Van der Mark nog niet fit genoeg voor Imola, Haslam als vervanger

2716
Leon Haslam | © BMW Motorrad Motorsport

Michael van der Mark is er komend weekend nog niet bij op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola. De Nederlander reed afgelopen week een dag op het TT Circuit Assen maar zal nog niet terugkeren bij het ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team. Leon Haslam zal de BMW M 1000 RR komend weekend bemannen omdat ook Tom Sykes vorige week zwaar geblesseerd is geraakt.

De gigantische crash van Michael van der Mark op het TT Circuit Assen is inmiddels ruim 2,5 maand geleden en de Nederlander is nog altijd herstellende. Afgelopen donderdag reed de dertigjarige coureur een dag op het TT Circuit Assen met zijn eigen BMW M 1000 RR maar de bevindingen waren dat hij nog niet voldoende hersteld is om deel te nemen aan een World Superbike weekend.Op het Misano World Circuit Marco Simoncelli en Donington Park was voormalig World Superbike kampioen Tom Sykes zijn vervanger, de sympathieke Engelsman keerde terug bij de Duitse motorenfabrikant na een aantal dramatische raceweekenden bij Puccetti Kawasaki. Echter kwam Sykes op Donington Park in Race 2 zwaar ten val en brak hij maar liefst tien ribben, waarbij er drie ook nog eens op meerdere plaatsen gebroken waren. Daardoor werd het duidelijk dat ook hij een tijdje langs de kant zal staan en het ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team opnieuw op zoek moest naar een vervanger.

Die hebben ze gevonden in de vorm van Leon Haslam. De veertigjarige Engelsman is één van de meest ervaren coureurs en heeft in het verleden ook voor BMW Motorrad gereden in het World Superbike kampioenschap. Daarnaast rijdt hij momenteel in het British Superbike kampioenschap met zijn eigen gecreëerde team op een BMW M 1000 RR waar ROKiT ook de hoofdsponsor van is, waardoor zijn BSB-machine qua uiterlijk bijna identiek is aan de WorldSBK machine. Daarnaast heeft Haslam in tegenstelling tot Scott Redding al wel ervaring op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola, het Italiaanse circuit waar komend weekend voor het eerst sinds 2019 weer geracet zal worden.

Zoals gezegd is Haslam geen onbekende voor BMW Motorrad Motorsport en het WorldSBK kampioenschap. De 40-jarige Brit reed tussen 2003 en 2022 in totaal 316 WorldSBK-races en eindigde in 2010 als tweede in het kampioenschap. In 2011 en 2012 reed hij als BMW Motorrad Motorsport fabrieksrijder met de BMW S 1000 RR en behaalde in totaal acht podiumplaatsen. In het huidige seizoen 2023 rijdt Haslam met het ROKiT BMW Motorrad British Superbike Team op de BMW M 1000 RR in het British Superbike Championship, waar hij al zes podiumplaatsen heeft behaald, waaronder twee tijdens de recente ronde in Snetterton.

Leon Haslam: “Het is een fantastische kans. Ik heb duidelijk veel geschiedenis met Imola. We hebben het kampioenschap in 2010 tot en met de laatste ronde op Imola open gehouden. Ik heb veel geschiedenis met dit circuit en het is fantastisch om weer voor BMW Motorrad Motorsport te rijden. We rijden met de BMW M 1000 RR in Groot-Brittannië, dus ik kijk ernaar uit om samen te werken met Shaun Muir en alle jongens van het ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team. We zullen zien. Ik heb niet echt grote verwachtingen, ik wil gewoon proberen om te genieten en hopelijk kunnen we wat goede informatie en wat goede resultaten behalen.”

Marc Bongers – directeur BMW Motorrad Motorsport: “Allereerst hartelijk dank aan Leon dat hij op korte termijn beschikbaar was om bij ons te zijn in Imola. We kennen elkaar goed uit het verleden waar we samen successen vierden. Dit seizoen is hij teruggekeerd bij de BMW Motorrad familie in BSB en is hij vertrouwd met de nieuwe BMW M 1000 RR. Hij heeft ook veel WorldSBK-ervaring en we hebben er alle vertrouwen in dat hij snel weer op snelheid zal zijn in Imola.

Tom Sykes is na zijn crash in Donington op de weg naar herstel en werd zondag na een week ontslagen uit het ziekenhuis. Michael heeft vorige week deelgenomen aan een circuitdag maar een terugkeer voor Imola zou nog te vroeg zijn en we hebben gezamenlijk besloten dat hij dit weekend niet deelneemt, daarna zullen we de situatie opnieuw beoordelen.

Nu zijn we enthousiast over Imola. Scott liet in Donington een duidelijke opwaartse trend zien die werd bevestigd door zijn vierde plaats in de tweede race. Garrett [Gerloff] was daar ook snel en constant sterk en dat willen we in Imola voortzetten. Een belangrijk onderwerp zal echter de hitte zijn die in het weekend wordt verwacht en die een uitdaging kan vormen voor de mens, de machines en de banden.”

Bekijk hieronder het volledige tijdschema.

Handige links Prometeon Italian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 • WorldSBK Imola friday - photo Damon Teerink-8574
 • WorldSBK Imola friday - photo Damon Teerink-9370
 • WorldSBK Imola friday - photo Damon Teerink-9305
 • WorldSBK Imola friday - photo Damon Teerink-8969
 • WorldSBK Imola friday - photo Damon Teerink-9257
 • WorldSBK Imola friday - photo Damon Teerink-8769
 • WorldSBK Imola friday - photo Damon Teerink-8963
 • WorldSBK Imola friday - photo Damon Teerink-8700
 • WorldSBK Imola friday - photo Damon Teerink-8694
 • WorldSBK Imola friday - photo Damon Teerink-8277
 • WorldSBK Imola friday - photo Damon Teerink-8412
 • WorldSBK Imola friday - photo Damon Teerink-8267
 • WorldSBK Imola friday - photo Damon Teerink-4570
 • WorldSBK Imola friday - photo Damon Teerink-7994
 • <