Rob Hartog en Glenn van Straalen maakten er zaterdagmiddag een mooie strijd van in de IDM Supersport wedstrijd op Assen. Hartog won het duel, maar werd na afloop gediskwalificeerd. Team Sattler was het sterkte in de IDM Zijspannen race en er was een podiumplaats voor Smits Racing. Ilya Mikhalchik (IDM Superbike) en Victor Steeman (IDM Supersport 300) wisten in hun klasse de pole position te pakken op het TT Circuit Assen.

IDM Superbike: Top-drie binnen 0.062 seconde na twee kwalificaties
De IDM Superbike kwalificaties zorgden voor veel spektakel, voornamelijk de tweede sessie was zeer spannend. Ilya Mikhalchik was het snelste in de eerste kwalificatie met een 1’39.994. Met ingaan van de laatste tien minuten dook Lorenzo Lanzi met de MGM Yamaha nipt onder de tijd van Mikhalchik. Ook Bastien Mackels was snel en nestelde zich vervolgens tussen Lanzi en Mikhalchik in. In de laatste minuten wist kampioenschapsleider Mikchalchik toch nog de pole position te pakken met een 1’39.895. De verschillen waren enorm klein want Lanzi was slechts 0.010 seconde en Mackels 0.062 seconde langzamer dan de Oekraïner.

Danny de Boer kende een zeer ongelukkige eerste kwalificatie. In zijn eerste ronde kreeg de Kawasaki-coureur al te kampen met technische problemen, waardoor hij geen enkele ronde kon rijden. In de tweede training wist De Boer zich knap te herstellen en naar een vijfde tijd achter Julian Puffe te rijden. Stefan Kerschbaumer is zondag de derde coureur op de tweede startrij. Pepijn Bijsterbosch was niet tevreden over zijn negende tijd en hij hoopt om morgen een stap te maken in de races. SWPN-rijder Ricardo Brink veroverde zijn beste startpositie in de IDM Superbike met een tiende tijd en Bobby Bos mag tijdens zijn thuisraces beginnen van de dertiende startpositie.

IDM Supersport 600: Hartog en Van Straalen stelen de show
In de IDM Supersport 600 kwalificaties was er een strijd tussen gastrijders Rob Hartog en Glenn van Straalen voor de pole position. Uiteindelijk was Hartog een halve seconde sneller dan Van Straalen. Marc Buchner was met een derde tijd de snelste vaste IDM-rijder. Buchner, nummer twee in de tussenstand, heeft in Assen sowieso de kans om zijn achterstand van 57 punten op Max Enderlein kleiner te maken. Enderlein brak bij een crash in de eerste vrije training zijn sleutelbeen en is voor de rest van het weekend uitgeschakeld. Vasco van der Valk was ook goed onderweg en noteerde een vierde tijd voor Daniel Rubin en Kevin Wahr. Scott Deroue, ook één van de gastrijders, was achtste na de kwalificatie. De 16-jarige Sander Kroeze was het snelste na de eerste kwalificatie, maar kende technische problemen in de tweede sessie waardoor hij niet verder kwam dan een tiende tijd.

Zaterdagmiddag in de eerste race was Hartog als beste weg voor Van Straalen. Het tweetal wist zich gelijk los te rijden ten opzichte van de concurrentie en maakte er tevens een prachtig duel van. Van Straalen reed in de eerste ronden aan de leiding, vervolgens was het Hartog en met nog drie ronden te gaan kwam Van Straalen weer terug met zijn Suzuki. Van Straalen ging ook als eerste de laatste ronde in, maar Hartog wist zijn concurrent nog weer te passeren en greep de overwinning. Een aantal uur na de race greep Hartog echter te horen dat zijn motor 400 gram te licht was bevonden. Hartog werd gediskwalificeerd en de winst ging naar Van Straalen.

