Valentino Rossi: ‘We waren dit weekend geen moment snel genoeg’

144
Valentino Rossi
Valentino Rossi | foto© Racesport.nl - Rene Vos

De Gran Premi Monster Energy de Catalunya is voor Valentino Rossi en het Movistar Yamaha MotoGP Team uitgelopen op een grote teleurstelling. Zowel Rossi als ook teamgenoot Maverick Viñales kwamen het gehele weekend geen moment in het spel voor. Rossi eindigde zondag als achtste in de wedstrijd terwijl teamgenoot Viñales zelf genoegen moest nemen met de tiende plaats.

Zondagmiddag na afloop van de race was Valentino Rossi dan ook duidelijk tijdens zijn gebruikelijke debrief voor de media.

“We zijn nogal teleurgesteld over dit weekend, zowel over het resultaat als ook de race,” begon Valentino Rossi zijn verhaal zondagmiddag na afloop van de race waarin hij als achtste (op ruim 20 seconden van racewinnaar Andrea Dovizioso) over de finish kwam. “Vooral omdat dit één van mijn favoriete circuits is, we echt verwacht hadden dat we hier een goede race konden rijden, maar ook omdat het vorig jaar een geweldige race was en ik toen wist te winnen.

“We hadden vooraf echter wel een klein beetje angst dat we het dit weekend hier net zo moeilijk zouden krijgen als in Jerez. Het is erg raar dat de twee races die ik vorig jaar wist te winnen dit jaar de twee slechtste tot nu toe zijn. We waren vooraf dus wel een beetje bezorgd en tijdens het weekend hebben we veel verschillende dingen geprobeerd maar helaas waren we geen moment snel genoeg, het was vandaag gewoon een heel erg moeilijke race.”

“Het grootste probleem voor mij was dat de motor veel meer onderstuur had dan normaal en daarna werd het een groot probleem voor de achterband. Dan komen daar vanzelfsprekend de problemen met tractie aan de achterkant bij. Met name aan de rechterkant, want na al tien ronden zat ik al ontzettend in de problemen en moest ik het tempo nog meer laten zakken.

“Tijdens de test van maandag kunnen we wel het één en ander gaan proberen, nee ik bedoel dan niet dat we de 2016 motor gaan proberen, maar misschien wel iets dat interessant kan zijn om onze huidige problemen op te kunnen lossen.”

Rossi sneed daarmee wel een gevoelig onderwerp aan tijdens zijn media debrief aangezien teamgenoot Maverick Viñales nog minder goed presteerde en deelde in de misère binnen het Movistar Yamaha MotoGP Team en het Monster Yamaha Tech 3 duo Johann Zarco en Jonas Folger juist boven verwachting goed presteerden tijdens de race – beide Tech3 mannen eindigden in de top zes, met maar liefst zeven seconden voorsprong op de Italiaan.

De vraag hoe dit mogelijk was kon dan ook niet uitblijven. Rossi was echter meteen duidelijk in zijn uitleg. “Dat was mogelijk omdat de 2016 machine, naar mijn mening, beter instuurt, en minder vergt van de achterband – en ze hier net zoals tijdens de Grand Prix in Jerez sneller zijn dan ons.”

Het MotoGP seizoen lijkt tot nu toe onvoorspelbaarder dan de laatste seizoenen het geval was. Zo kwam Rossi na drie wedstrijden (Qatar, Argentinië en Amerika) als leider in de tussenstand van het kampioenschap naar Europa maar bezet hij na vier Europese Grand Prix weekenden (Jerez, Le Mans, Mugello en Catalunya) slechts de vijfde plaats in het kampioenschap, wist hij geen enkele podiumplaats meer  en kijkt hij tegen een achterstand aan van maar liefst 28 punten op de nog steeds aan de leiding staande Viñales.

“Ik ben allang blij dat we hier nog een aantal belangrijke punten hebben kunnen, maar het is wel heel erg jammer dat we twee plaatsen gezakt zijn in het kampioenschap. Aan de andere kant, het staat allemaal nog heel erg dicht bij elkaar en met vijf rijders binnen 28 punten is er nog van alles mogelijk. Daarnaast staan ook Jorge Lorenzo en Zarco nog aardig in de buurt.”

“We moeten nu weer vooruitkijken, maandag hebben we een belangrijke test hier. We zijn echt heel blij dat we uitgerekend op dit circuit nog een dag kunnen testen, de baan waar we zoveel problemen kenden dit weekend. We hopen tijdens deze test onze snelheid en het gevoel met de motor te kunnen verbeteren.”

“Nu moeten we ons concentreren op de toekomst want op maandag hebben we een belangrijke test en zijn we blij dat we op deze baan mogen testen. We hopen de snelheid te verbeteren en het gevoel met de motor.”

Met nog 11 wedstrijden te gaan dit seizoen, de onvoorspelbaarheid die we de afgelopen wedstrijden hebben gezien en het feit dat er maar liefst 5 topcoureurs binnen 28 punten van elkaar in de tussenstand van het kampioenschap staan kan er nog van alles gebeuren.

Wie weet, wie zal het zeggen maar één ding is zeker, Rossi heeft voor hetere vuren gestaan in zijn carrière en geen van zijn collega coureurs en concurrenten in de strijd voor de wereldtitel heeft hem al afgeschreven.

Eén ding is zeker, de volgende wedstrijd is op het TT Circuit Assen, ook één van favoriete circuits van ‘The Doctor’ en een circuit waar hij al zeven keer na afloop van de race op de hoogste trede van het podium mocht klimmen.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag