Viñales op pole in Misano voor Pol Espargaró en Quartararó

92
V.l.n.r. Pol Espargaró, Maverick Viñales en Fabio Quartararó - Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© Nico Schneider

Maverick Viñales heeft zaterdag in de hectische tweede kwalificatiesessie van de MotoGP klasse op het Misano World Circuit Marco Simoncelli pole position behaald voor de indrukwekkende Pol Espargaró en Fabio Quartararó. Ook was er een onderonsje tussen Valentino Rossi en Marc Márquez aan het einde van de sessie waarbij ze elkaar geen meter gunden. Het tweetal dient hiervoor later op de middag op het matje te komen bij de racedirectie.

Zaterdagmiddag om 13:30 uur ging de half uur durende vierde vrije training van start voor de MotoGP klasse op het Misano World Circuit Marco Simoncelli met aansluitend de twee vijftien minuten durende kwalificatiesessies. De felle zon boven het Italiaanse circuit zorgde voor een buitentemperatuur van zo’n 25°C en een asfalttemperatuur van ruim 40°C waardoor het gripniveau, dat al vrij laag was, nog minder werd.

FP4
In de half uur durende vierde vrije training lag alle focus op de voorbereiding van de 27 ronden lange race op zondagmiddag. Zoals gebruikelijk werd er veel aandacht besteed aan de bandenkeuze en werd er hier en daar geëxperimenteerd. Het gros van de coureurs reed gedurende deze sessie met een medium-medium combinatie waarbij een enkeling de soft-compound achterband probeerde; dit vanwege het lage gripniveau. Marc Márquez reed twee stints met de hard-compound voorband, de agressieve rijstijl van de Spanjaard vereist vaak een hardere voorband.

Halverwege de sessie was Márquez het snelst voor Quartararó en Rins met daarachter Valentino Rossi, Maverick Viñales en Pol Espargaró in de top zes. Michelin Motorsport Manager Piero Taramasso vertelde aan Simon Crafar dat het gripniveau van de baan niet zoveel verbeterde als verwacht werd, Doordat het circuit twee maanden geleden volledig is schoongemaakt door middel van een soort zandstraling is al het rubber verwijderd waardoor de grip in droge omstandigheden flink verminderd is, wel levert dit een voordeel op in regenachtige omstandigheden. Volgens Taramasso waren de soft- en medium-compound achterband de twee soorten banden die zondag tijdens de race gebruikt zullen worden.

Thuisrijder Andrea Iannone ging met zo’n tien minuten te gaan de fout in bij het ingaan van bocht 14 (Carro). Het was op relatief lage snelheid maar de Italiaan had zichtbaar last van zijn schouder waardoor hij later een bezoek bracht aan het medical centre. De Aprilia coureur is dit weekend tot dusver al drie keer gecrasht.

In de slotfase van de sessie ging ook Márquez onderuit. De leider in het kampioenschap verloor de voorkant van zijn Honda RC213V bij het ingaan van bocht 8 (Quercia) en kreeg deze vervolgens niet meteen aan de praat waardoor hij dit op de service road nog eens probeerde. Met behulp van een scooter van een Pramac Ducati teamlid kwam de machine weer tot leven en kon Márquez weer terug het circuit op. De 26-jarige Spanjaard bleef volledig ongedeerd.

Ondanks zijn crash sloot Márquez de sessie met een 1’33.265 als snelste af voor Yamaha coureurs Viñales, Quartararó en Morbidelli. De vijfde rondetijd kwam op naam van Rins met publieksfavoriet daarachter op de zesde plaats. Verder noteerden Pol Espargaró en Ducati coureurs Andrea Dovizioso, Jack Miller en Danilo Petrucci een tijd in de top tien.

Q1
De coureurs die na de eerste drie vrije trainingen buiten de top tien geklasseerd stonden kwamen tijdens deze eerste kwalificatiesessie in actie om alsnog te proberen een plaats in Q2 te bemachtigen. Andrea Iannone ondervond teveel hinder van zijn schouder als gevolg van de crash in FP4 en ging daardoor niet van start tijdens de kwalificatie.

