De blessures van de zaterdag op het TT Circuit Assen zwaar ten val gekomen Jorn Hamberg zijn ernstiger dan in eerste instantie werd gedacht. De ongelukkige NK SuperCup 600 coureur heeft bij de crash o.a. een gebroken lende wervel opgelopen.

De NK SuperCup 600 wedstrijd op het TT Circuit Assen werd zaterdagmiddag twee ronden voor het einde vroegtijdig afgebroken vanwege een crash van Jorn Hamberg.

De Pearle Gebben Racing coureur werd bij het uitkomen van de Strubben met een flinke highsider van zijn Yamaha geworpen. Hamberg kwam daarbij onder zijn eigen motor terecht. Direct was duidelijk dat Hamberg medische assistentie nodig had waardoor de wedstrijdleiding besloot de rode vlag te tonen.

Na op het circuit door de medici gestabiliseerd te zijn werd Hamberg per ambulance overgebracht naar het Wilhelmina ziekenhuis in Assen voor verder medisch onderzoek.

Na het maken van diverse scan kreeg Hamberg zaterdagavond echter slecht nieuws te horen. Zo hebben de artsen geconstateerd dat er sprake is van een gebroken lende wervel. Het betreft een gecompliceerde breuk – in de lengte gebroken, in de breedte gebarsten en een afgebroken deel dat naar binnen staat. Ondanks dat Hamberg momenteel alle lichaamsdelen kan bewegen is het gevaar voor uitval nog niet geweken.

Hamberg verblijft op moment van dit schrijven nog in het ziekenhuis in Assen, maar een team van specialisten van het UMCG in Groningen zal maandag overleggen of een operatie mogelijk en verantwoord is.

De artsen hebben Hamberg inmiddels al wel laten weten dat, als alles goed verloopt, het herstel zeker negen maanden zal bedragen.

 
Update 1 donderdag 11-05 10:00 uur
‘Extreem goed nieuws voor Jorn’, zo luidt de eerste regel van het bericht welke we donderdagochtend van de familie Hamberg mochten ontvangen. Na afgelopen maandag overgebracht te zijn naar het UMCG in Groningen besloot een team van specialisten nog dezelfde dag dat een operatie noodzakelijk (en verantwoord) was.

Deze operatie heeft woensdagochtend al plaatsgevonden en volgens de behandelende specialisten is deze erg goed verlopen. Bij de operatie zijn een aantal ‘bruggen’ aangebracht rondom de gebroken wervel en is de gebroken lendenwervel zelf daarbij verstevigd door middel van een aantal pennen.

Na de operatie mag Jorn de rug al weer enigszins belasten echter is hierbij de wond (operatie) nog een probleem. Donderdag zal de Pearle Gebben Racing coureur met hulp al weer even uit bed mogen en als alles volgens plan, en volgens de verwachtingen van de behandelende artsen, verloopt zelfs met een aantal dagen het ziekenhuis al mogen verlaten.

Hoe het verdere herstel en de revalidatie er vervolgens exact uit zal komen te zien is nog niet bekend, hierover hopen de artsen de komende dagen meer duidelijkheid te kunnen geven.