Michael van der Mark was vrijdagochtend in de eerste vrije training voor de WorldSBK klasse het snelst op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. De Nederlander reed in de slotfase de snelste rondetijd voor teamgenoot Alex Lowes en leider in het kampioenschap Álvaro Bautista. Loris Baz eindigde deze eerste sessie als twaalfde op de Ten Kate Racing Yamaha.

Vrijdagochtend om 10:30 uur gingen de lichten op groen voor de eerste vrije training van de World Superbike klasse op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. Na flinke regenval gedurende de nacht was de baan nu vrijwel volledig opgedroogd en leken de omstandigheden gunstig te zijn aangezien er meteen snelle rondetijden gereden werden.

Het grote nieuws in deze sessie was natuurlijk de officiële terugkeer van het Ten Kate Racing Yamaha team binnen de WorldSBK paddock. Loris Baz liet al meteen merken dat hijzelf, het team en de Yamaha YZR-R1 er goed voor stonden door rondetijden te rijden die goed waren voor een plaats in de top tien.

Ook was Tati Mercado er weer bij. De Argentijn brak op het MotorLand Aragón begin april zijn hand en moest daardoor de weekenden in Assen en Imola aan zich voorbij laten gaan waar hij vervangen werd door voormalig MotoGP coureur Hector Barberá. Dit weekend zal Mercado vrijwel geheel fit terugkeren op zijn Kawasaki ZX-10RR van het Orelac Racing team.

Leon Camier was echter één van de afwezigen dit weekend op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. De Brit kwam vier weken geleden tijdens de kwalificatie op Imola hard ten val en werd geraakt door Sandro Cortese waarbij hij een flinke blessure aan zijn schouder opliep. Yuki Takahashi verving hem vorige week tijdens de test in Misano en zal ook dit weekend plaatsnemen op de Honda CBR1000RR SP2 Fireblade naast landgenoot Ryuchi Kiyonari.

Ook Eugene Laverty is er dit weekend nog niet bij na zijn gigantische crash op vrijdagochtend in Imola. De Ier brak hierbij beide polsen en is momenteel nog herstellende waardoor hij net als vier weken geleden wederom vervangen wordt door British Superbike coureur Tommy Bridewell binnen het Go Eleven Ducati Team.

Halverwege de sessie had leider in het kampioenschap Álvaro Bautista met een 1’39.875 de snelste rondetijd in handen voor Jonathan Rea en Nederlander Michael van der Mark.

De Spanjaard had tijdens het weekend in Imola echter een flink geheim achtergehouden voor zijn concurrenten en de media. Blijkbaar was hij flink ten val gekomen tijdens een motorcrosstraining en had hij hierbij een ruggenwervel gebroken. Ondanks die blessure wist Bautista tweemaal op het podium te eindigen in Imola en was het alsnog een goed weekend.

In de slotfase gingen een aantal coureurs er nog eens goed voor zitten en werden er een aantal snelle rondetijden geklokt. Nederlander Michael van der Mark wist met een 1’39.654 de snelste rondetijd te rijden, zo’n twee tienden sneller dan teamgenoot Alex Lowes. De derde tijd werd gereden door Álvaro Bautista met Marco Melandri en Jonathan Rea daarachter. Verder eindigden Michael Ruben Rinaldi, Leon Haslam, Toprak Razgatlioglu, Tom Sykes en Sandro Cortese in de top tien. Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz eindigde deze eerste sessie als twaalfde.

De tweede vrije training voor de WorldSBK klasse op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto gaat vanmiddag om 15:00 uur van start.

 

Handige links Acerbis Spanish Round Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App