Tweede ronde van de Van Zon Sprint series en het Vlaams kampioenschap

1259
van-zon-sprintseries
Van Zon Sprint series Zolder | foto© actiefoto.be

Afgelopen donderdag 22 juli wapperde de zwart-wit geblokte vlag vele keren op het circuit van Zolder. Het was weer tijd om van het racegevoel te genieten! Het Van Zon Sprint programma zat vol met 2×2 wedstrijden met het Vlaams en Open Vlaams Kampioenschap.Het weer, de coureurs, hun teams en zelfs het publiek waren er allemaal bij om te genieten van een dag vol snelheid. En het heeft niemand teleurgesteld.

Cup Series – Vlaams kampioenschap
De eerste kwalificatiesessie begonnen met een crash bij de ingang van de Jacky Ickx. Jill Danneels, die plots zonder remmen kwam te zitten, kon niet voorkomen dat ze Michael van Straaten raakte die vlak voor haar reed. Gelukkig bleken beide rijders oké.

Na de 2 kwalificatiesessie werd de startgrid bepaald, met 3 Superbikes bovenaan de lijst: Wally Jacobs (1:39.052), Tim Schol (1:40.656) en Marc Pischler (1:40.692). Bij de Supersport waren Carlo Briers (1:41.203), Andy Van Acker (1:42.946) en Sonja Dupont (1:42.990) de snelste.

De eerste race van de cup series verliep zonder problemen en met niet minder dan 33 deelnemers die streden in de twee klassen: Supersport en Superbike.

Na 9 ronden werd het Superbike-podium aan de finishlijn bekroond met een 1ste plaats algemeen voor #104 Wally Jacobs, voor wie “het een goede race was, maar het had sneller kunnen gaan“. Hij werd gevolgd door Tim Schol met de #75 in zijn sprintracedebuut op een 2006 motor, en een verbaasde Joeri Clerebaut met de #55. “Goede race, had echt niet verwacht” verklaarde Clerebaut “Van 6e op de grid naar de 3e plaats, ik ben super tevreden en wil mijn sponsors bedanken, speciaal JMC Clerebaut voor de steun”.

Bij de Supersportklasse vonden we de usual suspects op de 1 en 2: Carlo Briers en Sonja Dupont. Raf de Groof sloot zich bij hen aan en vervolledigde het podium als 3e. “Het was hard want het was zeer warm” zei Dupont “Maar ik maakte een goede start, ik passeerde twee piloten en kon mijn 2e plaats behouden.

De resultaten van de tweede race waren vrij consistent met die van de eerste.

Opnieuw zorgden Wally Jacobs en Tim Schol voor een zeer mooie 1-2. De 2 coureurs waren nog meer tevreden met hun prestaties in deze tweede race. Jacobs die een 1:38.276 neerzette als snelste ronde van de race en Schol met een veel betere start en een mooi gevecht met Pischler voor de 2e plaats. Marc Pischler completeerde het podium tijdens zijn allereerste koers. Hij beschreef het zelf als “een zeer leuke en fair play race.

Op het Supersport podium vonden we dezelfde 3 bekende gezichten en deze keer met een grotere glimlach voor sommigen van hen. “Het was leuk” verklaarde Briers nadat hij zijn trofee voor de 1e plaats in ontvangst had genomen “Ik heb mij doel bereikt vandaag met 1:39. Dit smaakt naar meer, volgend jaar probeer ik in de Supercup.” Sonja Dupont volgde hem op het podium en zei dat ze “blij was dat ze na een matig start kon terugkomen en meevechten voor de tweede plaats“. Raf de Groof sloot het podium af en was blij dat hij de 3e plaats kon bemachtigen, “ook al was de afstelling van de motor niet optimaal” zoals hij zelf zei.

