Van der Mark leidt eerste vrije training op Magny-Cours, Bautista en Rea crashen

86
michael-van-der-mark
Michael van der Mark - Magny Cours | foto© Yamaha Racing

Michael van der Mark was vrijdagochtend tijdens de eerste vrije training voor de WorldSBK klasse op het natte Circuit de Nevers Magny-Cours het snelst. De Nederlander reed in de slotfase van de sessie de snelste rondetijd voor Leon Haslam en Marco Melandri terwijl titelconcurrenten Álvaro Bautista en Jonathan Rea al vroeg onderuit waren gegaan.

Vrijdagochtend om 10:45 uur gingen de lichten op groen voor de eerste vrije training van de World Superbike klasse op het Circuit de Nevers Magny-Cours in Frankrijk. Na regenval tijdens de vrije training voor de WorldSSP 300 klasse was het circuit bij aanvang van deze sessie nog nat waardoor de coureurs met regenbanden de baan op gingen.

Al na zo’n zes minuten ging het mis voor Álvaro Bautista. De Spanjaard verloor achterkant van zijn Ducati Panigale V4 R bij het ingaan van bocht 2, waar het gripniveau bijna nihil leek, en ging onderuit. Zowel de kleine Aruba.it Ducati coureur als zijn machine bleven relatief ongedeerd maar het was niet de start van de dag waarop gehoopt werd door hemzelf en zijn team.

Ducati CEO Claudio Domenicali had eerder op de dag een opvallende tweet geplaatst aangaande de keuze van Bautista om volgend seizoen over te stappen naar het Honda World Superbike team. De Italiaan wilde aangeven dat Bautista volgens hem alleen maar voor het geld zou kiezen aangezien Ducati hem een riant aanbod had gedaan.

Na een klein kwartier ging het vervolgens ook mis voor leider in het kampioenschap Jonathan Rea. De Noord-Ier, die dit weekend de eerste mogelijkheid heeft om zijn vijfde WorldSBK kampioenschap op rij in de wacht te slepen, verloor de voorkant van zijn Kawasaki ZX-10RR bij het ingaan van bocht 13 en ging onderuit. Het was een onschuldige valpartij waarbij het er opnieuw op leek dat het gripniveau zeer laag was op het Franse circuit. Rea kon er later samen met zijn team in de pitbox wel om lachen en was er dus niet veel aan de hand.

Het was een interessante sessie waarbij de rondetijden uiteraard steeds verder aangescherpt werden naarmate de coureurs gewend raakten een het Franse asfalt. Nederlander Michael van der Mark, die pas laat de baan op ging, maakte een sterke indruk en kwam in de slotfase van de sessie met een 1’51.852 naar de snelste rondetijd. Achter de Nederlander noteerde Leon Haslam de tweede rondetijd met Marco Melandri daarachter in de top drie.

De vierde tijd kwam op naam van Leandro Mercado voor Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz. De Franse coureur maakte ook een aantal hachelijke momenten mee maar wist zijn YZF-R1 tot dusver overeind te houden. Honda coureur Alessandro Delbianco klokte de zesde rondetijd voor Jonathan Rea met daarachter Alex Lowes, Michael Ruben Rinaldi en Eugene Laverty in de top tien. Leon Camier, voor het eerst in actie sinds de WorldSBK ronde op Imola in mei, sloot de sessie af met de elfde rondetijd.

De tweede vrije training voor de WorldSBK klasse op het Circuit de Nevers Magny-Cours gaat vanmiddag om 15:00 uur van start.

 

Handige links Pirelli French Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App