Veneman behaalt eerste WorldSSP 300 overwinning op Motorland Aragón, Buis maakt er Nederlandse 1-2 van

2662
V.l.n.r. Jeffrey Buis, Loris Veneman en Daniel Mogeda - Motorland Aragón | © Randy van Maasdijk

Loris Veneman heeft zaterdagmiddag de eerste World Supersport 300 race van het weekend gewonnen op Motorland Aragón. De Nederlander viel in de laatste ronde aan en behaalde zijn eerste overwinning in het WK voor MTM Kawasaki teamgenoot Jeffrey Buis en Daniel Mogeda.

Evenement: Tissot Aragón Round
Circuit: Motorland Aragón
Categorie: WorldSSP 300
Tijd: 12:40 – 13:20 uur
Sessie: Race 1 – 12 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 23°CZaterdagmiddag om 12:40 uur gingen de lichten uit voor de eerste 12 ronden lange World Supersport 300 race van het weekend op Motorland Aragón. Met veel zonneschijn en een buitentemperatuur van meer dan 20°C waren de omstandigheden nagenoeg ideaal.

Het was Dirk Geiger die het beste startte en als leider de eerste bocht inging voor de eveneens goed gestarte Jeffrey Buis en de minder goed gestarte polesitter Matteo Vannucci. Buis viel meteen aan en nam in bocht 4 de leiding over terwijl Ruben Bijman op dit moment op de negende positie en MTM Kawasaki teamgenoot Loris Veneman op de dertiende positie reed.

Buis deed er alles aan om meteen een gaatje te slaan maar Vannucci wist hem op het lange rechte stuk te achterhalen. Vanwege het slipstreameffect ontstond er een grote groep met daarin veel positiewisselingen. In bocht 16 ging het mis voor Lennox Lehmann en Torres Dominguez vanwege een crash.

Het werd al gauw een echte World Supersport 300 race met een kopgroep van 14 coureurs die binnen iets meer dan een seconde van elkaar reden. Buis, Bijman en Veneman probeerden zich staande te houden maar het was zo nu en dan flink duw- en trekwerk.

In de vierde ronde was er een hevige valpartij voor Samuel di Sora, hij was ongedeerd en zou nog terug kunnen keren naar de pitbox. Niet veel later werd de rode vlag gezwaaid waardoor alle coureurs naar binnen kwamen. Op dit moment reed Dirk Geiger aan de leiding voor José Luís Perez González en José Manuel Osuna Saez, Buis reed op de zevende plaats voor teagenoot Veneman. De rode vlag werd gezwaaid vanwege het incident dat in de openingsronde plaatsvond tussen Lennox Lehmann en Antonio Torres Dominguez.

De race werd herstart over vijf ronden en het was de vanaf pole position vertrekkende Geiger die de leiding weer in handen nam voor Perez González en Osuna Saez. Buis maakte meteen een aantal posities goed en schoof ui naar de vierde plaats met Veneman daarachter op de zesde plaats. Bijman viel terug naar P13.

Er ontstond al gauw weer een grote kopgroep waarin flink gestreden werd. Geiger reed lange tijd aan de leiding maar in de vierde ronde maakte hij een fout. De Duitser schoof onderuit in bocht 9 en zag zijn kansen op een overwinning – en mogelijk de wereldtitel – verdwijnen. Osuna Saez nam de leiding over met Buis daar kort achter, ook Veneman en Bijman wisten zich knap staande te houden in deze drukke kopgroep. Even later zou ook Petr Svoboda in deze ronde ten val komen.

Bij het ingaan van de laatste ronde nam Veneman op zeer knappe wijze de leiding over bij het ingaan van bocht 1 en teamgenoot Buis maakte er op dat moment een 1-2 van voor MTM Kawasaki. Veneman wist de hele ronde aan de leiding te rijden en keek vlak voor het lange rechte stuk nog eens achterom om te kijken wie er achter hem reed.

