Zowel op donderdag als vrijdag stond er een wedstrijd voor Hugo van den Berg op het programma voor de pro-juniorcup tijdens de speedweek in Oschersleben. De donderdag begon met twee tijdtrainingen en Hugo plaatste zich op een keurige vijfde startplek, vooraf hadden wij wat bedenkingen over Hugo omdat hij veertien dagen geleden hard was gevallen op het circuit van Spa, maar hij bleek hier geen enkele hinder meer van te ondervinden. De eerste wedstrijd was op donderdag om 18.10 uur en Hugo had een matige start waardoor hij als negende de eerste bocht doorkwam. Hij herstelde zich goed, maar kon de aansluiting met de kopgroep niet meer vinden. De hele wedstrijd bleef hij met een viertal rijders in gevecht en weerde zich goed, echter op de rechte stukken zakte zijn Aprilia terug in toeren en elke keer moest hij hier de gewonnen plaatsen weer inleveren, Hugo eindigde op een zesde plaats. Aangezien op vrijdag alleen een wedstrijd op het programma stond om 17.30 uur konden wij ’s avonds naar de trainingen gaan kijken van de WK Endurance, dit was een schitterend gezicht om de coureurs in het donker op een zo snelle manier hun ronden te zien draaien, grote klasse.

Op de vrijdag zijn wij naar de trainingen van de Redbull roockies gegaan om ook die gasten een keer aan het werk te zien, wij waren hier niet van onder de indruk.

Toen de wedstrijd. Guus ten Tije ,die Hugo vanaf begin dit jaar begeleid, had toch enkele tekortkomingen aan de fiets ontdekt en we hadden goede hoop op een beter resultaat.

De start was deze keer beter, maar de motor bleek toch weer niet helemaal goed te lopen op top, Hugo was als vijde weg maar kon de drie koplopers net niet volgen, er zat een gat tussen de eerste vier en de tweede drie coureurs van drie seconden en het werden er af en toe twee, maar dichterbij kwam Hugo niet. Hij eindigde deze wedstrijd op de vijfde plaats, een resultaat waar wij met zijn allen tevreden mee waren, Hugo heeft hier het maximale uitgehaald.
Hugo staat met nog een wedstrijd te gaan op de zesde plek, deze wedstrijd valt samen met het IDM op 13 september in Oschersleben.

Voor de Nederlandse cup staan nog drie wedstrijden op het programma, een in Tolbert en twee op de Nurbergring in Duitsland.

Hugo zal tijdens het ONK in Tolbert, waar dan de juniorcup ook een wedstrijd heeft, niet aan de start verschijnen, sinds onze ervaringen dit jaar op niet permanente circuits, zijn wij, als begeleiders van deze jonge coureur, van mening dat een stratencircuit niets bijdraagt aan de ontwikkeling van zijn talent en bovendien te gevaarlijk is, dat Hugo hierdoor mede een plaats bij de eerste drie van de juniorcup op het spel zet achten wij van ondergeschikt belang.

Coureurs moeten ons inziens rijden op goede, veilige en zoveel mogelijk verschillende circuits, de motorsport is en blijft een sport met risicoÕs waarin de begeleiding mede verantwoordelijk is voor de veiligheid van de betreffende coureur, dit ligt niet alleen bij de organisator. Wij nemen deze verantwoordelijkheid serieus en vandaar onze beslissing om Hugo niet te laten starten in Tolbert, al zal daar waarschijnlijk evenals in Eemshaven en Raalte de organisatie goed zijn en de mensen die zich hier inzetten zeer positief.

Groeten Henk van den Berg