Jasper Iwema heeft zich zaterdag in het Zweedse Örnsköldvik op overtuigende wijze weten te plaatsen voor de 2020 WK- IJsspeedway finales. De voormalig Grand Prix coureur eindigde tijdens als derde in het dagklassement, ruim voldoende om één van de zes nog beschikbare WK-tickets in de wacht te slepen.

Tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden in Örnsköldvik stonden er zaterdag zeventien coureurs aan de start. Zeventien coureurs die streden voor slechts zes WK startplaatsen, startplaatsen waarmee zich kon voegen bij de zeven reeds geplaatste coureurs. Deze zeven reeds geplaatste coureurs kregen hun WK-ticket toegewezen op basis van hun klassering in de eindstand van het afgelopen seizoen. Een uitzonderlijke situatie die tot stand kwam nadat het andere kwalificatie evenement in Finland vanwege gebrek aan ijs niet door kon gaan.

Iwema begon zaterdag sterk en voortvarend aan de kwalificatiewedstrijden. Zo wist hij zijn eerste twee heats te winnen en finishte hij in de drie daaropvolgende heats die volgden steeds als tweede. Met twaalf punten in totaal eindigde hij achter Igor Kononov en Franky Zorn als derde, ruim voldoende dus om een WK-ticket te bemachtigen.

Iwema, die een jaar geleden nog naast een ticket greep en genoegen moest nemen met slechts een wildcard voor het WK-weekend in Heerenveen, was na afloop van deze kwalificatiewedstrijden dan ook een meer dan tevreden man. De Drent liet vanuit Zweden het volgende weten aan RTV Drenthe collega Karin Mulder:

Jasper Iwema: “Ik ben dit jaar echt beter geworden. Ik heb meer balans in de motor gekregen. Dat heeft te maken met mijn houding en hoe ik op het gas ga. Ik ben echt super blij. Ik kom net van het podium af. Alles verliep zoals ik gehoopt had. Ik had misschien één heat extra kunnen winnen omdat ik een foutje maakte. Maar ik ben heel tevreden.”

Naast Kononov, Zorn en Iwema hebben ook Harald Simon, Ove Ledström en Martin Haarahiltunen zaterdag ook een WK ticket veilig weten te stellen.

Wereldreiziger
Al sinds 21 november 2019 is de 30-jarige Drent in zijn eentje onderweg. Na trainingskampen in Rusland en Zweden keert hij nu naar huis in Hooghalen om de motoren in orde te maken om vervolgens al snel weer richting Rusland af te reizen waar hij deel zal nemen aan een aantal wedstrijden alvorens op 01 februari in Almaty (Kazachstan) de eerste WK race op het programma staat.

Vervolgens zal Iwema aan de start verschijnen tijdens de WK-wedstrijden in Togliatti en Shadrinsk (Rusland), Inzell (Duitsland) om uiteindelijk op zondag 05 april in Thialf Heerenveen voor zijn thuispubliek het WK-seizoen af te sluiten.

Om een indruk te krijgen van de avonturen van Iwema, onderstaand zijn laatste van zijn inmiddels bekende vlog.

Meer info
Voor de volledige uitslagen en alle informatie omtrent het laatste nieuws van het WK IJsspeedway verwijzen wij jullie graag naar de collega website: www.baansportfansite.nl

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App