Naast de British Superbike categorie kwamen er vrijdag veel meer klassen in actie op het TT Circuit. Hierbij het complete verslag over de eerste trainingsdag van de BSB in Assen.

Het was een lange eerste trainingsdag tijdens de BSB in  Assen, want de eerste sessie begon om 9:00 uur en de laatste training werd rond 18:20 uur afgevlagd. In totaal komen er dit zeven klassen in actie. Scott Redding was vrijdag het snelste in de British Superbike klasse. Hieronder lees je het verslag over de overige klassen.

British Supersport & British GP2 Cup
In de British Supersport klasse staan er dit weekend diverse Nederlandse gastrijders aan de start. In de GP2 Cup, zeg maar de Britse Moto2 klasse, zijn Jorel Boerboom en Tomas de Vries de vaste Nederlandse deelnemers. Het totale startveld bestaat dit weekend uit vierendertig rijders, waarvan er uitkomen in de GP2 klasse. GP2 rijder Kyle Ryde was vrijdag in beide vrije trainingen het snelste. De Ier Jack Kennedy was met een tweede tijd het snelste van de British Supersport rijders. Het Nederlandse Benro Racing is dit weekend met Tom Toparis van de partij. De Australiër, die normaal gesproken uitkomt in het IDM, reed twee sterke sessies en sloot de dag af met een tweede tijd in de Supersport klasse en was derde overall. Brad Jones en de Fin Eemeli Lathi maakten de top-vijf compleet.

Vasco van der Valk was de rapste Nederlander met een tiende tijd in de Supersport klasse en eindigde daarmee twaalfde overall. De coureur van Pearle Gebben Racing eindigde daarmee net voor Jeroen Hilster. Rob Hartog rijdt dit weekend voor Gearlink Kawasaki als vervanger van James Westmoreland. Hartog moest duidelijk nog even wennen aan zijn nieuwe motor en noteerde een dertiende tijd in zijn klasse. Hartog eindigde als vijftiende in de totaaluitslag na twee vrije trainingen. Boerboom was achttiende overall en was daarmee derde van de GP2 klasse. Joep Overbeeke (P21), Kevin Mijwaart (P24), Eduard Troost (P25) en Ivar Doornbos (P27) zijn de overige Nederlandse gastrijder in de Supersport klasse. De Vries eindigde als negenentwintigste en was zevende van de GP2 rijders. Zaterdagmorgen is eerst de kwalificatie voor de British Supersport en GP2 klasse, gevolgd door een sprint op zaterdagmiddag over twaalf ronden.

British Motostar
Dit is de Britse Moto3 klasse die verdeeld is in een GP en Standaard categorie. Jerry van de Bunt en Ryan van de Lagemaat zijn de Nederlandse deelnemers in de GP-klasse en zij kwamen vrijdag twee keer in actie voor een vrije training. Van de Bunt was in beide sessies het snelste van de twee en hij klokte beide keren een vierde tijd. Van de Lagemaat was vijfde na de eerste vrije training en zesde na de tweede sessie. De Amerikaan Brandon Paasch was het rapste in beide trainingen. Asher Durham eindigde de dag als tweede voor Joshua Whatley. Zaterdag morgen rijden de British Motostar coureurs hun kwalificatie op het TT Circuit Assen.

British Sidecars
In de British Sidecars wordt er net als in het WK enkel gereden met 600cc combinaties. De meeste Nederlandse spannen rijden in het ONK/IDM rijden met 1000cc spannen en daarom staan er dit weekend maar twee Nederlandse teams aan de start. Bennie Streuer en Kevin Rousseau waren zesde na de eerste kwalificatie. In de beide sessies had Team Streuer te maken met een zijspan dat niet naar wens liep. Streuer-Rousseau waren dan ook de enige combinatie in de top-tien die hun tijd niet wisten te verbeteren en zakten zo naar de achtste plaats op de grid. Het andere Nederlandse span wordt bestuurd door Ilse de Haas met Ferry Segers als bakkenist. De Haas-Segers waren vijfentwintigste na twee kwalificaties. Tim Reeves en Mark Wilkes vertrekken zaterdagmiddag vanaf pole position in de eerste British Sidecars wedstrijd. Regerend kampioen Steve Kershaw met Stuart Clark kwalificeerden zich als tweede voor Todd Ellis met Charlie Richardson. Bij Rob Biggs zit de Nederlander Jeroen Schmitz in de bak. Biggs-Schmitz waren twaalfde na de kwalificaties.

BeNeCup Superbike & Supersport
Voor de BeNeCup is dit de laatste ronde van het seizoen 2019. Dit weekend wordt er gezamenlijk gereden in de Superbike en Supersport categorie. Naast een aantal vaste Belgische deelnemers staan er dit weekend ook een aantal Britse rijders en heel veel Nederlandse gastrijder uit voornamelijk de OW Cup aan de start. Na twee kwalificaties was de Belg Sander Claessen vandaag het snelste met zijn Aprilia in de Superbike klasse voor de Britten Tom Ward en Sam Cox. Alexander Klaassen was de beste Nederlander met een vierde tijd gevolgd door Mike Cleutjens. Marcel Zuurbier (P8), Daniel Vermaas (P9) en Robin van der Brug (P10) eindigden ook bij de eerste tien. Wouter Aelterman is al kampioen in de BeNeCup Supersport en was vandaag ook het snelste in deze categorie. Randy van Hees en Bertus Folkertsma klokten een tweede en derde tijd in de Supersport klasse.

Yamaha R3 Cup & ADAC KTM Junior Cup
De Nederlandse Yamaha R3 Cup en de Duitse ADAC KTM Junior Cup komen dit weekend gezamenlijk in de baan tijdens het British Superbikes evenement. Deze gecombineerde klasse kwam vandaag één keer in actie voor een kwalificatietraining. Thom Molenaar staat op de voorlopige pole positon in de Yamaha R3 Cup. Niek van den Broek en Sasha De Vits klokten een tweede en derde tijd. Dit drietal is ook in gevecht voor de Yamaha R3 Cup titel, die in de komende weken wordt beslist met twee races dit weekend in Assen en volgende week de seizoensfinale in Hockenheim. De Duitser Lennox Lehmann was het snelste van de ADAC KTM Junior Cup. Zaterdagmorgen wordt de tweede en beslissende kwalificatie verreden.

Daarnaast wordt er dit weekend ook gereden in de Britse Ducati TriOpions Cup. De regerend kampioen Rob Guiver veroverde in deze klasse de pole position. Het hoofdnummer van het evenement is de British Superbike klasse. Deze categorie kwam vrijdag ook twee keer in actie voor een vrije training. Het verslag over deze sessies is te lezen in het volgende artikel: BSB Assen: Redding domineert de vrijdagtrainingen

Handige links British Superbikes TT Circuit Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App