Valentino Rossi sloot zondag de tweede dag van de Qatar Test af als negentiende op de lijst. Niet de plaats waar we de Monster Energy Yamaha MotoGP coureur normaalgesproken zien staan. Wat was er aan de hand?

Het contrast bij Yamaha was zondag groot tijdens de tweede testdag in Qatar. Stonden Maverick Viñales en MotoGP debutant Fabio Quartararo beiden na afloop van de tweede dag binnen de top drie op de lijst, het Italiaanse duo Franco Morbidelli en Valentino Rossi moest na afloop van de tweede dag genoegen nemen met respectievelijk de dertiende en negentiende rondetijd.

Terwijl Viñales na afloop sprak van een flinke progressie ten opzichte van de eerste testdag en een goed werkende Yamaha, Qartararo niet alleen zichzelf maar velen verraste door op een B-spec Yamaha de derde rondetijd van de dag te klokken waren de geluiden bij zowel Morbidelli als ook Rossi totaal anders; niets werkte er volgens het tweetal.

Het moge duidelijk zijn dat ‘the Doctor’ zondagavond niet blij was. Noteerde hij zaterdag nog de vijfde rondetijd van de dag, zondag waren er slechts vier coureurs die langzamer waren dan de negenvoudig wereldkampioen.

Valentino Rossi: “We hebben na het 2018 seizoen twee nieuwe motorversies gekregen en er daarvan één geselecteerd voor 2019. In Sepang verloren we niet veel topsnelheid op de rechte stukken, maar om onverklaarbare redenen verliezen we hier in Qatar veel meer. Het kan ook zijn omdat we moeite hebben bij het accelereren uit de bochten. Onze topsnelheid is meer dan 10 km/u lager dan die van de Honda en Ducati, dat verschil is gewoon te groot. Dat baart me zorgen. Maar daar moeten we nu mee leven.”

Terwijl de meeste coureurs zondag hun eigen rondetijd flink aan wisten te scherpen en zich dus flink wisten te verbeteren bleef deze progressie bij Rossi uit en was hij de enige coureur in het veld die zijn eigen snelste rondetijd van de eerste dag niet wist te verbeteren.

Valentino Rossi: ‘Het was zondag dan ook een moeilijke dag. Ik worstelde veel meer, vooral met de grip achter. Zaterdag hadden we een soort van basisafstelling, die was niet ineens zo slecht. Zondag hebben we geprobeerd om deze te verbeteren, we probeerden diverse afstellingen en materialen. Maar niet leek te werken en helaas hebben we ons niet weten te verbeteren. Het was al met al dus een moeilijke dag, ik was constant te langzaam en dus zijn we niet blij. Maandag tijdens de derde en laatste testdag zullen we een andere weg in slaan en iets moeten proberen om competitiever te zijn.”

Maandag komen de MotoGP coureurs nogmaals in actie op het Losail International Circuit voor hun derde en afsluitende wintertestdag. De lichten gaan net als de twee voorgaande dag om 14:00 uur Nederlandse tijd op groen.

 

Handige Links Qatar Test – 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

 
Failed to get data. Error:
Photos Library API has not been used in project 814642671959 before or it is disabled. Enable it by visiting https://console.developers.google.com/apis/api/photoslibrary.googleapis.com/overview?project=814642671959 then retry. If you enabled this API recently, wait a few minutes for the action to propagate to our systems and retry.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App