Tijdens de Yamaha Finance ronde van de MOTUL FIM Superbike World Championship in 2018 op het iconische Phillip Island Grand Prix Circuit zullen vier Australische coureurs hun opwachting maken middels een wildcard.

In de WorldSBK klasse zullen voormalige Troy Herfoss, Wayne Maxwell en Daniel Falzon in actie komen terwijl Tom Toparis zijn opwachting zal maken in de WorldSSP categorie.

Troy Herfoss is voor de Nederlandse fans niet geheel onbekend, de talentvolle Australier kwam een aantal jaren geleden uit voor het Nederlandse RAC Racing waar hij vriend en vijand verraste met een aantal sterke optredens in zowel het ONK Superbike als ook in de Superbike klasse van het IDM.

De Australiër, die momenteel voor Honda Racing uitkomt in het Australisch Superbike kampioenschap (ASBK) en daar in 2017 als derde eindigde, kijkt erg uit naar zijn eerste optreden in het World Superbike kampioenschap.

“Iedereen in het team is erg enthousiast over de mogelijkheid die voor ons ligt en hopelijk kunnen we voor een positief resultaat gaan. Het WorldSBK startveld bestaat uit een aantal coureurs van wereldklasse, dus het is een geweldige kans om te laten zien wat we werkelijk in onze mars hebben,” aldus de Australische Superbike kampioen van 2016.

Voor Maxwell, die aan zijn vierde jaar met Yamaha begint in het ASBK, voelt het wildcard optreden als een grote kans en stimulans voor hemzelf en het Yamaha Racing Team om uit te mogen komen in de WorldSBK klasse van het MOTUL FIM Superbike World Championship.

“Het team heeft altijd al betrokken willen zijn bij het WorldSBK en nu wordt deze opportuniteit werkelijkheid,” zei Maxwell, die al eens een wildcard optreden kende, maar in het wereldkampioenschap Moto2 tijdens de Australische Grand Prix Motorcycle 2010. “Als we één voordeel hebben is het wel dat we Phillip Island Grand Prix Circuit heel goed kennen en het is niet uitgesloten dat een top 15 of hoger resultaat tot de mogelijkheden behoort en we hier een goede prestatie kunnen leveren.”

De afgelopen maanden zijn spannend geweest voor de 23-jarige Falzon, woonachtig in Adelaide, Zuid-Australië. Falzon, die begin december het 2012 Australische Superstock 600 en 2013 en 2014 het Australian Supersport Championship won, werd begin december gepresenteerd als coureur voor het fabrieks Yamaha team. Slecht een maand later komt er een droom uit voor Falzon nu hij een wildcard heeft toegewezen gekregen voor de openingsronde van het 2018 MOTUL FIM Superbike World Championship in Phillip Island.

“Het is altijd een droom van mij geweest om op WK niveau te mogen acteren en elke ervaring die we met dit wildcard optreden op doen zal waardevol zijn voor het seizoen 2018 ASBK seizoen,” aldus Falzon, die vorig jaar de openingsronde van het Australische Superbike Championship op Phillip Island won.

De 17-jarige Tom Toparis is de enige Australische wildcard coureur in het FIM World Supersport Championship. Toparis zal uitkomen voor het Cube Racing team, het team waarvoor hij sinds zijn racedebuut in 2016 heeft gereden.

“Nadat het team en ik vorig jaar in oktober samen met een Moto3 wildcard in Japan en Australië deelgenomen hadden in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap hebben we onze zinnen gezet op een wildcard in het World Supersport Championship. World Supersport is natuurlijk veel anders dan Moto3. World Supersport ligt veel dichterbij het Australian Supersport dan de Moto3, als het goed is dan begrijpen we iets beter hoe alles werkt.”

De openingsronde van het 2018 MOTUL FIM Superbike World Championship op het circuit van Phillip Island wordt verreden van 23-25 februari.