Van den Goorbergh negende in eerste Red Bull MotoGP Rookies race Assen, Tatay wint opnieuw

55
zonta-van-den-goorbergh
Zonta van den Goorbergh - Assen 2019 | Foto© Jan Timmerman

Zonta van den Goorbergh heeft in de eerste race van de Red Bull MotoGP Rookies Cup op het TT Circuit Assen zijn eerste top-tien klassering behaald. De 13-jarige coureur kwam in een tumultueze race als negende oer de streep. De overwinning ging naar Carlos Tatay, die op de meet Pedro Acosta nipt achter zich hield. Haruki Noguchi completeerde het podium. 

Het startveld van de Rookies werd in de eerste ronde al flink uitgedund door crashes van Matteo Bertelle, Nicolás Hernandez, Alex Escrig, Noah Dettwiler en Clemént Rougé. Laatstgenoemde kon zijn weg wel vervolgen, maar kwam op ruime achterstand door.

Al snel vormde er een kopgroep van vijf coureurs met daarin Carlos Tatay,  Marcos Uriarte,  Barry Baltus, Haruki Noguchi en Pedro Acosta. Noguchi moest in de slotfase laten lopen toen Tatay het tempo begon op te voeren.

Tatay, de leider in de tussenstand van het kampioenschap en de winnaar van de race in Mugello, leek de overwinning naar zich toe te trekken door als eerste op de GT Bocht aan te sturen. Barry Baltus kwam echter van ver en probeerde een rem-actie in te zetten. Dit was teveel gevraagd van zijn KTM RC250RR en de Belg eindigde in het grind.

Tatay kwam hierdoor met een voorsprong op Acosta uit de laatste bocht. Hij vierde echter veel te vroeg en zag zijn landgenoot daardoor tot op 0.011 seconden naderen. Dit bleek net genoeg om de overwinning toch nog binnen te halen. Acosta eindigde als tweede.

De Spanjaard Marcos Uriarte kwam als derde over de streep, maar doordat hij bij het ingaan van de laatste ronde een long-lap penalty kreeg voor het afsnijden van de GT bocht die hij in de laatste ronde niet kon uitvoeren kreeg hij uiteindelijk een tijdstraf van drie seconden. Hierdoor ging de laatste podiumplaats naar Noguchi.

Ver achter het gevecht voor de leiding reed Zonta van den Goorbergh een eenzame wedstrijd. De Nederlander miste al vroeg de aansluiting bij een grote kopgroep maar kwam door al het tumult al snel als tiende door. Door het uitvallen van Baltus schoof hij zelfs op naar de negende plaats. Daarmee scoorde Van den Goorbergh zijn beste uitslag tot nu toe.

Na afloop zochten we de jonge Nederlander op en vroegen hem naar een eerste reactie. Beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink:

 

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App