Vijfde MotoGP pole voor Quartararó op Sepang na sensationele kwalificatie

6
Fabio Quartararó slaat van blijdschap het vizier uit zijn helm - Sepang International Circuit | foto© Randy van Maasdijk

Fabio Quartararó heeft zaterdag in een zeer enerverende tweede kwalificatiesessie voor de MotoGP klasse op het Sepang International Circuit zijn vijfde pole position van het seizoen behaald voor Maverick Viñales en Franco Moribdelli in een Yamaha top drie. Nadat Marc Márquez de Fransman op het Maleisische circuit van de wijs probeerde te brengen ging de Spanjaard zelf hard onderuit door middel van een flinke high-sider.

Zaterdag om 14:25 uur lokale tijd, 07:25 uur Nederlandse tijd gingen de lichten op groen voor de vierde vrije training voor de MotoGP klasse op het Sepang International Circuit in Maleisië met aansluitend de twee kwalificatiesessies. Net als tijdens de Moto3 en Moto2 kwalificatiesessies werd de regenvlag in een aantal sectoren gezwaaid en vielen er hier en daar wat druppels. Echter bleek de regen niet hevig genoeg te zijn om de coureurs van de wijs te brengen of de banden grip te laten verliezen.

FP4
Zoals altijd was de half uur durende vierde vrije training zeer belangrijk aangezien de coureurs voor het eerst dit weekend een sessie hadden waarin ze zich niet druk hoefden te maken om een rondetijd in de top tien en zich volledig konden focussen op het voorbereiden van de race. Wat betreft de bandenkeuze lijkt het erop dat de hard-compound banden dit weekend niet in het verhaal voor zullen komen, alleen de soft- en medium compound banden werden in deze sessie gebruikt. De meeste coureurs waren op weg met een een medium voorband en een soft-compound achterband terwijl met name de Ducati’s juist met een zachte voorband en medium achterband onderweg waren.

Halverwege de sessie leken Marc Márquez en Maverick Viñales even een onderonsje te hebben. Geen van beiden wilde voor de ander rijden waardoor ze allebei aan de buitenkant van de baan aan met zeer lage snelheid het wachten waren.

Halverwege deze vierde vrije training had Márquez de snelste rondetijd in handen voor Andrea Dovizioso en Franco Morbidelli. Ook Danilo Petrucci, Joan Mir en Jack Miller waren voorin te vinden terwijl Maverick Viñales, Valentino Rossi en Fabio Quartararó constante rondetijden lieten zien.

In een interessante slotfase, met name vanwege de Yamaha coureurs, reed Franco Morbidelli uiteindelijk met een 1’59.600 de snelste rondetijd voor landgenoten Valentino Rossi en Andrea Dovizioso. Fabio Quartararó klokte de vierde tijd voor de Spanjaarden Marc Márquez, Maverick Viñales en Joan Mir, daarachter maakten Ducati coureurs Danilo Petrucci, Jack Miller en Pecco Bagnaia de top tien compleet.

Crashes waren er in de slotfase nog voor Pecco Bagnaia en Jorge Lorenzo. De Italiaan verloor de voorkant van zijn Ducati Desmocedici GP18 in de snelle bocht vijf en schoof met behoorlijke snelheid de grindbak in. Lorenzo ging de mist ter hoogte van bocht 1 waar hij op het vuile gedeelte terechtkwam en op zeer opmerkelijke wijze ten val kwam. Het was de eerste crash voor de Repsol Honda coureur sinds zijn zware crash tijdens de Dutch TT in Assen waar hij twee ruggenwervels brak en deze leek veel op de crash van Johann Zarco in FP3.

Q1
De coureurs die na de drie vrije trainingen buiten de top tien geklasseerd stonden kwamen in deze sessie in actie om alsnog een plaats in Qualifying 2 te bemachtigen. Na de eerste run was het Joan Mir die de voorlopig snelste rondetijd in handen had voor Danilo Petrucci. Cal Crutchlow, die zes dagen geleden nog op het podium in Australië stond, was degene die op dat moment degene die buiten de boot viel met de gebroeders Espargaró daar kort achter.

