Zondagmiddag 21 juli werd de British Superbike ronde op Snetterton overschaduwd door een zeer ernstig ongeval in de warm-up lap van de Pirelli National Superstock 600 race. Bij deze crash, waar een drietal coureurs betrokken waren, liep de 19-jarige Aaron Clifford zeer ernstige verwondingen op.

Drie coureurs, te weten Aaron Clifford, Adam Hartgrove en Charlie Morris kwamen tijdens de opwarmronde met elkaar in aanraking op de Senna Straight. Meteen was duidelijk dat de situatie zeer ernstig was en de start van de race werd dan ook onmiddellijk uitgesteld, en later zelfs verplaatst naar het einde van de dag.

Morris en Hartgrove kwamen er zonder noemenswaardige verwondingen vanaf, zo hield Morris ‘slechts’ een gebroken sleutelbeen en een uit de kom geschoten pols over aan de crash en bleven de verwondingen van Hartgrove beperkt tot een paar kneuzingen en een aantal blauwe plekken.

Clifford liep bij de crash echter ernstig hoofdletsel, een groot aantal botbreuken en diverse interne verwondingen op. De 19-jarige coureur werd op de plaats van het ongeval door het MSVR BSB Medical Team in een kunstmatige coma gebracht alvorens in kritieke toestand per helikopter overgebracht te worden naar een nabijgelegen ziekenhuis.

De British Superbike organisatie heeft ruim een week na het ongeval, met toestemming vader Kenneth Clifford, een update naar buiten gebracht omtrent de huidige toestand van Aaron Clifford.

Onderstaand een vertaling van het door de MSVR uitgebrachte statement – Aaron Clifford, ongeval tijdens de Superstock 600 race – Snetterton, 21 juli 2019

Zoals jullie allemaal weten was Aaron zondag 21 juli in Snetterton tijdens de opwarmronde van de Pirelli National Superstock 600 race betrokken bij een ongeval. Hij werd ter plaatse meteen verzorgd door het BSB Medical team; zij brachten Aron op het circuit in een kunstmatige coma waarna hij per helikopter overgebracht werd naar het Addenbrookes ziekenhuis in Cambridge

Hij heeft een aantal zeer ernstige verwondingen:

  • Hij heeft ernstig hoofdletsel
  • Zijn beide jukbenen zijn gebroken….
  • Zijn linker long is ingeklapt…
  • Zijn borstbeen is gebroken….
  • Hij heeft meerdere gebroken ribben…
  • Zijn linkerpols is gebroken…
  • Zijn rechterarm en pols zijn gebroken..
  • Zijn linker dijbeen is gebroken…
  • Zijn C7 (nek)wervel is gebroken……
  • Hij heeft een ontwricht bekken.

Nadat de eerste 36 uur voorbij waren hebben ze de breuken in beide armen behandeld om de druk op zijn lichaam te verlichten om te helpen genezen, dit omdat zijn hoofdletsel in eerste instantie een te groot probleem was. Vervolgens is er een tijdelijke ingreep uitgevoerd aan zijn dijbeen. Deze is verbrijzeld, er waren pennen en twee stalen plaatjes aan de buitenkant van het been nodig om het been bij elkaar te houden. Ook dit is tijdelijk en alleen maar om de druk op het lichaam te verlichten.

Als de situatie enigszins verbeterd is dan moet hij een operatie aan beide armen ondergaan, waar ze met behulp van platen en schroeven zijn breuken zullen fixeren. Hij zal dan ook nog een operatie aan zijn been moeten ondergaan. Hiervoor is een stalen pen, die door het bot geplaatst wordt, nodig om het dijbeen bij elkaar te houden.

Afgelopen woensdagavond volgde een spoedoperatie, omdat zijn situatie daarvoor verslechterde. Vervolgens werd hij naar het Royal Papworth ziekenhuis overgebracht waar hij aan de ECMO werd gelegd. Dit is een machine die de functie van zijn longen overneemt. Het neemt het bloed uit zijn lichaam, geeft zuurstof aan het bloed en verwijdert de kooldioxide. Dit werd gedaan omdat hij niet genoeg zuurstof en te veel kooldioxide in zijn bloed had. De operatie en de eerste 24 uur erna waren zeer kritiek en we zijn erg blij dat we daar doorheen zijn.

Hij heeft momenteel weer een goed zuurstof- en kooldioxidegehalte in zijn bloed. De druk in zijn hersenen is op een acceptabel niveau. Dat gezegd hebbende, is zijn toestand op dit moment nog zeer kritiek, is hij nog steeds in een kunstmatige coma en verblijft hij nog steeds op de afdeling intensive care (Critical Care Unit).

Dit wordt een extreem lange en moeilijke weg voor Aaron. We zullen u op de hoogte houden als hij vooruitgang boekt. We willen iedereen bedanken voor al hun vriendelijke berichten en gebeden. Ook een speciaal woord van dank aan het BSB Medisch Team en de East Anglia Air Ambulance. We zijn absoluut overweldigd door uw steun, maar het is voor ons niet mogelijk om elk bericht persoonlijk te beantwoorden.

Kenneth Clifford, Michelle en familie.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App