Daarachter vocht een groep van maar liefst acht rijders voor de derde plaats in de wedstrijd. In de slotfase wist Daniel Rubin zich iets los te rijden uit de groep, werd zo tweede (na diskwalificatie Hartog) en hij pakte tevens het volle puntentotaal omdat Hartog en Van Straalen gastrijders zijn. Van der Valk meldde zich ook regelmatig vooraan in de groep en werd achter MVR Racing rijder Wahr vierde. Buchner werd vijfde en liep zo dertien punten in op Enderlein in de tussenstand. Deroue, die dit weekend uitkomt voor Team Hartog, werd zesde gevolgd door Dennis Lippert, Dominik Rubin en Kroeze. Gastrijder Frank Nieman werd twaalfde voor Milan Merckelbagh. Jeroen Hilster passeerde als achttiende de finishlijn en de net van een blessure teruggekeerde Koen Zeelen werd twintigste.

IDM Supersport 300: Steeman op pole en De Bruin het snelste van de Yamaha R3 Cup rijders
Voor de IDM Supersport 300 klasse stonden er vandaag enkel twee kwalificatietrainingen op het programma. De grootste kanshebbers voor de titel Victor Steeman en Toni Erhard gingen ook het snelste rond op het TT Circuit Assen. Steeman pakte de pole met een snelle tijd van 1’54.454 en was daarmee zes tienden sneller dan Erhard. Steeman verdedigt in het kampioenschap een voorsprong van vier punten op Erhard. De nummer drie in het klassement Dion Otten was ook derde in de kwalificatie en start zondag dus ook vanaf de eerste startrij. Gastrijder Dennis Koopman noteerde een vierde tijd. Teammaten Finn de Bruin en Kevin Mijwaart vochten een strijd uit om wie het snelste zou zijn van de Yamaha R3 Cup rijders. De Bruin was in de slotfase drie tienden sneller dan Mijwaart. Het tweetaal vertrekt met Koopman vanaf de tweede startrij. De Duitser Max Schmidt kwam tot een zevende tijd, voor Jeffrey Buis die daarmee derde was van de Yamaha R3 Cup rijders. Roy Voermans en Troy Beinlich maakten de top-tien compleet in de IDM Superport 300 kwalificatie.

IDM Zijspannen: Sattler-Neubert slaan toe in de laatste ronde en Smits-Verbrugge naar het podium
De leiders in de tussenstand Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen zijn de grote afwezigen in Assen. Streuer rijdt dit weekend namelijk in het WK Zijspannen op Rijeka. De concurrenten Josef Sattler en Uwe Neubert hebben een achterstand van dertig punten en zij wisten zich als tweede te kwalificeren voor de races. André Kretzer en Bjorn Bosch mochten zaterdagmiddag vanaf pole position vertrekken in de eerste wedstrijd van het weekend. Gastrijders Manuel Moreau en Sebastien Arifon waren derde na de trainingen, gevolgd door de eerste Nederlandse combinatie van John Smits en Gunter Verbrugge.

Kretzer-Bosch waren ook het beste weg in de wedstrijd op zaterdagmorgen. Sattler-Neubert lagen in de openingsronde in tweede positie, maar zij werden vervolgens gepasseerd door de sterk rijdende Smits-Verbrugge. Deze drie combinaties waren duidelijk een maatje te groot voor de rest en bleven in de eerste helft van de race kort bij elkaar. In het tweede deel kwamen Satttler-Neubert op stoom en gingen eerste voorbij aan Smits-Verbrugge en ze reden vervolgens naar de achterwielen van Kretzer-Bosch. In de laatste ronde wisten Sattler-Neubert de leiding te pakken en de race op hun naam te schrijven. Sattler-Neubert naderen Streuer-Daalhuizen daardoor tot vijf punten. Smits-Verbrugge scoorden een podium om als derde over de finish te komen.

Andres Nussbaum en Manuel Hirschi kwamen als vierde over de finish. De race voor Moreau-Arifon was erg hectisch. Ze waren te laat voor de verkenningsronde, waardoor ze een ‘ride through penalty’ kregen. Ondanks al dit ongemak wisten ze wel naar een vijfde plaats te rijden. Wiggert Kranenburg en Jermaine van Middegaal werden de tweede Nederlandse combinatie in zevende positie. Hilbert Talens en Frank Claeys kwamen ook binnen de top-tien over de meet in negende positie. Kees Endeveld en Jeroen Remmé werden twaalfde met hun 600cc span, gevolgd door Wout Vermeule met zijn bakkenist Johan de Vries. Ilse de Haas finishte met Ferry Segers als achttiende in de eerste manche.

 

Handige links IDM Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

 


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App