Onder zonnige weersomstandigheden werden zondag de races van het IDM in Oschersleben afgewerkt. De racedag leverde veel verschillende winnaars op. Zo wonnen Bastien Mackels en Ilja Mikhalchik in de IDM Superbike en waren Max Enderlein en Kevin Wahr waren het sterkte in de IDM Supersport. Er was ook Nederlands succes want Victor Steeman wist de winnen in de IDM Supersport 300, net als Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen in de IDM Zijspannen.

Superbike 1000 Race 1: Mackels wint en vier Nederlanders in de top-tien
De twee snelste mannen uit de kwalificaties Ilja Mikhalchik en Bastien Mackels waren ook het snelste in de eerste race van het seizoen. Het tweetal wist al snel een gat te slaan ten opzicht van de concurrentie. Mackels pakte in de openingsronde de leiding. Mikhalchik probeerde gedurende de race van alles, maar het lukte hem niet om de Belg te passeren en van de overwinning af te houden. Jan Halbich reed lange tijd alleen in derde positie, gevolgd door een groep rijders die in gevecht waren voor de vierde plaats. Julian Puffe voerde het kwartet aan gevolgd door Danny de Boer, Toni Finsterbusch en Stefan Kerschbaumer. In de loop van de race viel het groepje wat uit elkaar en wist Puffe nog bijna de derde plaats van Halbich af te pakken. De Boer wist zich op zijn beurt ook te ontdoen van zijn achtervolgers en werd vijfde.

Pepijn Bijsterbosch had een goede start vanaf de veertiende startplaats. In de eerste bocht was er ook een valpartij van Daniel Kartheininger, waardoor er wat rijders wijd moesten. Bijsterbosch profiteerde en lag na de eerste ronde in negende positie, gevolgd door landgenoten Bobby Bos en Ricardo Brink. Halverwege de race wist Bos voorbij te gaan aan Bijsterbosch en ook van hem weg te rijden. Door het uitvallen van Dominic Schmitter finishte Bos op een nette achtste plaats. Bijsterbosch werd negende en Brink werd bij zijn debuut in de IDM Superbike keurig tiende. Ook waren er punten voor de Belg Bram Lambrechts, die als veertiende de finishlijn passeerde.

Superbike 1000 Race 2: Mikhalchik klopt Mackels in tweede manche
In de tweede manche waren Mikhalchik en Mackels opnieuw de snelste rijders. In de beginfase kon Finsterbusch en Halbich met voorste duo mee, maar zij moesten later lossen. Mikhalchik en Mackels maakten er een mooi duel van, maar in de slotfase was de Oekraïner Mikchalchik het sterkste en won de tweede race. Voor de derde plaats vochten maar liefst vier rijders en Schmitter wist met zijn Suzuki dit gevecht te winnen voor Puffe, Finsterbusch en Halbich.

Bos was na de start de snelste Nederlander en voerde lang het groepje aan voor de zevende plaats. De Boer zat na een matige start ook in de groep met Bos, en ook Bijsterbosch en Brink wisten aan te haken waardoor de groep van zes rijders uit vier Nederlanders bestond. De Boer viel aan het einde van de zesde ronde uit deze groep, toen hij met een technisch probleem zijn Yamaha de pits in moest rijden.

Kerschbaumer wist in het tweede deel van de race te ontsnappen uit de groep met de Nederlanders en werd zevende. Bos ging als achtste de laatste ronde in, maar werd nog gepasseerd door Lucy Gluckner en Bijsterbosch. Met een negende plaats werd Bijsterbosch de beste Nederlander in de tweede race. Bos werd tiende. Brink kon lang mee met deze groep, maar moest in de slotfase afhaken. De SWPN-coureur kwam als elfde over de finishlijn. Lambrechts eindigde opnieuw in de punten, want de Belg werd deze keer vijftiende.

Supersport 600 Race 1: Enderlein de beste, sterk optreden Van der Valk
Max Enderlein was de snelste na de kwalificaties in de IDM Supersport 600 klasse en nam ook de leiding na de start van de eerste wedstrijd. Enderlein kreeg in de openingsfase Kevin Wahr en Marc Buchner met zich mee. Vasco van der Valk had een goede start vanaf de negende startplaats en lag zesde na de eerste ronde. Vervolgens wist Van der Valk al snel de vijfde plaats te pakken en in de vijfde ronde wist hij ook de vierde plaats te veroveren, ten koste van Daniel Rubin.

Aan kop wist Enderlein een gat te slaan. Wahr en Buchner bleven bij elkaar en de sterk rijdende Van der Valk vond langzaam maar zeker de aansluiting. In de slotfase wist Van der Valk even de derde plaats te pakken, maar in de laatste ronden moest hij die toch weer prijsgeven aan Wahr. Enderlein won de wedstrijd voor Buchner en Wahr. Van der Valk kwam als vierde over de eindstreep.

