Maverick Viñales was zaterdagochtend tijdens de derde vrije training voor de MotoGP klasse op een nat Le Mans Bugatti Circuit wederom het snelst. Onder lichte regenval reed de Spanjaard in de slotfase de snelste rondetijd voor Marc Márquez en Jack Miller. 

Zaterdagochtend om 09:55 uur gingen de lichten op groen voor de derde vrije training van de MotoGP klasse op het Le Mans Bugatti Circuit in Frankrijk. Zoals voorspeld viel er al de hele ochtend regen boven het Franse circuit, echter was het niet meer dan lichte miezer. Wel was dit genoeg om de baan nat te maken waardoor de coureurs met regenbanden onderweg moesten. Ook een buitentemperatuur van zo’n 12°C en een baantemperatuur van niet meer dan 14°C maakten de omstandigheden verraderlijk voor de coureurs.

Hierdoor was het duidelijk dat de rondetijden, vergeleken met vrijdag op een volledig droge baan, niet meer werden verbeterd en de top tien van vrijdag automatische doorgang had naar Qualifying 2. Valentino Rossi, Alex Rins, Cal Crutchlow en Franco Morbidelli zijn de vooraanstaande coureurs die na vrijdag buiten de top tien geklasseerd stonden en dus via Q1 een weg moeten vinden naar Q2.

Ondanks dat regenachtige omstandigheden vaak voor verrassingen zorgen waren het al gauw de gebruikelijke namen vooraan. Marc Márquez had na een kwartier de snelste rondetijd in handen voor Yamaha coureurs Franco Morbidelli en Maverick Viñales. Ducati courerus Danilo Petrucci en Jack Miller waren vierde en vijfde terwijl thuiscoureur Johann Zarco zich voor het eerst dit seizoen vooraan bij de snelste coureurs wist te melden. Verder stonden Andrea Dovizioso, Alex Rins, Valentino Rossi en Cal Crutchlow op dat moment in de top tien.

Joan Mir was de eerste coureur die de fout in ging en aan den lijve ondervond hoe lastig de omstandigheden waren. De Suzuki coureur vroeg iets teveel van zijn voorband en ging onderuit ter hoogte van bocht 13, Reccordement. Aangezien dat heel dichtbij pit lane was kon de Spanjaard gauw weer terugkeren naar de pitbox.

Gedurende de sessie werden de tijden constant aangescherpt. De coureurs probeerden zowel de zachte compound regenbanden als de medium compound aangezien er niet echt een flinke laag water op het asfalt stond, maar er wel genoeg regen viel om het nat te houden.

In de slotfase reed Maverick Viñales uiteindelijk met een 1’42.498 de snelste rondetijd voor landgenoot Marc Márquez en Jack Miller. Die vierde tijd kwam op naam van Alex Rins voor Johann Zarco en Danilo Petrucci met daarachter Jorge Lorenzo, Pol Espargaró, Andrea Dovizioso en Valentino Rossi in de top tien.

De tien coureurs die dankzij hun gereden tijden op vrijdag rechtstreeks doorgaan naar Qualifying 2 zijn Viñales, Márquez, Quartararó, Lorenzo, Dovizioso, Petrucci, Pol Espargaró, Aleix Espargaró, Nakagami en Miller.

De vierde vrije training voor de MotoGP klasse op Le Mans in Frankrijk met aansluitend beide kwalificatiesessies gaat vanmiddag om 13:30 uur van start.

 

Handige links SHARK Helmets Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App