Velthuizen en Faber snelste Nederlanders tijdens kwalificatie in Valencia

135
colin-velthuizen
Colin Velthuizen | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

Colin Velthuizen (ETC) en Loran Faber (Moto3) hebben zich zaterdag tijdens de tweede ronde van het FIM CEV Repsol in Valencia als snelste Nederlanders weten te kwalificeren voor de zondag op het Ricardo Tormo Circuit te verrijden races.

Dit weekend wordt op het Ricardo Tormo Circuit in Valencia de tweede ronde van het FIM CEV Repsol verreden. Donderdag en vrijdag werden er al een aantal vrije trainingen verreden terwijl zaterdag in het teken stond van de kwalificaties. Zowel in de European Talent Cup (ETC) als ook in de Moto3 klasse staan dit weekend weer een aantal Nederlanders aan de start. Zo staan Rick Dunnik, Colin Velthuizen en Ruben Bijman aan de start in de ETC categorie en houden Loran Faber en Ryan van de Lagemaat de Nederlandse eer hoog in de Moto3 klasse.

Voor beide categorieën stonden er zaterdag twee kwalificatie sessie op het programma, een kort verslag.

ETC
Maar liefst 50 jonge talenten hadden zich ingeschreven voor dit weekend waardoor de kwalificaties opnieuw in een A en een B-groep verreden moesten worden. Bijman werd ingedeeld in de A-groep terwijl Dunnik en Bijman uitkwamen in de B-groep. Al met al een spannende aangelegenheid aangezien er zich maximaal 44 coureurs konden kwalificeren voor de zondag te verrijden race.

Tijdens de eerste kwalificatietraining waren de omstandigheden duidelijk het best en de meeste coureurs wisten in deze sessie dan ook hun snelste rondetijden op de klok te zetten. Niet de meest ideale situatie voor de Nederlanders aangezien veel coureurs al veel meer ervaring hebben op het Ricardo Tormo circuit en derhalve in het voordeel waren tijdens de openingssessie.

In de A-groep liet Bijman de achttiende rondetijd noteren, een rondetijd van 1’46.778 die hij in de ochtendsessie wist te rijden. Naast Bijman kwamen ook de Belg Luca de Vleeschauwer in actie in deze sessie, hij noteerde de zeventiende rondetijd.

In de B-groep kwalificeerde Velthuizen zich als elfde terwijl Dunnik de veertiende rondetijd op de klok wisten te zetten. Beiden noteerden net als Bijman hun snelste rondetijd in de ochtendsessie. Naast Dunnik en Velthuizen kwam de snelle Belg Barry Baltus ook uit in deze groep, hij kwalificeerde zich als tweede.

Na afloop werden de snelste tijden van de A en B-groep naast elkaar gelegd en bleek de pole een prooi te zijn geworden voor Daniel Munoz voor Xavier Artigas en Baltus.

Velthuizen werd met de twintigste startplaats de best geklasseerde Nederlander gevolgd door Dunnik op de zevenentwintigste plaats en Bijman op plaats zesendertig. De Vleeschauwer kwalificeerde zich als drieëndertigste.

Moto3
In de Moto3 klasse werd de pole een prooi voor Aleix Viu. De Spanjaard was tijdens de twee kwalificaties het rapst van de 48 ingeschreven coureurs voor de Turk Can Oncu en de Italiaan Celestino Vietti.

Snelste Nederlander was Loran Faber, de Dutch Racing Team coureur noteerde tijdens de eerste kwalificatie een snelste rondetijd van 1’40.946, een tijd die na afloop goed bleek voor de zevenentwintigste startplaats.

Voor Ryan van de Lagemaat werd het een zware dag, de Lagemaat Racing coureur kwam namelijk eerder deze week stevig ten val waarbij hij o.a. zijn schouder blesseerde. Was het in eerste instantie nog twijfelachtig of Van de Lagemaat dit weekend überhaupt wel van start kon gaan, de KTM coureur zette de tanden op elkaar, verbeet de pijn en wist zich met een snelste rondetijd van 1’42.087 als drieënveertigste te kwalificeren.

Naast de twee Nederlander stond ook de Belg Sasha de Vits aan de start, de in Duitse dienst rijdende De Vits kwalificeerde zich met een snelste rondetijd van 1’41.739 als achtendertigste.

Races
Zowel de ETC als ook de Moto3 klasse komen zondag twee keer in actie. Alle races zijn LIVE te volgen via het CEV Repsol YouTube kanaal (link: http://bit.ly/2KjdFyw). Voor de aanvangstijden van de races verwijzen we jullie naar het volledige tijdschema via onderstaande links.

 

Handige links FIM CEV Repsol Valencia:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Live beelden races