Een teleurstellend weekend voor Valentino Rossi op het TT Circuit Assen kende zondagmiddag een rampzalig einde. In de vijfde ronde van de MotoGP race had de Italiaan een aantal plaatsen goed gemaakt maar ging hij de fout in bij het insturen van de Stekkenwal en nam hij Takaaki Nakagami mee in zijn crash. 

Het weekend van de 89e Dutch TT op het TT Circuit Assen was er eentje om gauw te vergeten voor Valentino Rossi. Al vanaf de eerste vrije training liepen de zaken niet zoals hijzelf en het Monster Energy Yamaha gewild hadden en liepen ze achter de feiten aan. Een technisch probleem in FP1 zorgde al voor achterstand waarna de Italiaan het hele weekend niet in de top tien te vinden was.

Zaterdagochtend leek er verbetering in te zitten met de vijfde rondetijd in FP3, echter werd deze gecanceld vanwege het overschrijden van de Track Limits en moest hij naar Q1. Uiteindelijk werd er een veertiende startplaats behaald en zou de zondag in het teken staan van een inhaalrace.

Dit is wat er dan ook gebeurde in de beginfase van de MotoGP race op zondagmiddag en na drie ronden reed de veertigjarige Italiaan op de elfde positie. Hijzelf en het team hadden zaterdagavond lang doorgewerkt om een oplossing te vinden voor de problemen en het leek te werken. Echter sloeg het noodlot toe halverwege de vijfde ronde toen Rossi voorbij wilde gaan aan Takaaki Nakagami.

Bij het ingaan van de Stekkenwal zat de Yamaha coureur aan de binnenkant en week hij enigszins van zijn normale racelijn af. Hierdoor verloor hij de voorkant en schoof hij onderuit. In deze valpartij werd de Japanner meegenomen en kwam de machine van Rossi hard tegen zijn been aan. Met een behoorlijk snelheid schoven beide coureurs door de grindbak maar Nakagami eindigde in de luchtkussens. Na een check-up in het medical centre bleken beide coureurs nagenoeg ongedeerd en in de debrief, direct na de race, gaf Rossi toe dat deze crash volledig aan hem te wijten was en hij zijn verontschuldigingen aan wilde bieden aan de Japanner.

In het kampioenschap behoudt Rossi de vijfde positie in het kampioenschap, echter is de achterstand naar leider Márquez opgelopen naar 88 punten.

Valentino Rossi: “Ik was best snel dus probeerde ik wat plaatsen goed te maken. Ik was in gevecht met Nakagami en ik probeerde hem in te halen bij het ingaan van bocht 8 [Stekkenwal], maar ik was te ver van mijn lijn af. Toen ik de bocht aansneed verloor ik de voorkant en zorgde ik er helaas voor dat Nakagami ook onderuit ging. Dat is heel jammer en ik wil dan ook sorry zeggen. Het was een fout en ook jammer omdat we vandaag wat gevonden hebben nadat we het hele weekend langzaam waren, daardoor voelde ik me tijdens de race goed. De machine voelde goed aan. Hierdoor is het extra teleurstellend maar aan de andere kant is het ook belangrijk om te realiseren dat ik veel problemen had dit weekend en dat ik sterker moet zijn.”

De MotoGP coureurs kunnen over vijf dagen al weer bewonderd worden, dan gaan de eerste vrije trainingen van start op de Sachsenring in Duitsland.

 

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App