Koen Zeelen was ook bezig aan een goede wedstrijd en wist zich vanaf een dertiende plaats naar voren te rijden. Zeelen was in de negende ronde in zevende positie aanbeland toen hij onderuit ging. Debutant Sander Kroeze maakte ook onderdeel van het stevige gevecht voor de zevende plaats. De 16-jarige coureur kwam na zestien ronden als negende over de finish. Arne de Wintere scoorde drie punten met een dertiende plaats in de eerste race

Supersport 600 Race 2: Ingekort race prooi voor Wahr, Van der Valk zesde
Na de start wist Enderlein net als in de eerste manche de kop te pakken en hij kreeg opnieuw Wahr en Buchner achter zich aan. Van der Valk reed in de beginfase van de race in zesde positie, maar viel vervolgens terug met ogenschijnlijk een probleem. Kroeze en Zeelen vochten voor de tiende positie, totdat Kroeze bij het ingaan van de vierde ronde hard ten val kwam in de eerste bocht. Gelukkig kreeg we vrij kort na de crash het bericht dat Kroeze geen ernstige blessures heeft opgelopen. De wedstrijdleiding besloot om de wedstrijd stil te leggen en er kwam een herstart over negen ronden.

Na de herstart wisten Enderlein, Buchner, Wahr en Christian Stange weg te rijden. Er volgende een mooi gevecht die in de laatste ronde beslist in het voordeel van Wahr. Buchner en Stange mochten met hem mee naar het podium. Voor Enderlein liep het minder goed af, want hij crashte in de laatste bocht. Enderlein kon zijn motor nog wel weer oppakken en werd tiende. Van der Valk moest na de problemen voor de herstart zich vanaf een elfde startplaats naar voren zien te rijden. Van der Valk wist met een goede tempo wel continu plaatsen te winnen en kwam uiteindelijk als zesde over de eindstreep achter Martin Vugrinec en Daniel Rubin. Zeelen reed grotendeels alleen na de herstart en stuurde zijn Yamaha naar een negende plaats. De Wintere werd elfde in deze prestatie.

Supersport 300 Race 2: Steeman wint spannend KTM-gevecht, De Bruin opnieuw het sterkste in Yamaha R3 Cup
De eerste wedstrijd in de IDM Supersport 300, waar ook punten voor het ONK en Yamaha R3 Cup te verdienen waren, werd zaterdag al verreden. Net als in de eerste race waren vier KTM-rijders het sterkste: Victor Steeman, Toni Erhard, Jan-Ole Jahnig en Maximilian Kappler. Na een race met veel positiewisselingen kwam de Nederlander Steeman als eerste over de finish voor Erhard en Kappler. Steeman werd in de eerste manche tweede en voert nu het klassement aan in de IDM Supersport 300 klasse.

Daarachter vochten opnieuw vier rijders voor de vijfde plaats in de wedstrijd. De Nederlander Dion Otten wist het duel in zijn voordeel te beslechten en pakte de vijfde plaats gevolgd door Max Schmidt. Benro Racing rijder Milan Merckelbagh werd net als in de eerste manche zevende. Finn de Bruin knokte ook in deze groep en werd met een achtste plaats opnieuw de winnaar in de Yamaha R3 Cup.

Het derde kwartet vocht voor de negende plaats in de wedstrijd. Jeffrey Buis reed in het eerste deel van de race alleen in negende positie, maar kreeg later in de race bezoek van Noah Bronkhorst, Kevin Mijwaart en Micky Winkler. Op de streep was het Buis die Bronkhorst nipt wist voor te blijven en zo mocht dit duo als tweede en derde rijder mee naar het Yamaha R3 Cup podium. Winkler werd elfde en Mijwaart werd met zijn twaalfde plaats vierde in de Yamaha R3 Cup.

IDM/ONK Zijspannen:  Streuer en Daalhuizen zegevieren opnieuw
Zondag aan het einde van de dag werd de tweede race voor het IDM/ONK Zijspannen verreden. Josef Sattler en Uwe Neubert namen in de beginfase de leiding, maar zij werden als snel gepasseerd door André Kretzer en Bjorn Bosch. Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen wisten zaterdagmiddag de eerste race te winnen en kwamen vanaf een derde plaats sterk opzetten. Ze passeerden eerst Sattler-Neubert voorbij en ze gingen vervolgens in de achtervolging op Kretzer-Bosch. Met nog drie ronden wist de Nederlandse combinatie ook de leidende positie over te nemen en vervolgens hun tweede race van het weekend te winnen.

Nadat Streuer-Daalhuizen voorbij waren gegaan, gingen Kretzer-Bosch in de fout waardoor ze de tweede plaats moest laten aan Sattler-Neubeurt. Kretzer-Bosch wisten nog wel de derde plaats te pakken. Mike Roscher en Anna Burkard werden vierde. John Smits en Gunter Verbrugge vochten lang voor de vijfde plaats. In de slotfase was echter hun achterband op, waardoor zij terugzakten naar een achtste positie. Kees Endeveld en Jeroen Remmé scoorden een negende plaats. Ook waren er punten voor Hilbert Talens met Werner Wiegers (P12), Wiggert Kranenburg met Jermaine van Middegaal (P14) en Rogier Weekers met Remco Moes (P15). Ilse de Haas finishte in haar tweede race als piloot als achttiende met bakkenist Ferry Segers.

 

Handige links IDM Oschersleben:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag