Valentino Rossi uit kritiek op Brad Binder, het laat de Zuid-Afrikaan echter koud

5023
valentino-rossi -brad-binder
Valentino Rossi (46) en Brad Binder (33) - Qatar race | foto© Sepang Racing

Valentino Rossi klaagde deze week over een gebrek aan respect van de jonge generatie MotoGP coureurs. Met name Brad Binder moest het de afgelopen dagen in Qatar ontgelden, de 42-jarige Italiaan was namelijk niet te spreken over het gedrag van de Zuid-Afrikaan tijdens de MotoGP race van de Barwa Grand Prix of Qatar. De Red Bull KTM Factory Racing coureur raakte er echter niet door van slag.

Valentino Rossi is van de huidige actieve MotoGP coureurs de rijder met veruit de meeste Grand Prix starts achter zijn naam. De inmiddels 42-jarige Italiaan is al sinds het seizoen 1996 actief als coureur binnen het MotoGP wereldkampioenschap. In zijn 25 jaar dat hij actief is heeft hij al veel coureurs zien komen en gaan en ook verschillende tijdperken meegemaakt. Met name de introductie van de standaard ECU heeft het startveld aanzienlijk dichter bij elkaar gebracht en gezorgd voor close-racing. Was het in het verleden al duidelijk dat vier of misschien maximaal zes fabrieksmachines onderling uitmaakten wie met de winst aan de haal ging, zijn tegenwoordig de verschillen zo klein dat er soms 16 tot 18 coureurs binnen een seconde van elkaar te vinden zijn op de tijdlijsten.

Rossi, die zelf in het verleden ook de duels niet schuwde, is nu echter van mening dat de jonge garde te weinig respect meer heeft en hij is het dan ook niet eens met hoe de jonge coureurs zich gedragen in een race. Met name Brad Binder moest het de afgelopen dagen ontgelden bij de negenvoudig wereldkampioen.

Valentino Rossi: “Veel coureurs rijden netjes en met respect voor hun tegenstanders, maar er zijn ook coureurs zoals Binder die hard rijden en zich niets aantrekken van hun tegenstanders.”

Het voorval waar Rossi met bovengenoemde uitspraak op doelt vond afgelopen zondag plaats tijdens de eerste MotoGP race van 2021 op hetzelfde Losail International Circuit waar momenteel de Tissot Grand Prix van Doha wordt verreden. Rossi en Binder waren tijdens deze race in een duel verwikkeld waarbij Binder op een gegeven moment bij het aanremmen van de eerste bocht na start en finish aan de binnenkant zat met Rossi naast hem. Binder haalde daarbij de bocht echt op het allerlaatste moment en Rossi, die dus aan de buitenkant zat, echter niet met als gevolg dat hij niets anders kon dan zijn machine even rechtop te zetten. De Italiaan verloor bij deze actie een viertal plaatsen, iets dat hem blijkbaar een paar dagen na de race nog steeds heel erg hoog zit.

Valentino Rossi: “Als je de deur probeert dicht te gooien, laat hij de rem los en als je niet snel reageert, duwt hij je van de baan. Zo gaat het tegenwoordig. Toen ik jong was, was het gebruikelijk en niet meer dan normaal om respect tonen aan het adres van de gevestigde orde. Ik reed in mijn beginjaren tegen Sakata of Ueda, ze waren helden voor mij. Natuurlijk heb je elkaar in het verleden weleens geraakt op de baan, maar dat heb je altijd geprobeerd te vermijden. Nu denken veel coureurs alleen aan hun eigen race en is het respect naar anderen soms ver te zoeken.”

Binder, normaalgesproken de goedheid zelve en nooit te beroerd om zijn zegje te doen, reageerde vrijdagavond op de uitspraken van Rossi en de kritiek van de negenvoudig wereldkampioen aan zijn adres.

Brad Binder: “Het was afgelopen zondag mijn tweede moment met hem. De eerste keer in Oostenrijk (2020) raakten we allebei naast de baan. Het is normaal dat hij de tweede keer een beetje geïrriteerd raakt. Maar je moet hem zeggen dat ik hem deze keer niet eens heb aangeraakt – helemaal niet! Ik denk dat hij misschien een beetje gefrustreerd is. Naar mijn mening heb ik niets verkeerds gedaan. We reden naast elkaar, begonnen beiden te remmen, hij liet de rem los en wilde de deur dichtgooien, maar ik liet ook de rem los. Einde verhaal.”

Zowel Rossi als ook Binder kennen dit seizoen tot nog toe nog weinig succes. The Doctor had tijdens het eerste Grand Prix weekend in Qatar het geluk aan zijn zijde tijdens de kwalificatie door in Q2 de reikende hand toegestoken te hebben gekregen van zijn eigen VR46 protegé Francesco Bagnaia en zo kreeg hij de vierde startplaats in de schoot geworpen. In de race viel de Petronas Yamaha SRT coureur echter al snel weer terug in zijn oude patroon en moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de twaalfde plaats op de finish.
Voor Binder verliep het eerste Grand Prix weekend van 2021 echter nog dramatischer, zo wist de Zuid-Afrikaan zich slechts als negentiende te kwalificeren en zondag in de race pas als veertiende de zwart/wit geblokte vlag te passeren.

Laten we het er maar op houden dat als beide heren tijdens de Barwa Grand Prix of Qatar een bevredigend resultaat hadden weten te scoren dat bovengenoemd voorval geen enkel issue zou zijn geweest. Soms zit het mee, soms zit het tegen………that’s racing.

Handige links Tissot Grand Prix of Doha:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter