Update Robert Schotman: Terug in Nederland, (bekken) operatie alsnog nodig

360
schotman
Robert Schotman tijdens de vlucht van Bologna naar Frankfurt | foto© eigen foto

Robert Schotman is vrijdag, na zijn zware crash tijdens de WorldSSP 300 wedstrijd op 13 mei in Imola, van het ziekenhuis in Bologna overgebracht naar het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Ondanks dat zijn reis goed is verlopen was er ook minder goed nieuws; de Nederlandse artsen hebben in tegenstelling tot hun Italiaanse artsen besloten dat een bekkenoperatie alsnog nodig is.

Tijdens de WorldSSP300 wedstrijd in Imola waren er zondagmiddag 13 mei een flink aantal crashes. Bij één van deze crashes was Nederlander Robert Schotman betrokken. De Motoport Kawasaki coureur kwam op de tweede plaats rijdend ten val waarna de achter hem rijdende Spanjaard Manuel Gonzalez hem niet meer kon ontwijken en aanreed.







Schotman liep bij deze zware crash o.a. meerdere breuken in het bekken en een gekneusde blaas op. Leek het er in eerste instantie op dat er een operatie noodzakelijk zou zijn, een aantal dagen later besloten de artsen hier echter van af te zien.

(Lees: Zware blessures Robert Schotman na crash in Imola)
(Lees: Robert Schotman: ‘Het komt goed, alleen het gaat nog wel ff duren’)
(Lees: Robert Schotman: ‘Goed nieuws, ik mag terug naar Nederland’)

Ondanks dat een operatie niet noodzakelijk was bleek het in eerste instantie nog niet mogelijk om vervoerd naar Nederland. Vrijdag 25 mei was het echter zover en keerde de coureur uit Dordrecht terug naar zijn woonplaats, weliswaar niet naar huis maar na het Albert Schweitzer Ziekenhuis.

Nadat Schotman de eerste drie dagen in quarantaine had doorgebracht spraken we maandagavond met hem om te vragen naar zijn reis, zijn huidige toestand en het verdere herstel.

Robert, blij om weer in Nederland te zijn en hoe is de reis afgelopen vrijdag verlopen?

“Ja, heel blij en ook de reis is me alleszins meegevallen. Ik denk dat ik kan zeggen dat de reis heel goed en volgens plan is verlopen. Ik zag er voorafgaand best wel een beetje tegenop, dit omdat ik de vlucht in de helikopter op de dag van mijn ongeluk van het circuit naar het ziekenhuis in Bologna nog vers in mijn geheugen zat. Ik wist nog heel goed hoe pijnlijk dit kleine stukje toen was. Maar ik moet zeggen, dat ging dit keer allemaal heel anders. Lag ik op de dag van mijn crash nog op een harde plank (stabiliteit brancard), dit keer mocht ik tot mijn eigen opluchting op een zachter bed vervoerd worden. We gingen eerst met de ambulance vanuit het ziekenhuis van Bologna naar het vliegveld – nog geen km rijden – om vervolgens per brancard achterin een gewoon passagiersvliegtuig naar Frankfurt te vliegen. Hier stond vervolgens opnieuw een ambulance klaar waarmee ik vervolgens naar het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht ben gebracht. Alles verliep volgens planning.”

Mooi man, en inmiddels heb je de quarantaine afdeling al mogen verlaten. Nu volop werken aan het herstel?

“Ja die heb ik inmiddels alweer mogen verlaten. Niet alleen de afdeling maar zelfs het hele Albert Schweitzer Ziekenhuis. Ik ben vandaag (maandag) overgebracht naar het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam.”

Naar Rotterdam, waarom deze verhuizing?

“Daar kan ik heel kort in zijn, de Nederlandse artsen hebben in tegenstelling tot hun Italiaanse collega’s besloten dat een operatie toch beter en noodzakelijk is.”

Dat was zeker wel even schrikken?

“Nee, niet echt schrikken. Als een operatie noodzakelijk is en mijn herstel bevorderd dan is dat alleen maar beter. Ik zag het al een beetje aankomen. De artsen in Dordrecht hebben vrij vlot na mijn aankomst nieuwe scans gemaakt van mijn heup. Bij het bekijken van deze scans waren ze zelf niet helemaal zeker van hun zaak en hebben ze advies gevraagd aan de (meer) gespecialiseerde artsen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Hier waren ze meteen zeker van hun zaak; een operatie is de beste, zo niet de enige, optie voor een beter en sneller herstel.”

Wat gaan ze tijdens de operatie doen, en voor wanneer staat deze gepland?

“Aanstaande vrijdag word ik geopereerd. Wat gaan ze doen,…..er zitten drie breuken in mijn heup. Aan de rechter kant een breuk zowel aan de voorkant als ook aan de achterkant en links alleen een breuk aan de voorkant. Links gaan ze niets aan doen, maar wel aan de twee breuken rechts omdat in de ogen van de artsen deze kant te onstabiel is vanwege de aard van de breuken. Zo gaan ze vrijdag de breuk aan de voorkant stabiliseren door een titanium plaatje aan te brengen, de breuk aan de achterkant gaan ze fixeren middels een schroef.”

Man, man, en hoe lang gaat het herstel na de operatie duren?

“Ik hoop dat het herstel door de operatie iets sneller zal gaan. Wat wel duidelijk is, en een voordeel, is dat ik door de operatie sneller uit bed mag en dus sneller weer iets kan doen. Zoals je weet ben ik al niet de meest gespierde coureur van het veld. Ondanks dit was ik zelf toch wel trots op mijn gespierde bovenbenen. Maar ik kan je zeggen dat hier na twee weken plat liggen weinig meer van over is, dus hoe eerder ik weer uit bed mag….. Nee zonder gekheid, de artsen hebben me inmiddels al verteld dat ik sowieso de komende drie maanden nog zal moeten revalideren. Nu hoop ik wel, ook gezien mijn redelijke goede conditie, dat ik dit nog iets kan versnellen. Weet je, de laatste twee wedstrijden van het seizoen zijn pas na de zomerstop ergens in september. Dat duurt dus nog ruim drie maanden, dat is toch een prachtig doel om naar toe te werken.

Dat is het zeker, maar eerst weer helemaal fit worden Robert, dat is op dit moment het allerbelangrijkste.

“Dat klopt helemaal, gaan we ook doen. Maar als je een doel hebt waar je naar toe kunt werken dat maakt dat het herstel en de revalidatie misschien zelf wel makkelijker. We gaan onze best doen. Ik ben in ieder geval alweer heel blij om in terug in Nederland te zijn. De verzorging in het ziekenhuis van Bologna was ook geweldig hoor, niets mis mee maar het voelt toch goed om weer ‘thuis’ in een meer vertrouwde omgeving te zijn. Net als de vorige keren dat we elkaar spraken wil ik wederom iedereen bedanken voor hun lieve berichten, medeleven, beterschapwensen etc. Dit doet me echt goed, dank daarvoor.”

Wilt u Robert Schotman een hart onder de riem steken of beterschap wensen d.m.v. het sturen van een kaart, dat kan via het volgende adres:

  • Maasstad Ziekenhuis
  • T.a.v. Robert Schotman / Traumachirurgie KL  / Kamer 1
  • Postbus 91003007 AC Rotterdam

 

Handige links Pata Italian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag