Valentino Rossi: ‘Ik hoop er in 2021 bij te zijn, maar zit in een lastig parket’

379
valentino-rossi
Valentino Rossi | foto© Yamaha Racing

Valentino Rossi is niet van plan om na dit seizoen zijn helm aan de wilgen te hangen. De negenvoudig wereldkampioen heeft te kennen gegeven, nu er dit seizoen waarschijnlijk helemaal niet meer gereden zal worden, niet om deze manier afscheid te willen nemen als actief coureur. Hoe, dat weet de Italiaan niet omdat hij volgens eigen zeggen in een lastig pakket zit nu zijn plaats binnen het Monster Energy Yamaha MotoGP na dit seizoen ingenomen gaat worden door Fabio Quartararo.

Het 2020 MotoGP seizoen gaat de boeken als een heel bijzonder seizoen. Vanwege de uitbraak van het coronavirus is er momenteel nog geen race verreden en de vooruitzichten dat er binnenkort weer gereden zal gaan worden wordt met de dag kleiner. Het kan dus zomaar eens zijn dat 2020 de boeken in gaat als een jaar zonder MotoGP wereldkampioenschap.

Slechts een aantal coureurs (Marc Marquez, Maverick Viñales, Fabio Quartararo, Alex Rins en Tito Rabat) zijn voor komend seizoen verzekerd van een zitje, de rest van het veld heeft een na dit seizoen aflopend contract waaronder niemand minder dan Valentino Rossi.

Naast het feit dat de negenvoudig wereldkampioen zijn plaats binnen het Monster Energy Yamaha MotoGP Team voor 2021 inmiddels al ingenomen zag worden door de jonge Fransman Fabio Quartararo was ‘the Doctor’ voornemens om dit seizoen na een aantal races te beslissen over zijn toekomst als actief MotoGP coureur. Rossi wilde tijdens de eerste races van dit seizoen eerst voor zichzelf ontdekken of hij nog competitief zou zijn, maar nu er geen races zijn pakt dit allemaal iets anders uit.

Insiders weten inmiddels al wel dat het zo goed als zeker was dat de inmiddels 41-jarige Italiaan voor zichzelf al een besluit had genomen en tijdens de Italiaanse ronde van het seizoen in Mugello bekend zou gaan maken het na dit seizoen voor gezien te houden. Een goed en marketingtechnisch uitstekend moment om voor zijn eigen thuisfans op zijn geliefde Mugello circuit dit aan te kondigen.

Inmiddels weten we dat er voorlopig niet gereden zal worden en de eerste tien Grand Prix weekenden in 2020 uitgesteld, verplaats of afgelast zijn, waaronder dus ook het evenement in Mugello.

Nu er dus niet gereden wordt ontstaat er een volledig andere situatie, mede ook omdat Yamaha Rossi inmiddels heeft laten weten op korte termijn een besluit van hun oogappel te verwachten en niet langer te willen wachten op een antwoord, dit in verband met het onderzoeken van de mogelijkheden binnen Petronas Yamaha SRT en het eventueel door het Maleisische Yamaha MotoGP satellietteam aan te trekken vervanger van Quartararo voor komend seizoen.

Rossi zal dus op korte termijn een beslissing moeten nemen over zijn toekomst als MotoGP coureur zonder dit seizoen een race te hebben gereden. Mocht Rossi besluiten om door te willen gaan, en daar heeft het gezien de huidige situatie en zijn gedane uitspraken alle schijn van, dan zullen partijen binnenkort overeenstemming moeten zien te bereiken met Petronas Yamaha SRT voor een zitje. Hiervoor zijn drie partijen nodig, Yamaha die de Italiaan een aanbod heeft gedaan om hem voor komend seizoen te voorzien van een fabrieks M1 en volledige fabrieksondersteuning, Petronas en uiteraard het commitment van Rossi zelf.

Rossi zelf heeft inmiddels al te kennen gegeven niet op deze manier te willen stoppen en er graag nog een seizoen aan vast te willen knopen.

Valentino Rossi: “Ik zit in een moeilijke situatie omdat, zoals ik altijd al gezegd heb, mijn eerste optie is om te proberen na dit seizoen door te gaan. Ik heb genoeg motivatie en ik wil doorgaan. Het was voor mijzelf erg belangrijk om tijdens de eerste races van dit seizoen uit te zoeken waar ik zou staan ten opzichte van de concurrentie, dit omdat ik met name in het tweede deel van vorig seizoen vaak te langzaam was en ik niet mee kon doen met de top vijf. In mijn gedachten had ik nog een jaar met het fabrieksteam en ik had tijd nodig om te kunnen beslissen over mijn toekomst als coureur. Ik had daar voor mijn gevoel een vijf of zes races voor nodig met mijn nieuwe crewchief, de gedane aanpassingen binnen het team om te ondervinden of ik sterk genoeg en competitief zou zijn. Het probleem is echter dat er geen races zijn. Vanwege het virus kunnen we niet racen. Dus ik zal moeten beslissen voordat ik ga racen, want in de meest optimistische situatie kunnen we in de tweede helft van het seizoen racen, in augustus of september hopen we. Ik moet mijn beslissing eerder nemen. Maar goed, ik wil doorgaan, maar ik heb deze beslissing nu dus moeten nemen zonder wedstrijden. Het is nu niet het juiste moment om te stoppen, want de situatie is dat we misschien helemaal niet zullen racen in 2020. Dus het is eerlijker voor mij om nog een volledig seizoen te doen en pas te stoppen aan het einde van de volgende, dus ik hoop door te gaan in 2021.”

Goed nieuws dus voor de vele Valentino Rossi fans nu er een reëele kans bestaat dat ‘the Doctor’ ook in 2021 van de partij zal zijn als actief MotoGP coureur. In welke kleuren en in welk team dat zal zijn, daar zullen de komende weken ongetwijfeld de nodige gesprekken over volgen.

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App