Valentino Rossi leek zondag na de crash van Marc Marquez in Austin de grootste kanshebber voor de overwinning. Zover kwam het echter niet, in de slotfase van de race kwam Alex Rins langszij en de Suzuki coureur ging met de overwinning aan de haal. Tweede, maar een podiumplaats met een toch wel enigszins bittere smaak voor de negenvoudig wereldkampioen.

De tweede plaats van Valentino Rossi tijdens de Red Bull Grand Prix of the Americas zorgde zondag in het Yamaha kamp voor gemengde gevoelens na afloop van de race. Als Marc Marquez de race gewonnen zou hebben dan zou de tweede plaats ongetwijfeld worden gezien als een uitstekende prestatie en een maximaal haalbaar resultaat, maar om er na de crash van Marquez zo dichtbij te zijn en dan in de slotfase toch nog verslagen te worden door Alex Rins was een bittere pil.

Er leek zondag in de beginfase van de race opnieuw geen maat te staan op de regerend MotoGP wereldkampioen. De Spanjaard nam meteen na de start de leiding en ging er als een speer vandoor. Na zes verreden ronden had de Repsol Honda Team coureur dan ook al een voorsprong van ruim zes seconden op de op dat moment alleen op de tweede plaats rijdende Rossi.

In de negende ronde ging Marquez echter in de fout en kwam Rossi ineens alleen aan de leiding te rijden voor de op enige achterstand rijdende Rins. Maar al snel betrokken de gezichten in de Yamaha pitbox toen duidelijk werd dat de negenvoudig ronde na ronde zijn voorsprong zag slinken en Rins met rappe schreden dichterbij kwam.

Ondanks de snel minder wordende banden vocht ‘The Doctor’ als een leeuw om de Suzuki coureur achter zich te houden. Dit lukte tot in de zeventiende ronde toen Rins langszij kwam en de leiding in de race over wist te nemen. Rossi probeerde het vervolgens nog wel, deed een aantal verwoede pogingen om de leiding terug in handen te krijgen.

Het zou uiteindelijk aankomen op de laatste ronde, Rins had een voorsprong van iets meer dan een halve seconde maar Rossi was niet bereid om op te geven. De Italiaan bleef in iedere bocht pushen en dit resulteerde erin dat hij het gat wist te verkleinen. Uiteindelijk bleek het niet genoeg te zijn passeerde Rins als winnaar de streep en behaalde hij zijn allereerste MotoGP zege.

Valentino Rossi: “Het is jammer, ik wilde vandaag heel graag winnen, want het is te lang geleden dat ik mijn laatste overwinning (Assen 2017) heb mogen vieren. En na de val van Márquez, dacht ik dat het vandaag zou gaan lukken. Gemengde gevoelens dus. Aan de ene kant spijt het me dat ik niet kon profiteren van deze geweldige kans om te winnen. Aan de andere kant ben ik blij omdat het een goede race was. Ik was het hele weekend sterk. Zelfs twee weken terug in Argentinië waren we concurrerend. Het kampioenschap is geopend, want er staan momenteel vier coureurs op vier verschillende merken op de eerste vier plaatsen in de tussenstand, als dat slechts gescheiden door negen punten. Ik zie dus meer positieve dan negatieve aspecten. We keren nu terug naar Europa. Ik hou van racen in Europa, natuurlijk, omdat ik deze circuits goed ken. Maar de eerstvolgende Grand Prix is in Jerez, en dat was een zeer moeilijk circuit voor ons de afgelopen twee seizoenen. We waren er simpelweg te traag, ik ben dan ook zeer benieuwd om te zien of we met ons 2019 pakket er beter voor zullen staan en of we er concurrerend zullen zijn.”

De als vierde gefinishte Andrea Dovizioso gaat na drie verreden races aan de leiding in de tussenstand met 54 punten voor Rossi met 51 en Rins met 49. Márquez bezet ondanks zijn DNF met 45 punten de vierde plaats.

Het volgende MotoGP evenement is over drie weken op het Circuito de Jerez Ángel Nieto in Spanje.

 

Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App