Joan Mir en Jack Miller kwamen het sterkst uit de startblokken en hadden halverwege de sessie de eerste twee plaatsen in handen waarna alle coureurs naar binnen kwamen voor een nieuwe set banden om het daarna nog eens te proberen.

Het zou aankomen op de laatste minuut waarin alle coureurs hun snelle rondetijden reden. Johann Zarco, die een maand geleden besloot zijn contract met KTM vroegtijdig te beëindigen, reed met een 1’33.147 de snelste rondetijd. Ruim drie tienden daarachter kwam Mir, terugkerend na zijn gigantische crash tijdens de test in Brno, naar de tweede tijd waardoor hij samen met de Fransman verder mocht naar Q2.

Thuisrijder Pecco Bagnaia noteerde de derde tijd wat hem een dertiende startplaats oplevert voor de race van zondag voor Cal Crutchlow en Aleix Espargaró. Jack Miller klokte de zesde tijd met verder Danilo Petrucci, Jorge Lorenzo, Miguel Oliveira en Hafizh Syahrin in de top tien.

Q2
De twaalf snelste MotoGP coureurs gingen het vervolgens vijftien minuten lang uitvechten voor pole position op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Men had er zichtbaar zin in aangezien ze aan het einde van pit lane stonden te wachten totdat de lichten op groen sprongen, echter voor Pol Espargaró ging dit niet helemaal volgens plan aangezien hij zijn KTM RC16 af liet slaan.

De jonge Fransman Fabio Quartararó die al het hele weekend snel was, met name over één ronde, drukte meteen zijn stempel op de sessie en liet zijn naam bovenaan de tijdlijst schrijven. Marc Márquez, Maverick Viñales en Valentino Rossi leken de coureurs te zijn die het de Petronas Yamaha SRT coureur moeilijk gingen maken voor pole position en reden eveneens zeer snelle rondetijden. Teamgenoot Franco Morbidelli was ook zichtbaar aan het pushen en dat liep bijna verkeerd af, echter had de Italiaan goede reflexen en kon hij een crash met zijn Yamaha YZR-M1 voorkomen.

Het zou aankomen op de slotseconden van de sessie met een aanval van een onverwachte hoek. Quartararó leek op weg te zijn naar zijn vierde pole position van het seizoen maar uit het niets was daar Pol Espargaró die op zijn KTM RC16 onder de tijd van de Fransman dook. In de KTM pitbox werd flink gejuicht maar het was nog niet klaar aangezien Viñales, Rossi en Márquez nog in de baan waren.

Viñales reed met een 1’32.265 een zeer snelle ronde met vooral een goede vierde sector waardoor hij op zijn beurt de snelste ronde reed en pole position overnam. Het wachten was nu op wat Rossi en Márquez zouden doen waarbij het tweetal elkaar op de baan gevonden had. De Italiaan reed voorop terwijl Márquez in de zeer snelle bocht 11 (Curvone) aan zijn rivaal voorbij probeerde te gaan. Hierdoor ging de Spanjaard wijd en kwam hij buiten de baan terecht waardoor zijn rondetijd ongeldig zou worden verklaard. Rossi moest hierdoor van het gas waardoor ook zijn ronde geen verbetering meer zou zijn. De thuisrijder probeerde vervolgens in bocht 14 (Carro) zijn rivaal dwars te zetten wat een onverwachte manoeuvre bleek te zijn aangezien Márquez er zichtbaar van schrok. Het was een moment tussen twee ‘haantjes’ met een groot ego wat uiteindelijk niets meer opleverde dan een glimlach in beide pitboxen.

 

Het was dus Viñales op pole position voor de zeer indrukwekkende Pol Espargaró op de KTM met Quartararó daarachter op de derde plaats. Morbidelli kwalificeerde zich op een keurige vierde plaats voor Márquez en Dovizioso. Rossi zal zijn thuisrace van de zevende plaats moeten starten met Zarco, Rins en Mir daarachter in de top tien.

De MotoGP race over 27 ronden op het Misano World Circuit Marco Simoncelli gaat zondagmiddag om 14:00 uur van start.

 

Handige links Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App