Veelbelovende Portimão test voor Red Bull Honda World Superbike Team

32
leon-camier
Leon Camier - Portimâo Test | foto© Honda Pro Racing

Het Red Bull Honda World Superbike Team werkte de afgelopen week in Portimão een intensief testprogramma af. Zo stond er voor het in Nieuwleusen een tweedaagse privé test op het programma gevolgd door de tweedaagse officiële WorldSBK test. Maar liefst vier dagen werd er dus getest, maar niet zonder resultaat.

Ondanks een tien weken durende WorldSBK zomerstop was het voor de mannen van het in Nieuwleusen gevestigde Red Bull Honda World Superbike Team de afgelopen weken misschien wel drukker dan ooit. Met man en macht werd er tijdens de (race) vrije weken en weekend gewerkt aan het verder doorontwikkelen van de Honda CBR1000RR machines waarmee Leon Camier en Jake Gagne dit seizoen actief zijn in het FIM Superbike World Championship.

Alvorens afgelopen week donderdag en vrijdag de officiële WorldSBK test op het programma stond op het 4.6 kilometer lange Autódromo Internacional do Algarve in Portimâo kwamen Camier en Gagne al op maandag en dinsdag in actie op het Portugese circuit tijdens een door het team georganiseerde tweedaagse privé test. Camier en Gagne testten hier onder andere een nieuwe motorspecificatie met verbeterde rijeigenschappen, een vernieuwd chassis om de balans te verbeteren en een nieuw en verbeterd elektronicapakket.

Camier, die nog steeds de gevolgen ondervond van de blessure die hem verhinderde om deel te nemen aan de Suzuka 8 Hour World Endurance wedstrijd, bleek echter nog onvoldoende hersteld om vier dagen te kunnen testen. De Brit kwam hierdoor dan ook maar slechts drie dagen in actie en liet vrijdag, de tweede en laatste dag van de officiële WorldSBK test, aan zich voorbijgaan.

Hetzelfde gold ook voor Gagne – de Amerikaan kwam al tijdens de eerste testdag lelijk ten val. Gagne kon ondanks deze crash de tweede dag wel weer opstappen maar het team besloot om Triple M Honda World Superbike Team coureur PJ Jacobsen te vragen om de laatste dag het testwerk op de Red Bull Honda CBR1000RR Fireblade SP2 voor zijn rekening te nemen.

Zonder gebruik te maken van een kwalificatieband en het missen van de laatste testdag liet Camier een zeer acceptabele snelste rondetijd van 1’42.718 noteren. Gagne snelste ronde was ruim een halve seconde langzamer (1’43.361) terwijl PJ Jacobsen tijdens zijn eerste en enige dag op de door Ten Kate Racing Products geprepareerde machine een snelste rondetijd van 1’44.247.

Ondanks dat de coureurs niet geheel fit waren, er veel van hun gevraagd werd vanwege de hoge temperaturen kijkt het Red Bull Honda World Superbike Team met een goed gevoel terug op vier dagen testen op het circuit gelegen nabij de Portugese Algarve.

Kervin Bos (r) in gesprek met Chris Pike (m) van Honda Europe

Teammanager Kervin Bos was na afloop van deze vierdaagse test dan ook een zeer tevreden man:

“Er was veel te doen voor ons in Portimão na al het ontwikkelingswerk dat we hebben uitgevoerd tijdens de zomervakantie, dus deze test gaf ons de kans om veel nieuwe componenten te testen. De drie belangrijkste punten die we hebben getest waren een nieuwe motorspecificatie die is gemaakt om de rijeigenschappen te verbeteren met een lager koppel, een nieuw chassis om de balans van de motorfiets te verbeteren en een nieuw elektronicapakket om de verbinding tussen de rechterhand van de coureur en het achterwiel te verbeteren. Vanwege het vele testwerk wat ons te doen stond hadden we besloten om vooraf een tweedaagse privé test te plannen op hetzelfde circuit, dit om ervoor te zorgen dat we ons gewenste testprogramma volledig af konden werken. De test was een succes, Leon en Jake hebben alle componenten kunnen testen, hoewel Leon na zijn crash in Suzuka nog steeds niet helemaal fit was. Op de laatste dag van de gezamenlijke test reed PJ Jacobsen ook op onze fiets om te helpen met het testprogramma. De test heeft ons laten zien dat we goede vooruitgang hebben geboekt met de CBR1000RR, iets dat ons zal helpen om de rest van het seizoen competitiever te zijn. Daarnaast zal de hier verzamelde data ons een sterk vertrekpunt bezorgen voor de volgende ronde van het kampioenschap welke over niet al te lange tijd hier op hetzelfde circuit wordt verreden.”

De eerstvolgende – en de eerste van de nog vier te verrijden WorldSBK ronden van 2018 wordt van 14 t/m 16 september aanstaande verreden op hetzelfde Autódromo Internacional do Algarve.

Volledige uitslagen: WorldSBK_2018_POR_Official_Test_Day_Two


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App