Video: Wayne Rainey rijdt met Kenny Roberts en Eddy Lawson op Suzuka

746
wayne-rainey
Wayne Rainey voor Takuma Aoki, Eddie Lawson en Kenny Roberts | foto© Suzuka Circuit

Nadat Wayne Rainey onlangs voor het eerst sinds 26 jaar weer op een motor reed keerde de drievoudig wereldkampioen nu terug naar Japan. De Amerikaan reed dit keer met o.a. Kenny Roberts en Eddy Lawson op het circuit van Suzuka, het circuit waar hij in 1993 de Japanse Grand Prix op zijn naam schreef.

Wayne Rainey, die in 1990, 1991 en 1992 wereldkampioen werd in de koningsklasse, zag in 1993 een vroegtijdig einde komen aan zijn carrière nadat hij tijdens de Grand Prix op het Misano World Circuit bij een crash zijn rug brak en daarbij deels verlamd raakte. Sindsdien zit de inmiddels 59-jarige Amerikaan in een rolstoel en bleek het rijden op een motor een onmogelijke opgave.

Daar kwam enige tijd geleden verandering in nadat Yamaha Motor USA voor de MotoGP Legend een speciale Yamaha YZF-R1 had laten prepareren. Samen met de hulp van Alpinestars, dat zorgde voor een bijpassende leren pak in de legendarische rood-witte kleuren, ging er vervolgens een lang gekoesterde wens voor de Amerikaan in vervulling.

Rainey werd op deze speciale machine gezet om vervolgens, na 26 jaar niet op een motor te hebben kunnen rijden, een aantal ronden op de in zijn Californië gelegen Willow Springs International Raceway te rijden. De Amerikaan genoot zichtbaar en liet na afloop weten het geweldig naar zijn zin gehad te hebben. Een emotioneel moment dat smaakte naar meer, en dat meer kwam er onlangs al.

Rainey reisde naar Suzuka waar het Sound of Engine festival georganiseerd werd. Tijdens dit evenement op het iconische Japanse circuit Sound Rainey de gelegenheid om op de aangepaste Yamaha R1 – dit keer gespoten in de bekende rood-witte kleuren van zijn hoogtijdagen in de racerij – deel te nemen aan de parade race.

De paraderace was één van de hoogtepunten van het Sound of Engine festival. De laatste keer dat Rainey op het circuit van Suzuka reed was tijdens de 500cc race van de Japanse Grand Prix van 1993, die hij won.

Wayne Rainey: “Om al die jaren niet meer te rijden en dan terug te komen en een paar ronden op dit circuit te rijden… ik wist niet dat de emotie zo sterk zou zijn. Alle mooie momenten die ik in mijn carrière op dit circuit had, kwamen voorbij. Ik heb 26 jaar niet meer op een motorfiets gereden, dus het was geweldig om de R1 in de zesde versnelling te zetten en 250 km/u te gaan, ik vond het geweldig.’

Bovendien reed Rainey deze keer samen met zijn toenmalige rivalen en landgenoten Kenny Roberts en Eddie Lawson. Het was dus tevens de eerste keer dat we dit legendarische trio samen weer in actie zagen als coureurs.

De drie Amerikanen waren echter niet de enige drie coureurs die in actie kwamen, zo zagen we de Japanner Takuma Aoki – op een Repsol Honda – het drietal vergezellen. Net als Rainey raakte ook Aoki in 1998 deels verlamd bij een ongeval, dit een jaar nadat de Japanner nog als vijfde was geëindigd in de koningsklasse. In tegenstelling tot Rainey is Aoki tegenwoordig minde betrokken bij de motorsport, de Japanner is ondanks zijn handicap actief binnen de autosport waar hij o.a. deelnam aan het Aziatische GP-kampioenschap.

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App