder reden Yari Montella, Jules Cluzel, Tom Booth-amos en Stefano Manzi in de top tien.

In bocht 1 ging het al meteen mis voor Hannes Soomer, de coureur uit Estland werd aangetikt en zag zijn race al heel vroeg ten einde komen. Ook Glenn van Straalen zou niet ver komen, de Nederlander ging onderuit in bocht 11.

Aan het eind van de eerste ronde viel Tuuli aan en nam hij de leiding over van Caricasulo. Öncü en Bulega waren voorbijgegaan aan Aegerter waardoor de Ten Kate Racing was teruggevallen naar de vijfde positie.

In de tweede ronde ging het mis voor Simon Jespersen, de Deense coureur crashte waardoor zijn race vroegtijdig ten einde kwam. Vooraan was het Öncü die de aanval inzette op Tuuli en de leiding overnam van de Fin.

Groot drama was er bij het ingaan van de derde ronde bij het uitkomen van bocht 1. Lorenzo Baldassarri werd met een gigantische high-sider van zijn Yamaha geworpen en kwam hard op het asfalt terecht. Hijzelf leek er wonderbaarlijk genoeg ongedeerd vanaf te komen maar zijn machine was flink beschadigd, het betekende hoe dan ook einde race voor de Italiaan. Hierdoor hoefde Aegerter alleen nog in de top 13 te finishen om de wereldtitel in de wacht te slepen.

Vooraan maakten Tuuli, Öncü en Caricasulo er een mooie strijd van en in de vijfde ronde had de MV Agusta de koppositie weer overgenomen. Een kleine seconde achter dit drietal reed Bulega op de vierde plaats met Manzi en Montella kort achter zich rijden. Aegerter was iets teruggezakt en reed op de zevende plaats, voor de wereldtitel zou dit meer dan genoeg zijn.

Langzaam maar zeker wist Tuuli een gaatje te slaan naar de concurrentie. Halverwege de race had hij een halve seconde marge in handen richting Öncü, daar weer anderhalve seconde achter reed Caricasulo op de derde plaats. Montella en Bulega maakten er drie Italianen in de top vijf van met Aegerter op een relatief eenzame zesde plaats.

In de twaalfde ronde maakte Tuuli echter een foutje in bocht 3 en verloor hij veel tijd omdat het asfalt naast de racelijn zeer weinig grip bood. Öncü kon het gat zo in één keer dichtrijden en de leiding overnemen. De Turkse coureur had meteen een gat van zo’n 0,8 seconde in handen maar de Finse coureur was niet bereid om zich zomaar gewonnen te geven.

In de veertiende ronde maakte Öncü echter een fout, de Puccetti Kawasaki coureur kwam naast de baan in bocht 6-7 en verloor zijn koppositie weer aan Tuuli. De Fin had een voorsprong van anderhalve seconde in handen en moest nog vijf ronden volbrengen. Aegerter reed nog altijd op de zesde plaats maar hij had het gat naar Bulega op de vijfde plaats dichtgereden.

Aan het eind van de zestiende ronde zette Aegerter de aanval op Bulega en nam hij de vijfde plaats over van de Italiaan. Tuuli had op dat moment zijn voorsprong uitgebouwd naar zo’n drie seconden omdat Öncü wederom een fout had gemaakt en terugviel, Caricasulo profiteerde daarvan en wist de Turkse coureur te passeren voor de tweede plaats.

Tuuli bleef foutloos en kwam als winnaar over de streep, hij behaalde zijn eerste World Supersport overwinning sinds Magny-Cours 2017. Caricasulo werd tweede met Öncü daarachter op de derde plaats waardoor zij naar het podium mochten.

Daarachter wist Aegerter in de laatste ronde nog af te rekenen met Montella waardoor hij de finish als vierde passeerde. Belangrijker voor de Zwitser was dat hij de wereldtitel hiermee veilig had gesteld en hij voor de tweede keer World Supersport kampioen is geworden. Voor het Nederlandse Ten Kate Racing is het de elfde World Supersport titel en de twaalfde wereldtitel in totaal.