Vietti verrast met Moto2 zege in zonnig Oostenrijk, Bendsneyder vijftiende

2977
Celestino Vietti komt als winnaar over de finish voor Pedro Acosta - Red Bull Ring | © Randy van Maasdijk

Celestino Vietti heeft zondagmiddag de Moto2 race gewonnen op de Red Bull Ring in Oostenrijk. De Italiaan kwam sterk terug in de slotfase doordat Pedro Acosta problemen had met zijn banden en een grote voorsprong zag krimpen. Vietti behaalde zijn eerste overwinning sinds juni 2022 voor Acosta en de als derde geëindigde Ai Ogura. Bo Bendsneyder was de best geklasseerde Nederlander op de vijftiende plaats.

Evenement: CryptoDATA Motorrad Grand Prix von Österreich
Circuit: Red Bull Ring
Categorie: Moto2
Tijd: 12:15 – 12:50 uur
Sessie: Race – 23 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 29°CZondagmiddag om 12:15 uur ging de Moto2 race over 23 ronden op de Red Bull Ring van start. Vanwege de zonnige en warme omstandigheden stonden alle coureurs op de soft-compound voor- en achterbanden.

Het was polesitter Pedro Acosta die goed wegkwam en als leider de eerste bocht inging voor Jake Dixon en Ai Ogura. Daarachter waren het Tony Arbolino, Celestino Vietti en Fermín Aldeguer terwijl Zonta van den Goorbergh twee posities moest inleveren op de vijftiende plaats. Bo Bendsneyder kon weinig plaatsen goedmaken en reed buiten de top twintig.

Acosta pushte flink en probeerde meteen een gaatje te slaan maar Dixon en Ogura, Arbolino en Vietti leken het tempo in de beginfase van de race nog aan te kunnen. Somkiat Chantra moest daarachter al een halve seconde toegeven met SpeedUp teamgenoten Fermín Aldeguer en Alonso López achter zich.

In de derde ronde was er een crash voor Sam Lowes en Darryn Binder. Gezien de handgebaren van de Brit was de Zuid-Afrikaan de aanstichter en maakte hij zijn reputatie wederom waar.

Een ronde later ging het mis voor Zonta van den Goorbergh. Rijdend op de vijftiende positie schoof hij onderuit in de tweede sector, al kon hij zijn machine wel weer oppakken. Helaas betekende dit dat de eerste WK punten nog langer op zich moesten laten wachten.

De Fieten Olie Racing GP coureur was niet de enige die in deze fase onderuitging want ook Alonso López en Albert Arenas kwamen ten val. Ook zij konden hun weg vervolgen maar een goed resultaat was niet meer mogelijk.

Acosta liet zien waarom hij een overstap naar de MotoGP klasse verdient en na acht ronden had hij al een voorsprong van een kleine twee seconden in handen ten opzichte van Ogura, Dixon en Vietti. Op dit moment ging het ook mis voor Manuel González met een crash in bocht 3 waardoor zijn race ten einde kwam. Even later overkwam Joe Roberts hetzelfde.

Het bleek een flinke slijtageslag te worden want ook Aron Canet ging in de twaalfde ronde onderuit in bocht 9.

Halverwege de race had Acosta anderhalve seconde in handen ten opzichte van Ogura en Vietti. Dixon was teruggevallen naar de vierde positie en had Chantra kort achter zich rijden. Bo Bendsneyder was op dit moment opgeklommen naar de vijftiende positie terwijl Van den Goorbergh op de 21e plaats reed en een aanzienlijk beter tempo had dan de rijders voor zich.

Waar het een gelopen race leek voor Acosta bleek dat richting de slotfase toch anders te zijn. Vietti had het superieure tempo en reed het gat naar de Spanjaard binnen no-time dicht. De Red Bull KTM Ajo verloor vervolgens de voorkant van zijn machine in de chicane maar dankzij een knappe reactie hield hij deze overeind. Het kostte Acosta veel tijd waardoor Vietti nu echt de aansluiting had.

Het leek erop dat de banden van Vietti in een veel betere staat waren dan die van Acosta en in de achttiende ronde sloeg de Italiaan dan ook meteen toe. Bij het ingaan van bocht 6 nam de Fantic Racing coureur de leiding over, voor het eerst sinds Barcelona 2022.

Acosta gaf zich niet zomaar over en deed er alles aan om bij Vietti te blijven. De Spanjaard pushte flink en raakte in de twintigste ronde nog bijna het achterwiel van de Italiaan.

Uiteindelijk was het Vietti die met een marge van meer dan een seconde als winnaar over de streep kwam en zijn eerste zege behaalde sinds Barcelona 2022. Acosta kon het niet waarmaken ondanks zijn grote voorsprong in het begin van de race en moest genoegen nemen met de tweede plaats, ver daarachter passeerde Ai Ogura de finish als derde.

Bo Bendsneyder scoorde uiteindelijk één WK punt op de vijftiende plaats, Van den Goorbergh werd 22e na zijn crash en tot overmaat van ramp ook nog een Long Lap penalty.

Uitslag:

  1. Celestino Vietti – Kalex
  2. Pedro Acosta – Kalex | +1,435
  3. Ai Ogura – Kalex | +3,754
  4. Jake Dixon – Kalex | +6,145
  5. Somkiat Chantra – Kalex | +8,635

15. Bo Bendsneyder – Kalex | +41,098
22. Zonta van den Goorbergh – Kalex | +1:10’514

Klik hier voor de volledige uitslag

In het kampioenschap heeft Pedro Acosta 176 punten achter zijn naam staan en zijn voorsprong naar twaalf punten vergroot ten opzichte van Tony Arbolino (164). Jake Dixon staat derde met 117 punten.

De Moto2 coureurs komen in het weekend van 1 t/m 3 september weer in actie, dan staat de elfde Grand Prix van het seizoen op het programma op het Circuit de Barcelona-Catalunya.Handige links CryptoDATA Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 
Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube                            Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’