De eerste WorldSSP wedstrijd van het seizoen, zondag aanstaande op het Phillip Island Grand Prix Circuit, zal verreden worden als een flag-to-flag race. Tevens is de wedstrijd, waarin dus een verplichte pitstop gemaakt moet worden, ingekort tot 16 ronden.

Het Phillip Island Grand Prix Circuit en Pirelli banden, het was en is een moeilijk en lastig huwelijk. Zo blijkt ook nu weer, de organisatie heeft namelijk na overleg met de WorldSSP teams besloten om de World Supersport wedstrijd van aanstaande te laten verrijden als een flag to flag race.

Deze beslissing is genomen naar aanleiding van de ervaringen tijdens de afgelopen dagen verreden tweedaagse test op het Australische circuit. Hier bleken de Pirelli banden het geen raceafstand vol te kunnen houden, iets dat tijdens een race kan lijden tot gevaarlijke situaties.

De FIM en de Dorna WorldSBK organisatie hebben hierop de beslissing genomen om de race te laten verrijden als een flag to flag waarbij de coureurs dus verplicht zijn tot het maken van een pitstop en het wisselen van de banden. Daarnaast is de afstand van de race ingekort tot 16 ronden. Het moment van de pitstop is vrij, op voorwaarde dat er niet meer dan 10 ronden achtereen op één en dezelfde band gereden mag worden.

Gregorio Lavilla, WorldSBK Executive Director of Sporting & Organization: “Vanwege de specifieke circuitomstandigheden op Phillip Island maken we ons zorgen over de levensduur van de banden over een volledige raceafstand. Op basis van onze ervaringen tijdens de test hebben we besloten om de wedstrijd als een flag to flag race te laten verrijden, dit is in onze ogen de beste manier om de veiligheid van de WorldSSP-rijders volledig te garanderen en problemen te voorkomen. Het is jammer, maar wij geloven dat dit de beste manier van handelen is en dit weekend een spannende race zal garanderen.”

Deze beslissing heeft geen invloed op de drie te verrijden World Superbike races. Deze zullen onder normale omstandigheden verreden worden aangezien er voor deze klasse flexibelere regels zijn wat betreft de banden (meer keus) waardoor de teams ervoor zorgen dat aan de juiste veiligheidsvoorwaarden wordt voldaan.

De start van de WorldSSP race van de Yamaha Finance Australian Round is zondagochtend 03:15 uur Nederlandse tijd.

 

Handige links Yamaha Finance Australian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App