Vietti wint spannende Moto2 race in Argentinië, Bendsneyder negende

3943
Celestino Vietti - Termas de Río Hondo | © Dorna

Celestino Vietti heeft zondag de Moto2 race gewonnen op Termas de Río Hondo. Na een spannende beginfase was de Italiaan uiteindelijk een maatje te groot voor de concurrentie, Somkiat Chantra en Ai Ogura maakten er een dubbel podium van voor Honda Team Asia. Bo Bendsneyder kwam als negende over de finish, Zonta van den Goorbergh kwam in de tweede ronde ten val.

Zondag om 13:20 uur lokale tijd, 18:20 uur Nederlandse tijd ging de Moto2 race over 23 van start op het Autódromo Termas de Río Hondo in Argentinië. De omstandigheden waren nagenoeg ideaal met veel zon en een buitentemperatuur van zo’n 23°C.

Ook wat betreft de banden waren er geen verrassingen, alle coureurs kozen voor de medium-compound voorband en soft-compound achterband.

Polesitter Fermín Aldeguer startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Tony Arbolino en Jake Dixon. Drama was er al meteen in de eerste bocht voor Augusto Fernández, hij ging onderuit en nam landgenoot Manuel González mee in de crash. Bo Bendsneyder kwam goed weg en hield zijn negende plaats vast, Zonta van den Goorbergh verloor twee posities en reed op de zestiende plaats.

Ook voor Niccolò Antonelli en Sean Dylan Kelly ging het mis in de eerste ronde, zij kwamen ten val in bocht 5.

Aan het eind van de eerste ronde reed Fermín Aldeguer aan de leiding voor Celestino Vietti, de Italiaan had vier plaatsen goedgemaakt en wilde de Spanjaard niet laten vertrekken. Tony Arbolino reed op de vijfde plaats voor Somkiat Chantra en Aron Canet, daarachter reden Ai Ogura, Albet Arenas, Jake Dixon, Bo Bendsneyder en Sam Lowes in de top tien.

In de tweede ronde kwam er een einde aan de race van Zonta van den Goorbergh. De zestienjarige Moto2 rookie ging onderuit in bocht 2 waarmee er een teleurstellend einde kwam aan een indrukwekkend weekend.

Het was duidelijk dat Aldeguer en Vietti een beter tempo hadden dan de rest. Na drie ronden hadden zij een marge van zo’n 1,3 seconde richting Chantra. Achter de Thai was Canet opgeschoven naar de vierde plaats ten koste van Arbolino. Bendsneyder reed op dit moment nog op de negende plaats.

In de vierde ronde zette Vietti de aanval in op Aldeguer in bocht 2 en nam hij de koppositie over. De Italiaan leek nog net een tandje harder te kunnen dan Aldeguer en langzaam maar zeker creëerde hij een marge van 0,3 seconde. Ondanks zijn zeer indrukwekkende kwalificatie en vrije trainingen leek Aldeguer dit tempo niet te kunnen vertalen naar de race. Alhoewel, de coureurs daarachter wisten ook niet naar de zestienjarige Spanjaard toe te rijden. Alleen Vietti was degene in deze race die sneller was dan de jongste polesitter in de 250cc / Moto2 klasse ooit.

Na een sensationeel weekend werd de race een nachtmerrie voor Aldeguer. Aan het einde van de zevende ronde kwam hij een verschrikkelijke en merkwaardige high-sider ten val ter hoogte van bocht 3. Vietti was enigszins wijd gegaan en keerde terug naar de racelijn, de Italiaan had niet gezien dat Aldeguer probeerde te profiteren van het foutje. De Spanjaard verloor de controle over zijn machine en werd van zijn Boscoscuro machine afgeworpen.

Vietti kon zijn koppositie behouden maar Chantra reed er nu slechts 0,2 seconde achter. Een kleine seconde daarachter reed Canet op de derde plaats voor Ogura en Arbolino, daarachter waren Dixon en Bendsneyder opgeschoven naar P6 en P7 respectievelijk.

In de twaalfde ronde viel Chantra voor het eerst aan. De Thai dook uit de slipstream van Vietti op het rechte stuk maar de Italiaan kon weer terugslaan dankzij een fout van Chantra in bocht 13.

Vietti kon weer enkele tienden losrijden van Chantra terwijl Canet daarachter zijn achterstand had verkleind naar 0,9 seconde. Ook Ogura en Arbolino waren niet al te ver verwijderd van de strijd om het podium. Twee seconden daarachter reed Dixon op een eenzame zesde plaats, daar weer 2,7 seconden achter moest Bo Bendsneyder ervoor zorgen dat hij niet achterhaald werd door Pedro Acosta, Albert Arenas, Jorge Navarro en Cameron Beaubier.

Vietti kon de race niet zomaar naar zich toetrekken want Chantra bleef constant binnen een halve seconde zitten. Ogura en Canet waren daarachter in een fel duel verwikkeld voor de derde plaats maar daardoor verloren ze veel tijd op Chantra. In de achttiende ronde kreeg Bendsneyder bezoek en was Pedro Acosta de eerste die hem wist te passeren. Een ronde later wist ook Albert Arenas voorbij te gaan aan de Nederlander waardoor hij werd terugverwezen naar de negende plaats.

Vietti liet zich niet meer van de wijs brengen in de laatste ronde en hield zijn hoofd koel. De Italiaan kwam uiteindelijk met een marge van anderhalve seconde over de finish en behaalde daarmee zijn tweede overwinning van het seizoen. Chantra reed opnieuw een ijzersterke race en kwam als tweede over de streep, daarachter maakte Ogura er een dubbel podium van voor Honda Team Asia door Aron Canet af te schudden en als derde over de finish te komen. Dixon reed een sterke slotfase en eindigde als vijfde voor Arbolino en Acosta, daarachter maakten Arenas, Bendsneyder en Lowes de top tien compleet.

Een crash was er in de slotfase nog voor Gabriel Rodrigo, de thuisrijder maakte een flinke klapper bij het uitkomen van bocht 9 maar bleef ongedeerd.

In het kampioenschap staat Vietti aan de leiding met 70 punten voor Canet (49) en Chantra (45).