Verrassende pole voor Maverick Viñales bij San Marino GP

7
Misano
Top drie MotoGP kwalificatie Misano | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

Maverick Viñales mag zondag vanaf de pole vertrekken voor de Grand Prix van San Marino. De Yamaha-coureur hield in een spannende kwalificatie Andrea Dovizioso en Marc Marquez achter zich.

FP4:
In de vierde vrije training voorafgaand aan de kwalificatie zette Andrea Dovizioso de snelste tijd op de klokken en dwong daarmee Marc Marquez een positie terug nadat de Spanjaard het grootste gedeelte van de sessie de toptijd in handen had. Maverick Viñales en Jorge Lorenzo meldden zich eveneens voorin de ranglijst.

Alvaro Bautista zette de vijfde tijd neer en de Spanjaard deed dit na een onschuldige valpartij. Bautista was niet de enige die onderuit ging, want ook Michele Pirro, Karel Abraham en Hector Barbera gingen tegen de vlakte. Vooral Barbera bracht hierbij veel schade toe aan zijn Reale Avintia Ducati.

QP1:
De eerste kwalificatie begon direct slecht voor Sam Lowes. De Brit schoof in zijn outlap onderuit door een te koude voorband en verloor daardoor kostbare tijd. In de slotfase van de sessie ging ook Pol Espargaró tegen het asfalt, terwijl hij op dat moment de vierde tijd in handen had.

Alvaro Bautista opende het bal met de snelste tijd, maar de Spanjaard werd in de laatste twee minuten terug verwezen door Jack Miller. Bij het vallen van de vlag zette ook Jonas Folger nog en snellere tijd neer en ondanks een late poging van Bautista leek de Aspar Ducati coureur naast plaatsing voor QP2 te grijpen.

De tijd van Miller werd echter geschrapt door een overschrijding van de track-limits en even later trok de wedstrijdleiding ook de snelste tijd van Folger in. Hierdoor plaatste Bautista zich alsnog als snelste voor de tweede kwalificatiesessie en mocht zelfs teamgenoot Karel Abraham mee naar QP2.

QP2:
In de tweede kwalificatiesessie legde Viñales gelijk een straf tempo op het asfalt en met drie snelle achtereenvolgende ronden leek niemand aan de Spanjaard te kunnen tippen. Ondertussen brak Marquez twee van zijn snelle ronden af door coureurs die van zijn slipstream wilden profiteren, maar in zijn derde snelle ronde waarin hij wel vrij baan had dook Marquez onder de tijd van zijn landgenoot door. Ook Lorenzo en Pedrosa bleven niet ver van de toptijd verwijderd.

Met nog twee minuten te gaan zette Dovizioso een tijd op de klokken die twee honderdsten van een seconde sneller was dan Marquez. In een ultieme poging de pole alsnog op te eisen pushte Marquez te hard en ondanks dat hij ruim onder de beste tijd zat schoof de Honda-coureur onderuit en zag zijn kansen op de pole in de grindbak verdwijnen.

De enige die Dovizioso nog van de pole kon afhouden was Vinales en de Yamaha-coureur liet die kans niet onbenut. Met een spetterende slotronde dook hij bijna twee tienden van een seconden onder de tijd van Dovizioso door. De Italiaanse Ducati-coureur probeerde nog eenmaal zijn tijd te verbeteren, maar kwam uiteindelijk 0.163 seconden tekort op Vinales, die daardoor zijn derde pole van het seizoen wist te pakken.

Dovizioso eindigde op de tweede tijd en Marquez bleef op de derde plaats staan. Cal Crutchlow klom in de eindfase nog op naar de vierde tijd en de Brit hield daarmee Jorge Lorenzo en Johann Zarco achter zich. De derde startrij zal worden aangevoerd door Dani Pedrosa die daarbij Danilo Petrucci en Aleix Espargaro naast zich krijgt staan. Alvaro Bautista, Karel Abraham en Michele Pirro maken de vierde rij vol.

 

Handige links Gran Premio Tribul Mastercard di San Marino e della Riviera di Rimini:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag