Michael van der Mark heeft zondag op het Phillip Island Grand Prix Circuit zeer lastige omstandigheden weten te overwinnen. De Pata Yamaha WorldSBK coureur en pakte zo een vijfde plaats in de nieuwe Superpole-sprintrace en vervolgens een knappe vierde plek in de tweede wedstrijd.

Michael van der Mark reed zondag op Phillip Island een tactische tweede WorldSBK race om op die manier zijn banden te sparen. Een strategie die ervoor zorgde dat hij in de laatste ronde Yamaha-merkgenoot Marco Melandri wist te passeren en als vierde over de finish kwam.

Met al een vijfde plaats op zak in de eerder op de dag verreden allereerste Superpole- sprintrace ooit startte de race de Nederlander vanaf de vijfde plek in de tweede ‘reguliere’ wedstrijd. Direct na de start raakte hij in duel met Jonathan Rea en Leon Haslam om de tweede plek, maar besloot het tempo vervolgens iets te laten zakken nadat net voor de helft van de race de achterkant te veel begon te glijden. Hierdoor kwam Melandri langszij. Van der Mark besloot zijn eigen tempo te blijven rijden en zo zijn banden te sparen voor het laatste gedeelte van de race.

Een strategie die perfect uitpakte want in de laatste ronde kon hij in bocht twee Melandri weer inhalen en zo de vierde plaats over nemen. Die klassering hield hij vast tot op de finishlijn.

Michael van der Mark: “Ik had een heel goede start en mijn tempo was snel, maar ik maakte me een beetje zorgen over de band. Ik wilde niet langzamer gaan rijden omdat ik bij de twee Kawasaki’s probeerde te blijven, maar toen Marco langs me kwam, had ik het gevoel dat ik de band net iets te veel moest pushen om bij hem te blijven. Ik besloot mijn eigen ritme te rijden, wat niet zo snel was als ik had gewild, maar ik wist dat dit de enige manier was om de race uit te rijden. Tegen het einde vertraagden de Kawasaki’s en dat gold ook voor Marco, waardoor ik hem in de laatste ronde kon passeren. Ik ben tevreden met de vierde plaats nadat we het hele weekend worstelen met de duurzaamheid van de banden. We hadden wat problemen, maar we haalden hier nog steeds veel punten op Phillip Island.”

Van der Mark verlaat Australië met 29 punten op zak en een vijfde plaats in de tussenstand van het kampioenschap.

 

Handige links Yamaha Finance Australian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App