Valentino Rossi: ‘Twintig seconden langzamer dan vorig jaar op de Sachsenring’

311
valentino-rossi
Valentino Rossi - MotoGP race Sachsenring | foto© Yamaha Racing

Valentino Rossi had zondagmiddag na afloop van de MotoGP race van de HJC Helmets Motorrad Grand Prix Deutschland goed en slecht nieuws te melden. Het goede nieuws was dat hij voor het eerst sinds Le Mans weer een MotoGP race aan de finish kwam, het slechte nieuws was dat hij slechts achtste werd en maar liefst 20 seconden langzamer was dan zijn eigen tijd een jaar geleden in de Duitse MotoGP race. Dat laatste zat ‘the Doctor’ flink dwars en zet hem aan het denken.

Valentino Rossi eindigde precies een jaar geleden als tweede tijdens de MotoGP race op de Sachsenring. Na een goede start van het weekend had de Italiaan zijn hoop gevestigd op een goede uitslag in de race, maar deze kwam er niet. Rossi moest genoegen nemen met de achtste plaats op ruim 19 seconden van winnaar Marc Marquez.

Uiteraard was Rossi na afloop blij dat hij sinds half mei weer in een MotoGP gefinisht was, de achtste plaats was natuurlijk niet waarop hij vooraf gehoopt had maar niet de klassering maar met name de achterstand en het feit dat hij 20 seconden langer over de race had gedaan dan een jaar geleden baarde hem zorgen.

Valentino Rossi: “Vandaag eindigde ik, maar het was een zeer moeilijke race omdat ik nooit sterk genoeg was. Dit weekend was voor ons belangrijk omdat ik me in de race in Assen – voor de fout -goed voelde met de motor en snel was. Dus we moesten hier in de Sachsenring de bevestiging zien te vinden of we een goede manier hadden gevonden. Maar helaas, tijdens de training had ik soms een goed tempo, maar ik was in ieder geval niet snel genoeg.”

Rossi maakte zich met name zorgen over het feit dat hij vorig seizoen sinds Le Mans vier keer op het podium eindigde en dit seizoen alleen in Argentienie een tweede plaats als beste klassering heeft weten te scoren.

Valentino Rossi: “We blijven problemen ondervinden en we moeten begrijpen waarom. Omdat deze vijf races vorig jaar het grootste deel van mijn seizoen bepaalden, was ik altijd zeer competitief en behaalde ik enkele podiumplaatsen, maar ik wist altijd goede races te rijden. Dit jaar, met name in de laatste vier races hebben we veel tegenslagen. Dus we moeten de gegevens analyseren en begrijpen waarom, want ik voel me niet goed met de motor en ik ben een stuk langzamer dan vorig jaar. Zo was ik vandaag maar liefst 20 seconden langzamer dan mijn tijd van vorig jaar. Dit is erg moeilijk te begrijpen, we moeten een manier vinden. We moeten mijn eigen vertrouwde machine terug zien te vinden.”

Terwijl de resultaten van teamgenoot Maverick Vinales de laatste tijd goed zijn en hij ook vandaag weer op het podium eindigde, Fabio Quartararo dit seizoen de sterren van de hemel rijdt op een vergelijkbare machine, staat Rossi onvermijdelijk voor de vraag over zijn leeftijd. Ondanks dat hij inmiddels 40 jaar is beleeft hij de sport volgens eigen zeggen nog steeds met dezelfde motivatie en toewijding maar de vinger op de zere plek leggen wat betreft het mindere presteren en het tijdverlies op de Sachsenring kon ‘the Doctor’ ook niet.

Valentino Rossi: “Als ik vandaag net zo snel was als vorig jaar en ik kwam pas als achtste over de finish omdat de andere jongens een stap hebben gemaakt en 20 seconden sneller waren dan vorig jaar, dan zeg je tegen jezelf: ‘misschien is het voorbij, het is moeilijk’ maar ik ben 20 seconden langzamer dan mijn eigen tijd van vorig jaar. Zelf voel ik me goed, ik voel me geconcentreerd en ik voel me gemotiveerd. Maar ik heb simpelweg niet het goede gevoel met de motor. We hebben tijdens het seizoen verschillende opties geprobeerd, maar ik blijf vanaf het begin van het seizoen bij mijn chassis. Maar ik weet niet wat b.v. Maverick heeft, misschien heeft hij een iets ander chassis. Maar dat moet je aan hem of Yamaha vragen.”

Halverwege het seizoen heeft Rossi 80 WK punten weten te scoren en neemt hij in de tussenstand de zesde plaats in.

 

Handige links HJC Helmets Motorrad Grand Prix Deutschland:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App