Viñales en Bagnaia eensgezind over crash in Le Mans: “Dit was een race incident”

4473
Pecco Bagnaia - Le Mans | © Ducati Corse

Maverick Viñales en Pecco Bagnaia kwamen zondagmiddag beiden ten val in de MotoGP race op het Bugatti Circuit in Le Mans. In de vijfde ronde raakten ze elkaar waarna er een klein opstootje volgde in de grindbak. Na afloop waren ze het echter eens met elkaar en zagen ze het allebei als een ongelukkig race incident.

De MotoGP race in Le Mans van afgelopen zondag was er één om niet gauw te vergeten. Doordat het de duizendste Grand Prix in de geschiedenis was zou het sowieso al een bijzondere race worden maar de MotoGP coureurs zorgden ervoor dat het aan actie op de baan niet ontbrak.Terwijl Marc Márquez, Jack Miller en Luca Marini in de openingsfase aan de leiding reden keek Pecco Bagnaia toe vanaf de vierde positie. De regerend wereldkampioen en leider in het huidige kampioenschap wilde zijn kruit nog niet verschieten en bouwde de race rustig op. In de tweede ronde nam Bagnaia de derde plaats over van landgenoot en goede vriend Marini waarna hij zich positioneerde achter Márquez en Miller.

Maverick Viñales liet de concurrentie in de openingsfase ook eerst uitrazen voordat hij zelf besloot om naar voren te komen. In de vijfde ronde wist hij eerst af te rekenen met Marini waarna hij ook een aanval op Bagnaia voorbereidde.

Bij het uitkomen van de Chemin Aux Beoufs chicane nam hij meer snelheid mee richting bocht 12, de S Bleu chicane. Viñales zette zijn Aprilia naast de Ducati en leek de derde plaats te hebben overgenomen, echter ging hij wel heel iets wijd. Bagnaia reed zijn gebruikelijke lijn en veranderde vervolgens van richting om de linkerbocht aan te snijden, echter was dat precies waar Viñales reed waardoor de twee coureurs elkaar raakten.

Na deze aanvaring konden ze allebei geen kant op waardoor Bagnaia onderuit ging en Viñales zijn machine vervolgens noodgedwongen plat moest leggen om niet in de muur te eindigen. De frustratie was groot bij beide coureurs en Viñales ging verhaal halen bij de Italiaan waarbij hij hem een aantal tikken gaf. Bagnaia beet van zich af en gaf de Spanjaard een duw, maar nadat het adrenalinepeil gezakt was keerde het tweetal op notabene dezelfde motor terug naar de paddock.

In hun media debriefs gaven beide coureurs tekst en uitleg over het incident.

Maverick Viñales: “Helaas raakten we elkaar op de slechtst mogelijke plaats. Het is erg jammer want ik haalde hem heel netjes in en ik denk dat hij iets meer ruimte had kunnen overlaten. We hebben daardoor allebei niet gescoord in een weekend waarin er veel potentie was.

Ik wist niet dat hij er was, ik kon hem niet zien. Ik denk dat hij mij een beetje kon zien bij het veranderen van richting. Maar het is altijd lastig; er zijn veel verschillende oogpunten en ik denk dat de Stewards erover moeten beslissen. Wat mij betreft is het een race-incident en niets anders. Het is jammer want we eindigen dit weekend met slechts één punt op een circuit waar we heel snel waren en in de race misschien wel de snelste.

[Wat er in de grindbak gebeurde was] emotie, de adrenaline, ik was heel boos want ik had het potentieel om de race te winnen. Ik was op dat moment heel boos op hem maar daarna hebben we het bijgelegd en elkaar de hand geschud. Dit hoort bij het racen en we gaan weer verder. We moeten elkaar onderling respecteren.

Ik denk dat ik het tempo had voor de overwinning. Vooral omdat ik op het moment van de crash voor hem reed en ik was in deze fase heel snel. Ik kan er niet veel aan toevoegen, we zijn hongeriger dan ooit en we weten dat we kunnen winnen. Dit is goed en we houden het vuurtje aan het branden.

Ik heb met de Stewards gesproken en ook met Pecco. We hebben allebei onze kant van het verhaal verteld en uiteindelijk moeten we elkaar daarin respecteren. Pecco en ik zijn twee van de meest ‘zuivere’ coureurs en het was van ons allebei niet het doel om de ander uit te schakelen. We zullen elkaar op andere circuits weer tegenkomen en de strijd weer aangaan maar dit was gewoon iets dat kan gebeuren. De volgende keer zullen we weer een nette strijd aan gaan.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MotoGP™ (@motogp)

Pecco Bagnaia had het volgende te vertellen over het incident.

Pecco Bagnaia: “Het waren gewoon ongelukkige omstandigheden, een race incident. We hadden het beter kunnen doen: ik denk dat hij iets meer op zijn lijn had moeten blijven en dat ik misschien een iets krappere lijn had moeten rijden. Maar deze dingen kunnen gebeuren. Ik vond de situatie na de crash niet fijn maar met de spanning en de adrenaline kan zoiets gebeuren. Ik ben ontzettend teleurgesteld want we waren zo snel. Op dat moment reed ik nog helemaal geen hoog tempo, ik probeerde te wachten om vervolgens op een later moment in de race te gaan pushen. Daar heb ik helaas niet de kans voor gekregen dus daarom ben ik erg teleurgesteld.

We zijn samen bij de FIM MotoGP Stewards geweest en hebben daar allebei onze kant van het verhaal verteld. Uiteindelijk waren we het eens en dat is goed. Ik denk dat het belangrijk is om altijd met elkaar te spreken na een crash of wanneer twee rijders elkaar geraakt hebben, daarmee kunnen we onszelf verbeteren in de toekomst. We hebben nu drie weken voor Mugello en ik hoop vanaf daar constanter te zijn.”

De MotoGP coureurs en teams hebben nu een aantal weken rust voordat er in het weekend van 9 t/m 11 juni weer geracet wordt op het Autodromo del Mugello in Italië.Handige links SHARK Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

  • MotoGP Sprint
  • MotoGP Sprint