Van der Sluis pakt Dutch Superbike titel na spannende ontknoping in Assen

4014
Danny van der Sluis | Foto credit: Jan Timmerman - JTS Fotografie

Danny van der Sluis heeft na een sensationele seizoensontknoping zijn derde Dutch Superbike titel op rij gescoord. Ricardo Brink kwam in beide races ten val, waardoor hij zijn leidende positie in het kampioenschap verloor. Danny de Boer sloot na een ijzersterke afscheidswedstrijd zijn carrière met een podiumplaats af.

De laatste ronde van het Dutch Superbike seizoen 2021 stond in het teken van afscheidnemende rijders en de ontknoping in de titelstrijd. Frank Nieman en Nick Vlaar kondigden eerder deze week aan te zullen stoppen met racen. Daarnaast reed Danny de Boer zijn langverwachte afscheidswedstrijd, die vanwege de coronapandemie lang werd uitgesteld. De Boer reed zijn afscheidsdrace, na een succesvolle carrière, op een BMW van het RR Socia Racing als teamgenoot van zijn vriend Ricardo Brink. Deze Brink had zelf andere dingen aan zijn hoofd, want voorafgaand aan de dag ging hij aan de leiding in het kampioenschap met een voorsprong van 22 punten op zijn enig overgebleven concurrent Danny van der Sluis. Tijdens de seizoensfinale op het TT Circuit Assen stonden er dubbele races op het programma, waardoor er nog 50 punten te verdelen waren.

Kwalificatie
De kwalificatie werd verreden op een natte baan, die gedurende de sessie steeds iets verder aan het opdrogen was. Het was een sessie waar coureurs met veel ervaring lieten zien wat ze waard zijn. Met het vallen van de vlag leek het erop dat Danny de Boer vanaf pole position aan zijn afscheidsrace moest beginnen. Echter wist Maarten Bekker in zijn laatste ronde onder de tijd van De Boer te duiken, waardoor het ervaren duo van de voorste twee startplaatsen mocht vertrekken. Vasco van der Valk maakte de eerste startrij compleet. Ruurd van Roozendaal klokte verrassend een vierde tijd gevolgd door Thijs Peeters. Kampioenschapsleider Brink moest het doen met een zesde tijd, maar eindigde daarmee wel één positie voor zijn concurrent Van der Sluis die een zevende tijd klokte. Nieman maakte de top-acht compleet.

Race 1
De baan was droog in de eerste race. De Boer pakte kopstart, maar werd door zijn teamgenoot Brink in de eerste sector al gepasseerd. Echter eindigde de eerste ronde voor Brink zeer ongelukkig, doordat hij in de derde sector onderuit ging. Nieman had ook een zeer goede start. Hij wist in de eerste ronde de leiding over te nemen, maar De Boer kon volgen. Gedurende de ronde wist Van der Sluis ook aansluiting te vinden, die de kans had om ineens veel punten in te lopen. Aan het einde van de vierde ronde maakte Nieman een klein foutje, waar de Boer en Van der Sluis hem voorbij konden gaan. Van der Sluis nam halverwege de race de leiding over, maar Nieman en De Boer konden volgen. In de slotfase pakte Nieman de leiding terug om deze niet meer af te staan. Van der Sluis wist net De Boer voor te blijven, waarmee hij twintig punten in wist te lopen op Brink. De Boer zorgde voor een sensationeel podium in zijn afscheidswedstrijd. Ruim daarachter werd Bekker vierde. Van der Valk won de strijd om de vijfde plaats van Nick Vlaar. De top-tien werd compleet gemaakt door Stephan de Boer, Thijs Peeters, Daniel Kirchhoff en Toine Gierkink.

Race 2
De Boer sloot na zijn succesvolle eerste race om in de tweede race niet van start te komen. De strijd om de titel was vooraf enorm spannend, want Brink begon met een voorsprong van twee punten op Van der Sluis aan de laatste race van het seizoen. Brink zijn eigen motor was flink beschadigd en daarom ging hij op de BMW van zijn teamgenoot De Boer van start. Het werd een enorm spannende strijd, want na de openingsronde kwamen Brink, Nieman en Van der Sluis kort achter elkaar door. Voor de titel was vrij simpel: wie van de twee als eerste zou finishen was kampioen. Nieman knokte voor zijn tweede zege van de dag. Gedurende de race waren in de top-drie constant positiewisselingen. Gedurende de race was het al aan het druppelen maar dat werd steeds erger, wat de spanning alleen maar groter maakte. De beslissing viel in de voorlaatste ronde toen Van der Sluis net de leiding had overgenomen. Eerst ging Nieman onderuit in de Ruskenhoek tijdens zijn laatste race uit zijn carrière. In de GT-bocht probeerde Brink voorbij te gaan aan Van der Sluis, maar schoof daarbij onderuit op steeds natter wordende asfalt. In de laatste ronde begon het steeds harder te regenen, maar Van der Sluis kon alleen naar de zege rijden. Dit betekende zijn derde Dutch Superbike titel op rij. Bekker finishte als tweede net voor Van der Valk en De Boer. Peeters werd vijfde gevolgd door Robert Voogd, Kirchhoff, Van Roozendaal, Gierkink en Joris Lentfert.

 Handige links IDC Assen (9) 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter