Maverick Viñales reed vrijdagmiddag in de tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het TT Circuit Assen de snelste rondetijd en sloot daarmee de eerste dag op het Drentse circuit als snelste coureur af. Fabio Quartararó noteerde de tweede rondetijd voor Danilo Petruci, Marc Márquez maakte als enige geen gebruik van soft-compound banden.

De tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het TT Circuit Assen ging vrijdagmiddag om 14:10 uur van start. De felle zon stond aan een strakblauwe hemel waardoor de omstandigheden vrijwel ideaal waren met een buitentemperatuur ruim boven de 20°C.

Jorge Lorenzo was er tijdens deze tweede vrije training niet bij. De Spanjaard kwam in de eerste vrije training hard ten val bij het ingaan van de Ruskenhoek waarbij hij met name hard terechtkwam op zijn hoofd en borst. Na een stevige crash tijdens de test in Barcelona was Lorenzo al niet 100% fit, echter was hij na deze crash behoorlijk in de war en werd hij ter controle naar het Wilhelmina ziekenhuis in Assen gebracht voor extra controles en een aantal MRI scans. Nu is gebleken dat Lorenzo een ruggenwervel heeft gebroken en de rest van het weekend niet meer meer in actie zal komen. De kans is ook groot dat hij op de Sachsenring niet van start zal gaan.

De coureurs aarzelden geen moment en lieten meteen een hoog tempo zien. Binnen tien minuten had Andrea Dovizioso al een 1’33.223 op de klok staan, zo’n 0,7 seconde sneller dan de snelste tijd van Fabio Quartararó in FP1. Ook Andrea Iannone, Marc Márquez, Maverick Viñales en Alex Rins wisten gelijk snelle ronden te rijden.

Een opmerkelijk moment was er tussen Danilo Petrucci en Marc Márquez bij het uitkomen van de Strubben. De Italiaan reed relatief langzaam terwijl de Spanjaard met een snelle ronde bezig was. Márquez kon de Ducati coureur vermijden maar was zichtbaar niet tevreden met deze actie.

Valentino Rossi leek opnieuw problemen te hebben met de Yamaha YZF-M1. Nadat hij in FP1 ruim tien minuten verloor door een technisch probleem en uiteindelijk als twaalfde eindigde had de Italiaan nu opnieuw moeite om een tijd in de top tien te rijden.

Een hevige crash was er voor Johann Zarco. De Fransman verloor, net als Lorenzo in FP1, de voorkant van zijn KTM RC16 bij het insturen voor de Ruskenhoek. De machine vloog met hoge snelheid door de grindbak waarbij de tweevoudig Moto2 wereldkampioen uiteindelijk ongedeerd bleef.

Met minder dan tien minuten te gaan stonden alle coureurs in de pitbox om daar een nieuwe set banden te laten monteren. In de slotfase gingen ze er dan ook eens goed voor zitten en werden de rondetijden aanzienlijk aangescherpt. Maverick Viñales wist een reeks zeer scherpe rondetijden achter elkaar te rijden en uiteindelijk met een 1’32.638 de snelste ronde van de dag te rijden. Het bestaande polerecord van Valentino Rossi uit 2015 is een 1’32.627 dus Viñales was slechts 0,011 seconde verwijderd van de snelste rondetijd op het TT Circuit Assen op twee wielen ooit.

Quartararó zorgde voor een Yamaha 1-2 met daarachter Ducati courerus Danilo Petrucci en Andrea Dovizioso. Alex Rins kwam naar de vijfde tijd voor Andrea Iannone terwijl Marc Márquez daarachter als enige coureur géén zachte achterband liet monteren. Joan Mir klokte de achtste rondetijd voor Valentino Rossi en Cal Crutchlow in de top tien.

Een crash was er in de slotfase nog voor Andrea Iannone, de Italiaan verloor de voorkant van zijn Aprilia bij het ingaan van De Bult maar bleef ongedeerd.

De derde vrije training voor de MotoGP klasse gaat zaterdagochtend om 09:55 uur van start.

 

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App