 • Actiefoto-Sprint-7869
 • Actiefoto-Sprint-7873
 • Actiefoto-Sprint-7877
 • Actiefoto-Sprint-7883
 • Actiefoto-Sprint-7890
 • Actiefoto-Sprint-7898
 • Actiefoto-Sprint-7902
 • Actiefoto-Sprint-7858
 • Actiefoto-Sprint-7908
 • Actiefoto-Sprint-7914
 • Actiefoto-Sprint-7921
 • Actiefoto-Sprint-7923
 • Actiefoto-Sprint-7941
 • Actiefoto-Sprint-7944
 • Actiefoto-Sprint-7945
 • Actiefoto-Sprint-7952
 • Actiefoto-Sprint-7960
 • Actiefoto-Sprint-7973
 • Actiefoto-Sprint-7984
 • Actiefoto-Sprint-7987
 • Actiefoto-Sprint-8027
 • Actiefoto-Sprint-8032
 • Actiefoto-Sprint-8049
 • Actiefoto-Sprint-8055
 • Actiefoto-Sprint-8069

Super Cup Series – Open Vlaams kampioenschap
23 coureurs en een zeer speciale wild card, Livio Loi, betradt het asfalt voor de kwalificatiesessies. Na de twee sessies was de eerste rij van de start grid vastgelegd met het SBK trio Yan Ancia(1:34.690)-Charl Van Gysel(1:36.304)-Raoul Troisfontaine (1:36.528). Bij de Supersport waren Gian Mertens op zijn Kalex (1:38.043), Jaimy Deleersnyder (1:39.282) en Arend Vandenbussche (1:39.784) de snelste.

Sommige van de Supercup-racers zijn ook zeer bekende gezichten in het Belgisch kampioenschap en volgens hen behoort de deelname aan evenementen zoals de supercup-races tot de beste training die een racer op dat niveau kan krijgen.

We konden een aantal van hen terugvinden op het Superbike-podium van de eerste race: Yan Ancia nam de eerste plaats mee en verklaarde dat “dit de beste training is voor de komende wegwedstrijden in Chimay“. Aan zijn zijde vonden we Charl Van Gysel die blij was dat hij zijn eerste tweede plaats ooit in de supercup kon veiligstellen “na een slechte start gevolgd door een goed gevecht met Nicky“. Nicky de Wit en zijn ZX10R vervolledigden het podium naast hen.

In de Supersport pakte Arend Vandenbussche de eerste plaats, gevolgd door Nicolas Limbourg.

Jammergenoeg zagen we in beide races dat enkele van de hoofdrolspelers de races moesten verlaten om technische redenen of DNFs. Zoals Gian Mertens, Jaimy Deleersnyder en eerste rij qualifier Raoul Troisfontaine tijdens de eerste race. Bij de tweede race was het de beurt aan Charl Van Gysel en Yan Ancia, die de race moesten verlaten omwille van elektronische problemen.

Dat betekende niet dat het spektakel voorbij was. Helemaal niet! De tweede race gaf ons een van de meest spannende finales van allemaal. Nadat Yan Ancia de race had verlaten, nam Nicky de Wit de eerste positie over en werd later gepasseerd door Patrick Quintens. Beide piloten reden zeer gelijkaardige rondetijden. Dus Nicky de Wit bestudeerde Quintens met de hoop om de strijd tot het einde vol te houden en hem in de laatste bocht te passeren. Het gevecht ging door tot het einde met een verschil van slechts 0.117 tussen hen beiden.

Na 4 jaar zonder wedstrijden, was Patrick Quintens erg blij met deze overwinning. “Het was niet de bedoeling om de wedstrijd te rijden vandaag maar ging goed en ik ben erg blij met dit resultaat” zei Quintens.  Kenny Meersman vervolledigde het podium naast De Wit en Quintens.

Van de drie top Supersportrijders kwam een eenstemmige boodschap : “hoe tof zou het zijn om een supersport exclusieve race te hebben.” Nadat hij de eerste race had moeten opgeven omdat zijn voorremmen helemaal weg waren, claimde Jaimy Deleersnyder de winst in de tweede race. Naast hem vonden we Arend Vandenbussche tevreden als 2e en Nicolas Limburg als 3e.

De finale van de Series vindt plaats op 2 september, als afsluiter van de sprintraces op circuit Zolder. De racekalender wordt afgewerkt net voor en net na, met twee short Endurances op 26 augustus en 16 september als afsluiter van een zeer bijzonder raceseizoen.

Volledige uitslagen:

Met dank aan: Nora Berecoechea – Motorsportschool ZolderRacesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter