Tweede overtuigende Moto2 zege op rij voor Márquez, Bendsnedyer 19e

36
Racewinnaar Alex Márquez - Autodromo Internazionale del Mugello | foto© Randy van Maasdijk

Alex Márquez heeft zondagmiddag voor de tweede achtereenvolgende keer de Moto2 race met overmacht gewonnen. De Spanjaard was ook op Mugello een maatje te groot voor de concurrentie en won voor Luca Marini en Tom Lüthi. Nederlander Bo Bendsneyder kwam als negentiende over de streep nadat hij in de eerste ronde moest uitwijken voor een crash. NTS RW Racing GP teamgenoot Steven Odendaal werd 22e.

De tweede race van de dag op het Autodromo Internazionale del Mugello was die voor de Moto2 klasse. De klasse, aangedreven met 765cc driecilinder Triumph motorblokken, zou 21 ronden afleggen op het prachtige Italiaanse circuit tussen de Toscaanse heuvels. De omstandigheden waren gunstig met een buitentemperatuur van zo’n 27°C en een asfalttemperatuur die richting de 50°C liep vanwege de fel schijnende zon.

De bandenkeuze was behoorlijk gelijkgestemd. Alle coureurs hadden de soft-compound achterband laten monteren en het gros van de coureurs koos ook voor de soft-compound voorband. Slechts enkele coureurs, waaronder Nederlander Bo Bendsneyder, liet de medium-compound voorband monteren.

Ronde 1
Tom Lüthi kende de beste start vanaf de tweede positie en ging als leider de eerste bocht (San Donato) in voor teamgenoot en polesitter Marcel Schrötter en Alex Márquez. Daarachter waren het Luca Marini, Jorge Navarro en Sam Lowes in de top zes.

Voor Iker Lecuona ging het al na drie bochten mis aangezien hij ten val kwam ter hoogte van Poggio Secco. Zijn race kwam daarmee ten einde. Nederlander Bo Bendsneyder moest uitwijken voor dit incident waardoor hij opnieuw een teleurstellende beginfase kende en terugviel ver buiten de top twintig.

Aan het einde van de eerste ronde hadden de twee Dynavolt IntactGP al een voorsprong van 0,7 seconde opgebouwd richting Márquez op de derde positie. Marini reed kort achter de Spanjaard en had op zijn beurt Navarro en Lowes in zijn nek hijgen. Daarachter reden Italianen Nicolo Bulega, Enea Bastianini, Simone Corsi en Lorenzo Baldassarri in de top tien.

Ronde 3
Lüthi en Schrötter konden geen voorsprong opbouwen want Márquez had zijn achterstand alweer verkleind. Marini en Navarro konden het tempo ook volgen terwijl Lowes daarachter een seconde was teruggevallen.

Ronde 6
Door middel van een slipstream op het lange rechte stuk nam Márquez de tweede positie over en verwees hij Schrötter naar de derde plaats. De Spanjaard ging nu op jacht naar het achterwiel van Lüthi die enkele meters voor hem reed. Marini en Navarro waren inmiddels enkele tienden teruggevallen.

Voor de vanger van Somkiat Chantra binnen het Honda Team Asia, Teppei Nagoe, kwam de race ten einde na een valpartij in de laatste bocht (Bucine). Wel bleef hij ongedeerd.

Ronde 7
Lüthi en Márquez sloegen een gat van een seconde richting Marini die inmiddels naar de derde plaats was gekomen. De Italiaan had Schrötter kort achter zich rijden terwijl Navarro het tempo niet kon bijbenen. Moto2 rookie Enea Bastianini kende een sterke openingsfase en was naar de zesde positie gekomen met daarachter Baldassarri, Fernández, Corsi en Lowes in de top tien.

Ronde 9
Márquez viel aan en nam de leiding over bij het ingaan van San Donato. Hij en Lüthi hadden een marge van zo’n zeven tienden richting Marini maar de Italiaan deed er alles aan om het tweetal bij te benen.

Voor Nicolo Bulega kwam de race vroegtijdig ten einde. De SKY Racing Team VR46 coureur crashte bij het ingaan van de snelle Arrabiata 2 maar bleef ongedeerd.

Ronde 10
Langzaam maar zeker wist Márquez weg te rijden van Lüthi en had hij een marge van een halve seconde opgebouwd. De Zwitser kreeg ook bezoek van Marini terwijl anderhalve seconde daarachter Navarro onder druk werd gezet door Schrötter, Baldassarri, Bastianini, en Fernández.

Ronde 12
De voorsprong van Márquez werd groter en aan het einde van de twaalfde ronde bedroeg deze zo’n anderhalve seconde. Marini begon aan te dringen bij Lüthi en reed kort aan het achterwiel van de Zwitser.

Jake Dixon was de volgende crasher, zijn race kwam ten einde ter hoogte van bocht 5 (Borgo San Lorenzo).

Ronde 13
Een prachtige inhaalactie van Marini in de vloeiende Casanova en Savelli bochten. De Italiaan nam daarmee de tweede positie over maar keek naar een achterstand van zo’n twee seconden richting Márquez. Bo Bendsneyder was inmiddels de top twintig binnengedrongen en reed een goed tempo.

Ronde 15
Het leek erop dat Márquez zijn tweede overwinning op rij zou gaan behalen aangezien zijn voorsprong zo’n 2,5 seconde bedroeg. Marini wist een halve seconde weg te rijden van Lüthi terwijl de Zwitser inmiddels achterhaald werd door Baldassarri en Navarro. Een seconden daarachter streden Schrötter en Fernández voor de zesde positie.

Ronde 19
De voorsprong van Márquez bleef rond de drie seconden hangen en hij leek onbedreigd naar de overwinning te kunnen rijden. Marini had nog steeds de tweede positie in handen maar de marge richting Lüthi bedroeg slechts een halve seconde. De Zwitser had op zijn beurt Baldassarri in zijn nek hijgen en het leek erop dat de Italiaan heel graag voor eigen fans op het podium wilde staan.

Ronde 21
Márquez bleef volledig foutloos en kwam met een voorsprong van twee seconden opnieuw als winnaar over de streep en behaalde daarmee zijn tweede overwinning op rij. Marini werd tweede en mocht daardoor voor het eerst naar het podium sinds hij begin november won in Maleisië. Lüthi werd derde en wist Baldassarri daarachter op de vierde positie achter zich te houden. Fernández reed opnieuw een sterke race en finishte op de vijfde plaats voor Bastianini, Navarro en Schrötter. Daarachter eindigden Lowes en Di Giannantonio in de top tien.

In het kampioenschap is het nu zeer spannend met Baldasarri aan kop met 88 punten, Márquez met 86 punten en Lüthi met 84.

 

Handige links Gran Premio d’Italia Oakley:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Extra link: Gran Premio d’Italia Oakley dit weekend niet op Eurosport 1

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App