Valentino Rossi eindigde zondagmiddag tijdens de MotoGP race op Circuit de Barcelona – Catalunya als derde. Maandag kwam de Italiaan opnieuw in actie op het Catalaanse circuit tijdens de MotoGP test. Ondanks dat Yamaha enkele nieuwe onderdelen had meegenomen en Rossi hoopte op een verbetering bleek dit niet het geval, sterker nog de negenvoudig wereldkampioen noteerde slechts de veertiende rondetijd.

Ondanks zijn derde plaats afgelopen zondag tijdens de Gran Premi Monster Energy de Catalunya blijft Valentino Rossi – en ook teamgenoot Maverick Viñales – van mening dat de Yamaha M1 vermogen tekort komt ten opzichte van de Ducati en de Honda fabrieksmotoren. Met name op het gebied van de acceleratie en de elektronica is er nog het nodige werk te doen.

Maandag tijdens de MotoGP test in Catalunya kregen zowel Rossi als ook Viñales, naast een nieuwe door Michelin meegebrachte voorband, een aantal nieuwe onderdelen om te uit te proberen.

Helaas bleken deze nieuwe delen maandag niet het gewenste resultaat te brengen, sterker nog aan het einde van de dag vond de Italiaan zijn eigen naam terug als veertiende op de lijst en moest hij met zijn snelst gereden rondetijd meer dan een seconde prijsgeven op de snelste man van de dag Marc Marquez.

Valentino Rossi: “We hadden maandag een aantal nieuwe onderdelen om te testen, niet echt grote dingen maar we hoopten hiermee onze acceleratie wel iets te kunnen verbeteren. Helaas bleek dit niet het geval, en was het niet veel anders dan zondag tijdens de wedstrijddag. We waren niet sneller en dat is jammer. Maar hoe dan ook, het is zoals het is. We weten allemaal dat dit een lang proces is en daar kunnen we weinig aan veranderen, het is normaal dat dit soort zaken lang duren. Hoe dan ook, de derde plaats van zondag geeft ons voldoende motivatie voor de komende races.”

De komende races in Assen, op de Sachsenring en in Brno zal de negenvoudig wereldkampioen het dus met dezelfde motor moeten doen. Op zijn vroegst tijdens de test op maandag na afloop van de Tsjechische Grand Prix op het circuit van Brno staat de volgende test gepland waar weer iets nieuws getest kan worden.

Ondanks dit en ondanks dat het tijdens de eerstvolgende Grand Prix in Assen precies een jaar geleden is dat Yamaha zijn laatste MotoGP zege wist te behalen – Rossi won in 2017 de MotoGP race van de Motul TT Assen – blijft de Italiaan positief gestemd.

“Assen is een circuit waar ik graag rij en een circuit waar de Yamaha het altijd goed heeft gedaan. We blijven positief gestemd. Opnieuw winnen in Assen zou natuurlijk fantastisch zijn. We gaan het proberen, we gaan er zeker onze uiterste best doen.”

Rossi bezet momenteel achter Marquez de tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap. De Repsol Honda coureur heeft 115 WK punten gescoord tot nu toe, Rossi heeft er 27 minder en komt volgende week naar het TT Circuit Assen met 88 punten achter zijn naam.