Dat was teamgenoot Buis maar Veneman liet zijn kansen op een eerste overwinning niet schieten. De jonge coureur uit Dalfsen wist zijn positie uitstekend te verdedigen en kwam daarmee als eerste over de finish waardoor hij zijn eerste WorldSSP 300 overwinning behaalde. Buis maakte er een Nederlandse 1-2 van door op slechts 0,033 seconde van zijn MTM Kawasaki teamgenoot te finishen en deed daarmee ook goede zaken voor het kampioenschap. Achter hen werd Daniel Mogeda derde en maakte de Spanjaard het podium compleet, helaas kon Ruben Bijman er geen Nederlandse 1-2-3 van maken maar met een vierde plaats behaalde hij wel zijn beste resultaat van het seizoen. Later zou hij nog één plaats worden teruggezet vanwege het overschrijden van de track limits in de laatste ronde.

Uitslag:

 1. Loris Veneman – Kawasaki
 2. Jeffrey Buis – Kawasaki | +0,033
 3. Daniel Mogeda – Kawasaki | +0,049
 4. José Luís Perez González – Kawasaki | +0,787
 5. Ruben Bijman – Yamaha | +0,115

Klik hier voor de volledige uitslag

In het kampioenschap heeft Jeffrey Buis in totaal 169 punten, daarmee vergroot hij zijn voorsprong met 12 punten richting José Luís Perez González (157). Geiger scoort niet en blijft op 136 punten staan.

Volgende sessie: Warm Up
Tijd: Zondagochtend 09:50 uur

Handige links Tissot Aragon Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag • Podium WWSP300 (vlnr) #91 Matteo Vannucci - #6 Jeffrey Buis - #93 Marco Gaggi
 • #6 Jeffrey Buis - NED - MTM Kawasaki - Kawasaki Ninja 400
 • #6 Jeffrey Buis - NED - MTM Kawasaki - Kawasaki Ninja 400
 • #7 Loris Veneman - NED - MTM Kawasaki - Kawasaki Ninja 400
 • Podium WSBK (vlnr) #54 Toprak Razgatlioglu - TUR - Pata Yamaha with Brixx WorldSBK - Yamaha YZF R1 - #1 Alvaro Bautista - ESP - Aruba.It Racing Ducati - Ducati Panigale V4R - #21 Michael Rinaldi - ITA - Aruba.It Racing Ducati - Ducati Panigale V4R
 • Podium WSBK (vlnr) #54 Toprak Razgatlioglu - TUR - Pata Yamaha with Brixx WorldSBK - Yamaha YZF R1 - #1 Alvaro Bautista - ESP - Aruba.It Racing Ducati - Ducati Panigale V4R - #21 Michael Rinaldi - ITA - Aruba.It Racing Ducati - Ducati Panigale V4R
 • #1 Alvaro Bautista - ESP - Aruba.It Racing Ducati - Ducati Panigale V4R - #21 Michael Rinaldi - ITA - Aruba.It Racing Ducati - Ducati Panigale V4R
 • #21 Michael Rinaldi - ITA - Aruba.It Racing Ducati - Ducati Panigale V4R
 • #1 Alvaro Bautista - ESP - Aruba.It Racing Ducati - Ducati Panigale V4R
 • #55 Andrea Locatelli - ITA - Pata Yamaha with Brixx WorldSBK - Yamaha YZF R1 #54 Toprak Razgatlioglu - TUR - Pata Yamaha with Brixx WorldSBK - Yamaha YZF R1
 • #55 Andrea Locatelli - ITA - Pata Yamaha with Brixx WorldSBK - Yamaha YZF R1 - #54 Toprak Razgatlioglu - TUR - Pata Yamaha with Brixx WorldSBK - Yamaha YZF R1
 • #1 Alvaro Bautista - ESP - Aruba.It Racing Ducati - Ducati Panigale V4R - #65 Jonathan Rea - GBR - Kawasaki Racing Team WorldSBK - Kawasaki ZX-10RR #55 Andrea Locatelli - ITA - Pata Yamaha with Brixx WorldSBK - Yamaha YZF R1
 • Podium WSSP600 (vlnr) #62 Stefano Manzi - #11 Nicolò Bulega - #64 Frederico Caricasulo - ITA - Althea Racing - Ducati Panigale V2
 • #62 Stefano Manzi - ITA - Ten Kate Racing Yamaha - Yamaha YZF R6
 • #9 Jorge Navarro - ESP - Ten Kate Racing Yamaha - Yamaha YZF R6