Valentino Rossi: ‘Petronas Yamaha deal is voor 99% rond’

78
valentino-rossi
Valentino Rossi - Jerez | foto© Yamaha Racing

Valentino Rossi heeft woensdagavond na afloop van de MotoGP testdag voor het eerst zelf gereageerd op zijn mogelijke overstap na dit seizoen naar Petronas Yamaha SRT. De negenvoudig wereldkampioen liet tijdens een online media debrief vanuit Jerez weten dat er weliswaar nog geen handtekening is gezet onder een contract, maar dat men er voor 99% wel uit is en dat er uitsluitend nog een aantal kleine details besproken moeten worden.

Valentino Rossi kwam woensdag op Circuit de Jerez Angel Nieto voor het eerst samen met al zijn MotoGP collega’s in actie tijdens de speciaal ingelaste testdag voorafgaand aan de herstart van het MotoGP seizoen. Met een derde rondtijd tijdens de eerste negentig minuten durende sessie begon de negenvoudig wereldkampioen sterk aan de dag, maar tijdens de tweede sessie – die onder aanzienlijke warmere omstandigheden werd verreden – keerden de voor Rossi bekende problemen terug en moest hij genoegen nemen met de zestiende rondetijd.

Ondanks zijn vijfde rondetijd op de samengestelde tijdlijst gaf de Italiaan tijdens de media debrief wel aan nog niet helemaal tevreden te zijn en te beseffen dat er nog wel het nodige werk te doen is voor de komend weekend in Jerez te verrijden Gran Premio Red Bull de España.

Valentino Rossi: “Het is een lange tijd geleden dat ik voor het laatst op de M1 heb gereden, maar ik moet zeggen dat het een fantastisch gevoel was om ’s ochtend voor de eerste keer de baan op te gaan. Tijdens de ochtendsessie ging het zeker niet slecht, ik gebruikte één zachte band voor het rijden van een snelle ronde. Dit ging goed en resulteerde in de derde rondetijd van de sessie en uiteindelijk de vijfde plaats op de tijdlijst aan het einde van de dag. Tijdens de middagsessie hebben we een aantal dingen geprobeerd maar we hadden duidelijk moeite met de hogere temperaturen. Ik ben nog niet blij met de balans van de motor en we hebben zeker nog het nodige werk te doen. Maar hoe dan ook, het was geweldig om weer terug te keren op de baan.”

Natuurlijk kon tijdens de media debrief de vraag niet uitblijven over de toekomstplannen van ‘the Doctor’. De afgelopen tijd doken er natuurlijk al de nodige geruchten op dat er voor 2021al een getekend contract zou zijn met Petronas Sepang SRT, geruchten die vervolgens door Razlan Razali persoonlijk weer ontkend werden.

Valentino Rossi: “Het nieuws dat ik al heb getekend is niet waar, maar we zijn er wel heel dichtbij. Ik wil in 2021 graag actief blijven als MotoGP coureur en ik heb al persoonlijk gesproken met Yamaha hierover en sinds kort ook met Razlan (Razali, Petronas Yamaha SRT-teambaas], met Zeelenberg en met Stiggy (Johan Stigefelt) over mijn komst naar Petronas, en ik heb er een heel goed gevoel over. We hebben nog een aantal details op te lossen, over het team, de mensen die voor mij gaan werken. Maar het is 99% zeker dat ik in 2021 voor hen zal gaan race, zelfs al is er op dit moment nog geen sprake van een ondertekend contract.”

Uit de woorden van Rossi woensdagavond kunnen we wel opmaken dat met name het aantal van zijn huidige crewleden dat mee zal verhuizen en welke monteurs aan zijn kant van de Petronas Yamaha SRT pitbox gaan werken nog steeds één van de discussie en bespreekpunten is. Petronas Yamaha SRT-teambaas heeft namelijk vanaf het begin af aan gezegd en tot op heden volgehouden dat hij zijn huidige en uitstekend functionerende teamstructuur niet volledige op de kop gaat zetten voor de komst van Rossi en dat de populaire Italiaan uitsluitend zijn huidige crewchief en rijderscoach mee mag nemen. Rossi daarentegen wil niets liever dan zijn volledige crew (in totaal 10 personen) meenemen. Een klein verschil waarin Yamaha inmiddels als bemiddelaar optreedt.

Zoals zo vaak zal de uitkomst wel ergens in het midden komen te liggen en zullen zowel Razali als ook Rossi beiden wel een beetje water bij de wijn doen.

Handige links Gran Premio Red Bull de España 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen – (test woensdag)
Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App