Na een pitstop voor een nieuwe achterband gingen de coureurs er nog eens goed voor zitten om een tijd in de top twee te rijden. Het zou een interessante strijd worden tussen de vier eerder genoemde coureurs waarbij Crutchlow uiteindelijk in de allerlaatste seconden van de sessie met een 1’59.216 de snelste rondetijd zou rijden voor Petrucci. De indrukwekkende Mir werd uiteindelijk naar de derde positie verwezen wat hem een dertiende startplaats oplevert, daarachter maakten Aleix Espargaró, Pol Espargaró, Karel Abraham, Andrea Iannone, Jorge Lorenzo, Mika Kallio en Hafizh Syahrin de top tien compleet.

Q2
De twaalf snelste MotoGP coureurs gingen vervolgens de strijd aan in de vijftien minuten lange tweede kwalificatiesessie om te beslissen wie er zondagmiddag vanaf pole position mag starten. Er werd direct een torenhoog tempo neergelegd door de coureurs waarbij Maverick Viñales aan het einde van de eerste run de snelste rondetijd in handen had voor Petronas Yamaha SRT coureurs  Fabio Quartararó en Franco Morbidelli.

De coureurs kwamen naar binnen en opmerkelijk was dat Márquez zeer kort achter Quartararó aan dook om na de bandenwissel ook weer achter de Fransman uit te kunnen komen. Dit was precies hetgeen wat er dan ook gebeurde en in de ronde uit de pits vond er een zeer interessant spelletje plaats tussen de twee coureurs.

Het was zichtbaar dat Quartararó het niet wilde hebben dat Márquez kort achter hem reed en daarvan kon profiteren terwijl de Repsol Honda coureur absoluut niet van zins was om zijn jonge concurrent de weg te wijzen op het Maleisische circuit. De hele ronde lang speelde het tweetal met elkaar wat resulteerde in het flink afkoelen van de banden.

Uiteindelijk vond Quartararó het mooi geweest en ging hij op het gas om te proberen pole position te behalen in de thuisrace van zijn team. De Fransman pushte flink in de eerste twee bochten en had al een aantal motorfietslengtes winst op Márquez geboekt. De Spanjaard zette alles op alles om de Yamaha te volgen maar in de tweede bocht ging het volledig mis. Doordat de linkerzijde van zijn achterband flink was afgekoeld had deze geen grip meer en werd de wereldkampioen met een gigantische high-sider van zijn Honda RC213V afgeworpen.

Márquez landde hard op zijn enkel en rechterknie maar uiteindelijk kwam hij vooral hard met zijn hoofd op het asfalt terecht. Het was zichtbaar dat de Spanjaard zichzelf had bezeerd en liep later dan ook hinkend zijn pitbox in.

Terwijl Márquez uitgeschakeld was moest Quartararó nog steeds de ronde rijden om pole position te kunnen behalen. De Fransman was zeer spectaculair op het Maleisische circuit en zette alles op alles om in de thuisrace van het team op pole position te kunnen staan. Uiteindelijk slaagde de pas twintigjarige coureur erin om met een 1’58.303 zijn vijfde pole position van het seizoen te behalen. Quartararó was hier zo blij mij dat hij per abuis het vizier van zijn eigen helm eraf sloeg (zie foto).

Monster Energy Yamaha coureur Maverick Viñales kwalificeerde zich als tweede terwijl Petronas Yamaha SRT teamgenoot Franco Morbidelli er een Yamaha top drie van maakte. Jack Miller kwalificeerde zich buiten al deze hectiek om keurig als vierde voor Cal Crutchlow en Valentino Rossi, daarachter maakten Alex Rins, Danilo Petrucci, Johann Zarco en Andrea Dovizioso de top tien compleet. Marc Márquez zal zondagmiddag vanaf de elfde positie aan de race moeten beginnen.

MotoGP.com pit lane reporter Simon Crafar sprak na afloop met Petronas Yamaha SRT teammanager Wilco Zeelenberg en de Nederlander liet weten dat Márquez probeerde om bij Quartararó in het hoofd te komen maar uiteindelijk zelf op zijn hoofd belandde, het was ‘karma’.

Het is de vierde keer dit seizoen dat beide Petronas Yamaha SRT coureurs op de eerste startrij staan.

De MotoGP race over 20 ronden op het Sepang International Circuit in Maleisië gaat zondag om 08:00 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App