Maverick Viñales pakte zijn tweede zege van het seizoen in Maleisië. Marc Marquez reed vanaf de elfde startplaats naar de tweede positie in de uitslag. Andrea Dovizioso won het gevecht voor plaats drie. De reacties van de drie podiumgangers op het Sepang International Circuit.

Maverick Viñales streed een week geleden op Phillip Island voor zijn tweede zege van het seizoen, maar toen strandde hij met een crash in de laatste ronde. Een week later in Maleisië was het wel raak. Viñales nam in de openingsfase de leiding over van Jack Miller om deze vervolgens niet meer af te staan. Voor Viñales was dit zijn zevende overwinning in de MotoGP en zijn tweede van 2019, nadat hij ook in Assen de beste was. Viñales nam met zijn 25 punten de derde positie in het WK over van Alex Rins.

Marc Marquez kwam zaterdag nog hard ten val in de kwalificatie. Na de Moto2 wedstrijd kon je aan zijn juichen voor broertje Alex Marquez, die wereldkampioen was geworden, wel zien dat het fysiek goed zat met de Repsol Honda coureur. Marquez kende een hele goede start van de elfde startplaats en wist zich al snel op te werken naar de tweede plaats. Het betekende voor Marquez zijn zeventiende podium van het seizoen en dat is een nieuw record in de MotoGP. Daarnaast pakte Marquez met zijn 20 punten ook totale puntenrecord in één seizoen, die op naam stond van zijn teamgenoot Jorge Lorenzo.

Andrea Dovizioso moest ook vanaf de vierde startrij komen en kende een nog een betere start dan Marquez. Dovizioso kon echter niet mee met het tempo van de wereldkampioen en had er een hele kluif aan om Valentino Rossi en Alex Rins achter zich te houden. Dovizioso benutte de topsnelheid van de Ducati optimaal op de rechte stukken en hield zo de derde plaats vast. Hierdoor is de Italiaan nu zeker van de tweede plaats in het kampioenschap. Dit betekent dat Dovizioso zich voor het derde jaar op rij vice-kampioen in de MotoGP mag nomen.

Maverick Viñales (P1): “Het was een geweldige race. We hebben ons het hele weekend goed voorbereid op de race. Ik had het gevoel dat ik een goede kans had na de eerste ronde. Ik pakte de leiding en bleef daarna maar pushen. Ik ben zo blij en we hebben het fantastisch gedaan. Het was zo jammer van Australië, omdat we daar ook een groot potentieel hadden op de winst. Maar om hier eerste te worden is fantastisch. Ik wil deze race graag opdragen aan Munandar, de jonge coureur die gisteren is overleden. Hij was mijn favoriet in de Idemitsu Asia Talent Cup. Ik betuig mijn medeleven aan de hele familie.”

Marc Marquez (P2): “Het was een ongelofelijke race en een geweldige eerste ronde. Het was misschien wel de beste uit mijn carrière naast Mugello in 2015. Ik heb deze ronde gisteren nog teruggekeken om te kijken hoe ik het toen deed. Het was een mooie eerste ronde, maar de drop van de banden was groot na deze eerste ronde en verloor tijd met Miller. Viñales was vandaag sneller en het podium was ons doel. Ik probeerde hetzelfde te doen als op Phillip Island, maar het gat was te groot. Toen het 1,1 seconde maakte ik een fout en viel terug. Ik ben blij met mijn race, maar je kunt je niet voorstellen hoe blij ik ben met de wereldtitel van mijn broer, hij verdiend dit zo. Het is een geweldige dag, maar we moeten ook Munandar niet vergeten; een jonge en getalenteerde coureur die we helaas verloren zijn. Een grote knuffel voor zijn familie en vrienden.”

Andrea Dovizioso (P3): “Ik ben erg tevreden, want het was de snelste race die we ooit in Sepang hebben gereden en we moeten blij zijn met het resultaat. We wisten dat we met een goede start voor een goed resultaat konden gaan, maar helaas had ik in de race niet hetzelfde gevoel als in de training. De banden werden snel minder en ik kon niet bij Viñales en Marquez blijven. Jammer, want ik had gehoopt dat ik dit wel zou kunnen. Maar ik ben blij wel blij met dit podium, want erg belangrijk voor mij is.”

Handige links Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App