Michael van der Mark heeft vrijdagmiddag in de tweede vrije training voor de WorldSBK klasse op het Misano World Circuit Marco Simoncelli de snelste rondetijd gereden en daarmee de eerste dag op het Italiaanse circuit als snelste afgesloten voor Álvaro Bautista en Sandro Cortese. In de slotfase kwam de Nederlander echter met een gigantische high-sider ten val en werd hij naar het medical centre gebacht.

Vrijdagmiddag om 15:00 uur gingen de lichten op groen voor de tweede vrije training van de World Superbike klasse op het Misano World Circuit Marco Simoncelli in Italië. De zon stond nog steeds fel aan de hemel en de temperatuur bedroeg zo’n 30°C, echter zorgde een stevige wind ervoor dat het aangenaam was op het circuit in de oostelijke kuststreek. De rondetijden werden hierdoor aanvankelijk nog niet aangescherpt, echter werkten de meeste coureurs dan ook aan de wedstrijdsnelheid met het oog op de drie races dit weekend.

Al vroeg in de sessie ging Leon Haslam de fout in. Bij het ingaan van bocht 14 (Curva del Carro) eiste de Brit te veel van de voorkant van zijn Kawasaki ZX-10RR en schoof hij onderuit.

Niet veel later ging ook Ducati testrijder en wild-card Michele Pirro de fout in en crashte bij voor de tweede keer vandaag. Bij het ingaan van bocht 4 (Rio) verloor hij de voorkant van zijn Panigale V4 R en schoof hij onderuit. Zonder al te veel problemen kon de Italiaan terugkeren naar de pitbox voor een aantal kleine reparaties.

Een volgende crash was er voor Markus Reiterberger. De Duitser maakte een fout bij het insturen voor bocht 2 (Variante del Parco) en verloor de voorkant van de BMW S1000RR. Reiterberger zelf bleef ongedeerd maar de machine tolde een aantal keren door de grindbak waardoor de schade aanzienlijk was en zijn sessie daarmee ten einde kwam.

Ook de Italiaanse wild-card Samuele Cavalieri crashte, hij schoof zijn Ducati onderuit ter hoogte van bocht 14 (Curva del Carro) en bleef ongedeerd.

Halverwege de sessie had Sandro Cortese de snelste rondetijd in handen voor Tom Sykes en Jonathan Rea met daarachter Álvaro Bautista, Michael van der Mark en Michele Pirro in de top zes. Deze coureurs leken ook degenen te zijn met de beste en meest constante snelheid voor de races.

Echter ging Rea in de slotfase van de sessie ook de fout in en werd hij de volgende crasher. Net als Reiterberger verloor de viervoudig WorldSBK wereldkampioen de voorkant van zijn Kawasaki ZX-10RR en schoof hij onderuit waardoor zijn sessie ten einde kwam.

Terwijl de zwart / wit geblokte vlag al gevallen was, was Van der Mark nog bezig met een snelle ronde. De Nederlander had op dat moment al de snelste rondetijd van de dag in handen maar deze ronde beloofde nog enkele honderdsten sneller te zijn. Echter ging het volledig mis bij het uitkomen van bocht 16 (Curva Misano), de laatste bocht voor start / finish. Met een gigantische high-sider werd de Nederlander van zijn Yamaha YZF-R1 geslingerd en kwam hij hard op het asfalt terecht.

Van der Mark bleef naast de baan liggen en had zichtbaar veel pijn waardoor de rode vlag gezwaaid werd en medische assistentie verleend kon worden. De Nederlander werd naar het medical centre gebracht, was aanspreekbaar, gaf ons een duimpje maar vertelde wel veel pijn te hebben in met name zijn pols en heup.

In onderstaande video is de mega-crash te zien.

 

De derde vrije training voor de WorldSBK klasse op het Misano World Circuit Marco Simoncelli gaat zaterdagochtend om 09:00 uur van start met de kwalificatie om 11:00 uur en race 1 om 14:00 uur.

 

Handige links Pata Riviera Di Rimini Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App